Klocki hamulcowe

dudzik87

Nowy
Auto
147, 1.6 16v 105 km
Witam
chciałem zapytać jak wygląda sprawa z czujnikiem zużycia klocków hamulcowych??
a dokładnie sprawa wygląda tak:
po dźwięku wydawanych przez koła w czasie hamowania domyślam sie ze klocki beda juz do wymiany ale zadna kontrolka mi sie nie swieci ...
ja i tak oczywiście te klocki wymienię ale czy jakaś kontrolka powinna sie zaświecić??

Kolego, wystarczy zajrzec przez felgi na zaciski. Zadnego problemu, a odpowiedz bedziesz znal natychmiast. Jak masz feli aluminiowe to jeszcze latwiejsza sprawa.
Co do czujnika, powinien byc podlaczony., ale nie jest to urzadzenie laboratoryjne, wiec jesli klocki sa juz zerowe, to nie czekalbym na zapalenie sie kontrolki.

pytanie czy w ogóle jest to podłączone, mogło zaśniedzieć... tak jak napisał bartstep nie ma co czekać. Przy wymianie ewentualnie sprawdź sobie obwód kontrolny. Do wtyczki podepnij kabelek i drugim końcem dotykaj lub podłącz pod masę i zobacz czy zapala Ci się kontrolka od zużytych okładzin klocków hamulcowych... aha dodam jeszcze że czujnik jest tylko od strony kierowcy. Ja zmieniając klocki trochę się zdziwiłem że na kupionych na jednym i na drugim była wtyczka a przy aucie tylko jedno gniazdo - myślałem, że z prawej strony coś się z nim stało ale... ;)

... właśnie zauważyłem, że masz 147 ale to pewnie bez różnicy :)

tak tak ja wiem i pewnie że je wymienię i nie czekam na kontrolkę.
pytanie zadałem tylko dla poszerzenia swojej wiedzy na temat 147 czy powinno sie świecić a jesli tak to kiedy

Czekaj na kontrolkę... Jak się nie doczekasz to razem z tarczami wymienisz

tak tak ja wiem i pewnie że je wymienię i nie czekam na kontrolkę.
pytanie zadałem tylko dla poszerzenia swojej wiedzy na temat 147 czy powinno sie świecić a jesli tak to kiedy

kontrolka zapali Ci się gdy metalowa podstawa klocka zacznie stykać się z tarczą. I np. niech stanie się to gdy będziesz 200km od domu - fajnie...

Kontrolka zasilana jest stale z + a gdy tarcza hamulcowa zetknie się z metalową podstawą klocka dostaje masy i się świeci ;)

Czekaj na kontrolkę... Jak się nie doczekasz to razem z tarczami wymienisz
kolejny raz powtarzam ze nie czekam tylko wymieniam w przyszłym tygodniu
tylko pytałem żeby wiedzieć jakiej zasadzie ta kontrolka działa tzn kiedy sie uruchamia bo np w Seacie Leonie zaświeca sie kiedy zostaje chyba 4mm klocka

---------- Post dodany o godzinie 12:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:54 ----------

Kontrolka zasilana jest stale z + a gdy tarcza hamulcowa zetknie się z metalową podstawą klocka dostaje masy i się świeci ;)

o to mi własnie chodziło o konkretna odpowiedź kiedy ten system zaczyna działać

W alfie 147 czujnik zużycia klocków jest tylko po prawej przedniej stronie, po lewej już go nie ma.
Więc jeśli klocki zużywają się nierównomiernie to kontrolka może nie świecić choć w pozostałych kołach będą już zużyte.

Czujnik zużycia z włoskiego Segnalatore di usura, to pętla drutu przecieranego przez tarczę, w sumie trudno nazwać go czujnikiem bo kontrolka pali się dopiero po fizycznym przetarciu i zerwaniu obwodu tegoż czujnika. Sygnalizator wpięty jest w gniazdo lewego koła (KIEROWCY), z prawego klocka możemy go "wyrzucić".

Ostatnia edycja:
Czujnik zużycia z włoskiego Segnalatore D' usura, to pętla drutu przecieranego przez tarczę, w sumie trudno nazwać go czujnikiem bo kontrolka pali się dopiero po fizycznym przetarciu i zerwaniu obwodu tegoż czujnika. Sygnalizator wpięty jest w gniazdo lewego koła (KIEROWCY), z prawego klocka możemy go "wyrzucić".

Mój błąd, pisałem o prawej stronie. Przyznaję rację, czujnik obecności zużycia klocków znajduje się w lewym przednim kole.
Pozdrawiam

a jam urwana wtyczke czujnika ta co ''idzie od samochodu'' co sie spina pozniej razem z wtyczka od klocka. mozna to gdzies kupic?

Na pewno trafi się z jakiegoś anglika :) ale pewnie trzeba ją wlutować bo podejrzewam, że idzie z "wiązki"

Amortyzatory
Powrót