Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem ze sprzęgłem - może komuś pomoże

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie Problem ze sprzęgłem - może komuś pomoże

Hej,

krótka historia. Otóż stało się to co czasem dopada alfistów, czyli zapadnięte sprzęgło (pedał sprzęgła). W czasie jazdy najpierw wpadło sobie do połowy, ale jeszcze jakoś dawało się wrzucać biegi. Niestety po kilku kilometrach pedał był już regularnie w podłodze.

Czytałem wpisy na forum i już miałem widmo wymiany pompy sprzęgła i/albo wysprzęglika. Nie muszę mówić, że wolałem sobie nie wyobrażać nawet kosztów usunięcia usterki.

Na szczęście są dobre warsztaty samochodowe i uczciwi mechanicy. Zawiozłem auto do takowych i...

Okazało się, że płyn w układzie sprzęgła tak się zestarzał i zasyfił, że wyglądał jak jakaś maź. Bardziej przypominał smołę niż płyn hamulcowy. Ta maź zablokowała tłoczysko w pompie sprzęgła. Tak więc mechicy przeczyścili mi układ (powinienem zrobić zdjęcie tego czegoś, co wylali z układu), wlali swiezy plyn, odpowietrzyli uklad. I DZIAŁA.

Obeszło się bez wymiany pompy czy wysprzęglika. Koszt "naprawy" naprawde groszowy.

Napisałem to, bo może komuś z Was przyda się ta historia i zaoszczędzicie kilka złotych.

Winters
    Gość

Domyślnie

Mam pytanie i prośbę bo nie wiem co to może być.
    Jechałem dziś samochodem i podczas zmiany biegów z 3 na 2 nie mogłem zmienić biegu. Po postu zablokowało mi się coś.
    Jak wróciłem to po wciśnięciu sprzęgła jakimś cudem delikatnie wbiłem 1 i fajnie śmiga 1 i 2, lecz jak chcę już zmienić na 3,4,5,R to nie umiem. Po prostu jakby coś blokowało. Jak zmienię znów to od 3 śmiga wszystko a znów na 1 nie chce przejść. ;(
    Nie wiem co mogło się stać. jest tam może linka zmiany biegów czy coś w tym stylu ??? Pomocy

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

jest tzw ciegno... mi sie zerwalo i gałka biegow latala luzno...

pomoglem sobie opaska plastikowa zwana przez niektorych... trytytka xD i od tamtej pory smiga git

wiec sprawdz.. moze ciegno ;]

Lejka
    Gość

Domyślnie

I mnie dopadła ta przypadłość.. Wczoraj odpalając rano Alfę sprzęgło zapadło się. Tata odpowietrzył (nie wiem czy zrobił to dobrze) ale wszystko działało normalnie aż do dziś... rano jadąc do pracy po przejechaniu 3 km sprzęgło znowu zostało w podłodze. Odbiłam je ręcznie i jakoś wróciłam do domu na 3 biegu..

W jaki sposób samemu przeczyścić ten układ?? Poproszę o dokładną instrukcję krok po kroku..

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Raz do roku mozna sobie odpowietrzyc sprzeglo roboty nie duzo a daje to pewnosc dzialania i dodatkowo przepcha sie szlam ktory tam zalega, koszt plynu 20-30 zl a starczy na kilka razy.

Warto tez przyjrzeć sie pompce i wysprzeglikowi i zregenerowac gumki - ale to juz troche wiecej roboty szczegolnie z pompka sprzegla ta ciezko sie wyjmuje i zaklada

Lejka
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=zasit;497945]Raz do roku mozna sobie odpowietrzyc sprzeglo roboty nie duzo a daje to pewnosc dzialania i dodatkowo przepcha sie szlam ktory tam zalega, koszt plynu 20-30 zl a starczy na kilka razy.

To już wiem... Tylko jak wyczyścić układ z tego szlamu Samo odpowietrzenie wystarczy??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Jezeli ci zalezy to jezdz do zakladu i tam maszyna pod cisnienien wymienia ci plyn i przy okazji pewnie przeczyszcza ten syf

thing
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Lejka Zobacz post
    I mnie dopadła ta przypadłość.. Wczoraj odpalając rano Alfę sprzęgło zapadło się. Tata odpowietrzył (nie wiem czy zrobił to dobrze) ale wszystko działało normalnie aż do dziś... rano jadąc do pracy po przejechaniu 3 km sprzęgło znowu zostało w podłodze. Odbiłam je ręcznie i jakoś wróciłam do domu na 3 biegu..

W jaki sposób samemu przeczyścić ten układ?? Poproszę o dokładną instrukcję krok po kroku..
    przeczyścić? Wysprzęglik lub pompa sprzęgła prawdopodobnie do wymiany