Witam, mam poreblem z klaksonem, po prostu nie dziala :/ Czy ktos ma pomysl od czego zaczac? Moze ktos mi powiedziec gdzie dokladnie znajduje sie ten przekaznij i jaki to konkretnie jest ?
Witam, mam poreblem z klaksonem, po prostu nie dziala :/ Czy ktos ma pomysl od czego zaczac? Moze ktos mi powiedziec gdzie dokladnie znajduje sie ten przekaznij i jaki to konkretnie jest ?
bezpieczniki ( strona 224 w instrukcji , bezpiecznik F10 )
styki na wtyczce przy "trąbce" ( lubią czasem nie łączyć )
instrukcja obsługi i opis : http://aftersales.fiat.com/ELUM/main...02000&markID=2
Witam. U mnie jak nie dzialal a bylo to zaraz po zakupie to winna byla plytka. Znajduje sie ona w kierownicy pod poduszką. Rzekomo ktoś cos wylal i dlatego klakson nie dzialal - ocena elektryka. Wyczyscil to i jest ok do dzisiaj . Pozdrowko.
Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
Alfa Romeo 147 1.9 JTD
U mnie po kupnie nie działał bo ktoś zapomniał o bezpieczniku- po uzupełnieniu trąbi do dziś![]()
jak bezpiecznik będzie ok to odłącz przewody od sygnału dźwiękowego i zobacz czy dochodzi tam napięcie oczywiście jedna osoba musi naciskać sygnał na kierownicy(miernikiem albo nawet żarówką wpinając ja do tych przewodów)jak dochodzi to albo styki nie łączą albo trąbka uszkodzona-żeby ją sprawdzić możesz ją podpiąć pod akumulator.Jak niema napięcia
prawdopodobną usterką może być brak kontaktu w kierownicy
Wiem, że to temat sprzed roku ale i tak może być ciagle aktualny dla osób szukających czegoś na ten temat.
Mi zaoszczędził mnóstwo czasu opis ze strony http://www.alfaworkshop.co.uk/156_horn_problem.shtml, opis dotyczy Alfy 147 i 156.
Widać to nie taka rzadka przypadłość.
Oczywiście przed rozbieraniem kierownicy na pewno warto najpierw sprawdzić bezpiecznik i przekaźnik (który można np. zamienić z jakimś sąsiednim od świateł). Znajduja się one pod maską a pod spodem pokrywy bezpieczników są oznaczone trąbką, więc na pewno bedzie wiadomo które to są.
U mnie bylo dokladnie to samo! Tylko ze ja wymienilem bezpiecznik.