Moduł komfortu

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chodzi o szyby oraz o system follow me home, lub coming home, zależy jak kto to rozumie :)

w 147 follow me home jest w standardzie.
Mówimy o opcji świecenia po zgaszeniu samochodu - żeby świeciła przez jakiś czas (długość jest zwiększana kolejnymi pociągnięciami manetki od świateł długich). Opcji świecenia przy otwieraniu samochodu standardowo nie było, chociaż forumowy kolega zrobił taką elektronikę, którą można zainstalować i doposażyć samochód w tę funkcję.

Domykanie szyb - tylko w samochodach z aktywnymi uszczelkami antyzgnieceniowymi (lub po dołożeniu rezystorów i aktywacji tej opcji MES/FESem + proxy :)

W 156 może być inaczej.

Ostatnia edycja:
FES/MES... chyba najszybciej.

Jeśli nie masz kabla, to zdjąć boczek (tapicerkę drzwi) - i zobaczyć, czy idą od niej kabelki...

w 147 follow me home jest w standardzie.
Mówimy o opcji świecenia po zgaszeniu samochodu - żeby świeciła przez jakiś czas (długość jest zwiększana kolejnymi pociągnięciami manetki od świateł długich

Możesz to rozwinąć to ? Chodzi Ci o oświetlenie wnętrza ? Bo chyba nie świateł zewnętrznych przy wysiadaniu i zamykaniu auta ? Bo jeśli o zew. to u mnie tego nie ma

Ostatnia edycja:
a no pamiętam że raz jak czekałem na dziewczynę to przy wyjęciu kluczyka i właśnie pociągnięciu za światłą zapaliły się ale myślałem że to jakiś bląd i komp zgłupiał i powtórzyłem to czy coś aż się wyłączyło :D Jutro obadam ! Dzięki

każdorazowe pociągnięcie dźwigni - to przedłużenie świecenia o 30 sekund. Max - 3.5minuty (później się same wyłączają).
Aby ręcznie wyłączyć follow me home (jeśli włączyłeś przez przypadek), to wystarczy pociągnąć i przytrzymać dźwignę - przez 2 sekundy.

Follow Me Home - można aktywować do 2 minut po wyciągnięciu kluczyka z stacyjki...

Wiem wiem, odnalazłem to na stronie 48 jak pisałeś. Jutro będę testował, dzięki

No ale szkoda ze nie można tego załączyć na stałe w standardzie bez modułu od kolegi z forum

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk

czyli za kazdym wyjsciem z auta trzeba pociagnac dzwignie od swiatel ?

Absolutnie nie trzeba. Tylko i wyłącznie, jak chcesz, żeby światła samochodu zostały zaświecony na chwilę... :)

A wolałbyś, żeby samochód na stałe świecił światłami? Ja np. nie (i na szczęście tak jest właśnie zrobione).
Jak potrzebujesz oświetlenia, to "mrugasz światłami" - i masz...

Nie nie nie, źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to czy to aktywujesz raz i za każdym razem gdy wychodzisz z auta i je zamykasz światła zapalają się na określony czas automatycznie. Czy przy każdym wysiadaniu i gdy potrzebujesz doświetlania musisz sobie sam pociągnąć dźwignie.

Każdorazowo.
Zawsze jak chcesz mieć oświetlenie po wyciągnięciu kluczyka - musisz to włączyć -> pociągnąć za wajchę od świateł...

No ale szkoda ze nie można tego załączyć na stałe w standardzie bez modułu od kolegi z forum

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk

Powiem tak, ogladałem na allegro moduły komfortu, postanowiłem później sprawdzić u siebie czy to jest i o dziwo jest, dowiedziałem się też, ze po roku 2003 wszystkie modele mają moduł komfortu tylko dezaktywowany, w MES są tylko opcje Airbag, Engine, Light, i coś jeszcze ale nie związane z modułem, jakieś pomysły jeszcze ? już *uj tam z szybami ale na lampach bardziej mi zależy ;)

Dowiedziałem się, że mój moduł jest uszkodzony, więc zakupiłem uzywany, i nadal lipa, brak pomysłów o co może chodzić w tym wszystkim, ktoś wie co dokładnie powinienem zrobić ?

Słyszał ktoś o możliwości uruchomienia takich funkcji jak doświetlanie zakrętów lub test zegarów po włączeniu zapłonu?
Z tego co ja się dowiadywałem to w mojej 147 z 2008 roku istnieje taka opcja tylko trzeba połączyć się przez FES z nadwodziem auta (jest taka opcja o nazwie "BODY") tylko niestety mój kabel jako podróbka nie chce połączyć się z tą funkcją. Takie rzeczy są możliwe do uruchomienia czy szkoda kupować kabla za 100zł żeby to sprawdzić?

Amortyzatory
Powrót