Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Dwumas

bierny
    Gość

Domyślnie Dwumas

Witam!
    5 miesięcy temu padło mi koło dwumasowe... wymiana sprzęgła i dwumasu trochę skrobnęła moją kieszeń, ale było wszystko ok do czasu... w zeszłym tygodniu sprzęgło zaczęło dziwnie się zachowywać tzn przy dociśnięciu zaczynało wydawać dziwny dźwięk... następnie auto zaczęło się bujać przy jeździe na obrotach ok 2 tys. Auto zostawione i mechanika i okazało się, że nowy dwumas się rozleciał niewiadomo dlaczego... i tu moje pytanie: jakie mogą być tego przyczyny, że po przejechaniu ok 5 tyś km to padło? czy koło dwumasowe podlega jakiejś gwarancji? kurde sam dwumas kosztuje od 1200-2000 zł dlatego już mam schize, że złotówki polecą

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

co to za dwumas?

valeo? luk?

bierny
    Gość

Domyślnie

dwumas jest luka

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

A jakie byly u ciebie objawy ze wymieniales sprzegło i dwumas?

bierny
    Gość

Domyślnie

za pierwszym razem na 3 i 4 biegu przy około 2tys obrotów mi bujało autem... opony nowe, amorki wymienione, poduszki silnika ok, dwumas się rozleciał (widać było że był rozklekotany jak go wyjęli) teraz w momencie gdy naciskałem sprzęgło był dziwny odgłos i jak docisnąłem do końca to podobnie... wyjęli dwumas i okazało się, że jest rozklekotany lekko i ocierał o skrzynie... no i bujanie samochodu wróciło... teraz zastanawiam się czy dwumas ma jakąś gwarancje czy może był źle włożóny?
    Ostatnio edytowane przez bierny ; 21-09-2010 o 19:07

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

luk daje 36 mscy
    zalezy gdzie kupiles.. i czy wziales fakture?
    jak masz fakture to dajesz do goscia ktory ci wystawil i musi zalatwic nowe
    masz takie prawo przez 24 miesiecy

jak nie masz dodowu zakupu to producent Cie oleje
    ewentualnie zalatw sobie od kogos... :/

ps. wybierz sie na wycieczke..
    i daj auto ludziom, ktorzy znaja sie na rzeczy
    a na podjezdzie maja tyle wloskich aut.. ze w serwisie nawet tylu nie widzialem
    kosztow za robote nie unikniesz... ale tak to jest
    ze niewiedza mechanika.. ciagnie za soba koszta :/

www.pablogarage.pl

Liz
    Gość

Domyślnie

Jeśli wystawiana była faktura imienna to takiej faktury nie musisz mieć, sprzedawca może Ci wystawić kopie faktury i z tym problemu nie ma. Gorzej jeśli kupowałeś na paragon. Reklamować możesz, potrwa to min 3 tyg.(przez ten czas jesteś uziemiony.)
    Załatw sobie oświadczenie lub fakturkę z warsztatu, że dwumas był w nim montowany, może zwrócą Ci też koszta montażu. Jeśli dwumas padł po krótkim czasie to możesz dostać info "reklamacja nieuznana - nieprawidłowy montaż". Może wtedy warsztat poczuje się do winy.
    Ostatnio edytowane przez Liz ; 21-09-2010 o 21:04

bierny
    Gość

Domyślnie

Fakture mam, za duży koszt naprawy był żebym nie wziął takiego dowodu... Pierwsze co, to mechanik mi kazał wziąć fakture i mają ten dwumas wysłać na gwarancję do producenta czy hurtowni tylko sami nie wiedzieli na jakiej zasadzie działa gwarancja bo nic takiego jeszcze nie robili... najbardziej boli teraz to, że przez 2-3 tygodnie auta nie mam
    jaki może być jeszcze inny powód, że dwumas po 5 miesiącach padł?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

W dwumasowym kole jest smar. Jesli jezdzisz na polsprzęgle, albo ostro ruszasz i "przypalasz| sprzęgło ten smar zmienia swoją postać (koksuje się) w taką zbryloną postać. Przestaje smarować współpracujące elementy i utrudnia ruch zależnych od siebie części.
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

beata-lew
    Gość

Domyślnie

Witam, w mojej alfie przy ruszaniu strasznie wszystko drży- na serwisie stwierdzili, ze to koło dwumasowe i sprzęgło do wymiany. Juz sie boje kosztów bo z tego co napisaliście to około 2000 . Poza tym musze wymienic napinacz i chyba pas rozrządu. Czy ktos moze mi podac po ilu km wymienia sie pas rozrządu?