Wymiana Piasty łożyska(147)

korzen

Nowy
Auto
byla Alfa romeo 147 1,9jtd, bedzie ...?
Witam,
Mam takie pytanie, czy ktoś może wymieniał sam łożysko w kole, chodzi mi o przód. Czy jest to wogóle możliwe do zrobienia samemu?

jeśli masz zaplecze w postaci nasadek i kluczy płaskich + nasadka bodajże 36 o zmniejszonej ściance do odkręcenia półosi i ogólną wiedzę na temat mechaniki to to ogarniesz

tylko ze najpierw musisz sobie kogos z praską znaleźć co mu zawieziesz wymontowaną zwrotnice z nowym łozyskiem i ci to złozy bo z młotka nawet nie waż sie go dotykac, rozpadnie się po paru tys..

ponadto przydałby się tez jakis solidny sciągacz do sworzni wahaczy

Za dużo z tym roboty. Nie wiem jak jest w przypadku piasty przedniej, ale ostatnio za wymianę piasty tylnej zapłaciłem 360zł (SKF) a samą piastę można kupić za 340zł.

tylko ze najpierw musisz sobie kogos z praską znaleźć co mu zawieziesz wymontowaną zwrotnice z nowym łozyskiem i ci to złozy bo z młotka nawet nie waż sie go dotykac, rozpadnie się po paru tys..

a niby dlaczego by miało sie rozpaść po paru tys???????
stare najprawdopodobniej przy wymianie sie zozpadnie ale tym sie nie przejmuj

Ostatnia edycja:

Jeśli pęknie podczas wbijania to się rozpadnie, jeśli się uda jakoś dobrze go wbić (czyli jazda z młotkiem i grubą podkładką) to wtedy nic się nie stanie.
Aczkolwiek doradzałbym dobrą prasę u mechanika która zrobi to za ok +- 40zł i w jakieś 15 minut. I pewnie jak mnie kiedyś panowie zapytają się: "a dlaczego pan nie przyjechał z samochodem??"
A ja na to: "sorry ale nie dam wam łatwo na sobie zarobić"
Koszty: łożysko plus koszta prasy
Wrażenia: zrobiłeś to sam i wiesz jak wszystko jest po dokręcane i nie spartaczone.
Pzdr

No ja właśnie byłem dzisiaj u mechanika na przeglądzie, ponieważ od niedawna jestem szcześliwym posiadaczem;) i sie okazalo ze mam do wymiany obydwa górne wahacze z przodu do tego łożysko i łącznik stabilizatora.... z tego co sie orientuje juz to cała piasta to przyjemność za jakies 300zl

nowe łozysko jest w sumie bardzo delikatne i bardzo łatwo mechanicznie mozna je uszkodzić .. tylko prawidłowy montaz na prasce da gwarancje ze te kolejne 150tys wytrzyma..

Odkopie troche;) znacie może wymiary, albo możecie polecić jakieś dobre łożysko??

Odkopie troche znacie może wymiary, albo możecie polecić jakieś dobre łożysko??

TYLKO I WYŁĄCZNIE SNR(na przód) SKF (tył)! Nie baw się w jakieś łożyska za 150zł z allegro bo będziesz robił to dwa razy.

Tutaj jest dobra cena za SNR => http://allegro.pl/nowe-lozysko-piast-alfa-147-oryginal-i1599079587.html

Co do prasy, raz nabiłem delikatnie młotkiem resztę dociągnąłem piastą, później jak robiłem wduszałem moim jebitnym imadłem :)

Ostatnia edycja:
ja mam w tyle SKF w zeszłym roku kosztowały mnie jakoś 350 zł za sztukę jak chodzi o robotę nie mam pojęcia robił to mechanik ja jestem ciemny w te klocki :(

I znów łopata w ruch i odkopujemy;) Nie mogę się zabrać do tego łożyska...;/
Jest taka możliwość, że śruba na nasadke nr 36 z prawej strony będzie miała lewy gwint??

Nie - tam jest prawy gwint.
Trzeba twardym grotem odbezpieczyć nakrętkę, a potem bardzo mocny klucz z długą pokrętką, a najlepiej udarowy - wtedy pójdzie jak po maśle.
Jeśli nie masz czym tego zrobić to daj sobie spokój.

klucza udarowego nie mam, probowalem nasadka taką konkretną, ale nie szło i dlatego tak pomyślałem...
Fura pojdzie do warsztatu i najlepiej bedzie:)

Amortyzatory
Powrót