Witam
Aktualnie jeżdżę na 205/55R16 Dunlop Sport letnich oponkach. Jakie opony polecacie na zimę? Założyć standard 195/60R15 (przekłamania licznika przy 100km/h niby ~3km) czy 195/65R15 z przekłamaniem ~0,3? Jakich producentów polecacie?
Pozdrawiam
Witam
Aktualnie jeżdżę na 205/55R16 Dunlop Sport letnich oponkach. Jakie opony polecacie na zimę? Założyć standard 195/60R15 (przekłamania licznika przy 100km/h niby ~3km) czy 195/65R15 z przekłamaniem ~0,3? Jakich producentów polecacie?
Pozdrawiam
standard 195/60 R15 + Continental WinterContact TS 830, Goodyear UltraGrip 7+, Dunlop SP Winter Sport 3D, Vredestein Snowtrac 3, Michelin Primacy Alpin PA3, Nokian WR G2, Pirelli Winter 210 Sottozero 2 /test opon zimowych ADAC/
Ja polecam Pirellki sottozero dwójki, niźle ciagną na śniegu, no i są z Mediolanu. Oczywiście w rozmiarze standartowym. Nie wierz w bajki o koniecznosci zamiany na zimę kół na mniejsze niż 16 i ze stalowymi felgami.
Ostatnio edytowane przez TILT ; 17-09-2010 o 16:11
Właśnie, co z tymi przekłamianiami licznika?
156 z 205/55/R16 nie przekłamuje w odniesieniu do nawigacji.
a 147 na tym samym komplecie przy 160 tylko 151...
jaki jest właściwy rozmiar by nie było przekłamania?
Tu nawet nie chodzi o wielkość czy oddziaływanie soli na felgi aluminiowe, ale o niekontrolowane poślizgi, które mogą skończyć się na krawężniku. Parę miesięcy na stalówkach można przejeździć przecież to nie rewia mody.
Nominalny rozmiar dla R16 to 205/55, a dla r15 195/60. W takim przypadku koła różnią się średnicą i z tego wynikają przekłamania. porównywalną średnicę przy r15 mają właśnie 195/65, dlatego zastanawiam się czy takich nie założyć. Do tego 195/65 są sporo tańsze![]()
Podebne sie pod temat.
Moze ktos uzywal Pirelli Winter 240 SnowSport?
I moglby sie wypowiedziec co do tych oponek?
Profil 55 dla kół 16 nie jest wcale niski i ktoś kto nie jeździ jak wariat nie zniszczy na takich oponach aluminiowych felg. Jedyne zadrapanie jakie mam na feldze zrobiłem latem. Sól i inne środki również nie robią krzywdy oryginalnym alfoskim felgom trzeba tylko je regularnie myć. Można również kupić pokrowce na fotele żeby się nie wytarły, przykleić listwy na drzwi żeby się nie poobijały i wsadzic pilota od telewizora w torebkę foliową żeby się nie zalał.
Jesli chodzi o rewię mody to moim zdaniem szkoda życia na brzydkie kobiety i nijakie samochody, szkoda alfy na stalowe felgi i balonowe opony...
Wszystko to nie jest prawdą objawioną i nie ma zelaznej zasady a każdy z nas powinien rozsądzic co dla niego jest dobre. Pozdrawiam
Podłączę się do tematu.
Macie jakieś opinie na temat TOYO S953 195/50 R15 cena ~ 300zł szt. lub ewentualnie polecicie lepsze w tej cenie ?
A ja założe jak chciała fabryka do stalówek czyli 185/65/R15.