Skrzypienie ( dziwne odgłosy podczas otwierania drzwi ).

• Autor wątku Autor wątku romeo147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romeo147

Guest
Witam.

Mam taki problem podczas otwierania drzwi np. tylnie lewe trzeszczą, jest taki dźwięk jakby obcierały. W przednich drzwiach podczas ich otwierania też jest dziwny dźwięk, dochodzi od od przeskakującej śruby na zawiasie, takie pykanie jest. Po kupnie alfy myślałem że wystarczy psiknąć np WD-40 i będzie po problemie ale psikałem i jest bez zmian. :(

Będę wdzięczny za pomoc, bo problem jest trochę irytujący..
P.S - Samochód nie był bity.

Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
heja, poszukaj na forum tematu o ogranicznikach drzwi, jeśli chodzi o przednie to napewno masz do wymiany własnie takowy ogranicznik, jak kupiłem Alfę to było takie pykanie jak w Fiacie CC więc chyba kontrukcja tego się nie zmieniła od lat i porpostu po kilku latach użytkowania co się wyrabia i strzela podczas otwierania, jeśli chodzi o tylne drzwi to nie pomogę bo nie mam, aczkolwiek u mojego brata w punto tylnne drzwi trzeszczą ale to pewnie dlatego, że są mniej używane :/ próbowal to smarować ale jakoś nigdy nie pomagało, może też należałoby sprawdzić te ograniczniki oczywiście jeśli nie widać uszkodzeń lakieru w ramie drzwi

Pewnie ogranicznik do wymiany. Zresztą teraz już sprzedają inne technologicznie te ograniczniki niż szły na pierwszy montaż więc pewnie na dłużej starczą :)

a gdzie takie sprzedają bo tez bym potrzebował tylko do swojej trzy drzwiowej i jaki jest mniej więcej koszt, wiesz może ??

Mordoos - jedź do ASO :) np Ganinex, a jak masz blizej DG to obok targu jest FIAT i tam tez powinni to miec:)

No niby masz racje, aczkolwiek wszystko zależy od układów ze sklepem w którym zaopatrujesz się w części. Ja przy okazji zakupu to jeszcze na kawkę podjechałem :D:D

Niestety te ograniczniki w modelach z 2005r. też tak trzeszczą i smarowanie nic nie daje wieć albo się z tym pogodzisz albo kombinacja z ogranicznikiem ....

Nie wiem czy chodzi o to samo pykanie, które pojawiło się u mnie (cos jakby "strzelanie/metaliczne przeskakiwanie) podczas otwierania i zamykania drzwi. Wystarczyło dokręcić poluzowaną śrubę mocującą drzwi - to ona pod napięciem generowanym przez poruszające się drzwi zaczynała przeskakiwać i uderzać o karoserie. "Naprawa" przy pomocy klucza nasadowego - 10 sekund. :)

U mnie skrzypienie występuje tylko latem,w upalne dni.Ogranicznik wymieniony pół roku temu,problem powraca.Możliwe,że to plastikowa tuleja w ograniczniku się wyrabia,jest na you tube jak gość owija je taśmą izolacyjną ale na ile to pomaga,to nie wiem ale dziwne,że zawsze lewe drzwi,i zawsze latem.

Mam to samo, ale na razie nie wymieniam.

Amortyzatory
Powrót