Tylna klapa się otwiera

• Autor wątku Autor wątku speed646
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    klapa
S

speed646

Guest
Tylna klapa się otwiera bez powodu, automatycznie

Witam
Zacznę od tego że alfa którą kupiłem była bita z lewej strony (koleś przetarł ja na autostradzie :P) od błotnika przedniego, na tylnym błotniku kończąc.
Kupiłem do alfy drzwi lewe przednie i lewe tylne (kompletne z tego co zauważyłem były zdemontowane z samochodu w wersji angielskie ) mechanik stwierdził że niema to różnicy czy jest to europejski czy angielki, więc przełożył całe drzwi, zakładają tylko tapicerkę od mojej alfy (nie przekładał zamka, podnośnika do szyb itp).
Jak już samochód został złożony i stoi u mnie w garażu zauważyłem pewien problem a mianowicie (posiadam pilot do otwierania drzwi, kluczenie oraz do otwierania bagażnika)
-gdy odkluczam drzwi KLAPA sama automatycznie też się otwiera, jak zamknę klapę i otworze które kol wiek drzwi znowu się KLAPA otworzy.
szyby w przednik drzwiach otwierają się normalnie (elektryczne) a zamykają się "na raty" podnoszę przycisk i szyba unosi się na 2 cm do góry i tak cały czas podnoszę i opuszczam przycisk aż szyba się po 10razie podniesie się całkiem do góry.

(Nie wiem czy ten problem występował przed wypadkiem)

Troszkę tego dużo ale chciałem opisać wszystko co może przybliżyć mój problem

Proszę o pomoc może ktoś wie gdzie leży przyczyna i co wymienić albo naprawić?

P.S
Alfa 147 1.9jtd 85KW 5d 2005r distinctive

z tym otwieraniem szyb to taka bolączka którą często w 147 się spotyka, ja mam to samo u siebie, trzeba rozkręcić tapicerkę w drzwiach i przesmarować prowadnice szyb...radzę też nie nadużywać otwierania szyb, podobno można coś popsuć...

Kolego nie wiem czy dobrze zrozumiałem,czy klapa otwiera ci sie jak otwierasz drzwi -w sensie odkluczasz za pomocą klucza lub pilota-czy otwiera sie w momencie jak ciągniesz za klamkę???? Jeśli otwiera sie w momencie otwierania pilotem badz kluczem to pewnie masz cos z centralnym,moja rada na szybko w takim przypadku-otwórz klape bagaznika,zdejmij tapicerke i przy zamku masz taki silniczek który otwiera bagaznik,jest połaczony z przyciskiem do otwierania ze środka auta,no i oczywiscie w momencie otwierania za pomoca pilota równiez sie uruchamia,odepnij od niego kostke i bedziesz miał swiety spokój,jedyne co to bedziesz musiał otwierac kufer za pomoca klucza.Ale mimo to proponuje zaciagnac jezyka w jakiejs firmie specjalizujacej sie w centralnych zamkach bo nie jest to raczej rozwiazanie docelowe,albo poczekac troche,moze którys alfista ci pomoze bardziej.Pozdro. PS-uzupełnij w profilu skąd jestes,przydaje sie ;)

Samochód otwiera zdalnie pilotem i wtedy klapa się otwiera oraz w momencie jak samochód jest już od kluczony to otwierając które kol wiek drzwi (ciągnąc za klamkę) klapa się otwiera automatycznie.

P.S
Nie wiem jak to jest w innych alfach ale ja w mojej mogę otwierać kufer (klapę tylną) tylko i wyłącznie za pomocą pilota oraz przycisku na konsoli ;/ chyba że jest gdzieś ukryty zamek (tak jak we fordach do otwierania maski :P)

Ostatnia edycja:
P.S
Nie wiem jak to jest w innych alfach ale ja w mojej mogę otwierać kufer (klapę tylną) tylko i wyłącznie za pomocą pilota oraz przycisku na konsoli ;/ chyba że jest gdzieś ukryty zamek (tak jak we fordach do otwierania maski :P)

temat był walkowany już na forum.Nie w każdej 147 jest zamek w klapie... jeżeli jednak jest to pod znaczkiem.

ja bym sprawdził kabelki czy przypadkiem ktoś nie podłączył klapy pod wiązkę do drzwi
Dokładnie,a jesli tak jest to albo odepnij tak jak ci pisałem albo podepnij własciwie......PS-jesli nie wiesz czy masz zamek pod logo na tylnej klapie to skad wiesz ze mozesz otwierac tylko pilotem lub z konsoli???Aniucha dobrze pisze,sprawdz przekrecając logo w bok..albo bedzie albo nie ;) pozdrawiam

ja bym sprawdził kabelki czy przypadkiem ktoś nie podłączył klapy pod wiązkę do drzwi

te kabelki są w tylnej klapie w miejscu które opisywał wcześniej Arturo147 czy w innym miejscu ? pytam bo nie mogę sobie wyobrazić jak można podłączyć klapę tylną do wiązki drzwi :confused:

P.S tak w ramach uzupełnienia tego zamka pod znaczkiem w tylnej klapie :D
na forum znalazłem że alfy do 2001 mają pod znaczkiem a te nowsze mogą otwierać tylną klapę od środka :P koło zamka wystaje taki metalowy hm.. jak to napisać :D każdy kto otworzy to zobaczy :cool:

powiem szczerze że niestety nie wiem w którym miejscu jest podpięcie wiązki w Alfie ale z doświadczenia wiem że rózne cuda sa możliwe po naprawach.
i Tutaj tylko to rozwiązanie wydaje mi się możliwe

te kabelki są w tylnej klapie w miejscu które opisywał wcześniej Arturo147 czy w innym miejscu ? pytam bo nie mogę sobie wyobrazić jak można podłączyć klapę tylną do wiązki drzwi :confused:

Żeby sie dostac do kabli musisz zdjąc tapicerke i tak jak pisałem masz kostkę podpietą do czarnego pudełka(silniczka),z którego wysówa sie bolec jak dostanie impuls np.z pilota czy panelu w środku i ten wysówający sie bolec otwiera zamek i klapa soe otwiera,odepnij kostkę i sprawdz co bedzie,bo moze ktos pod kable od drzwi podłączył też kable od klapy i tu tkwi problem.PS-nie jestem pewien ale chyba pod tapicerką jest jeszcze jedna kostka wisząca luzem,moze wystarczy odłaczyc tą która jest podpieta i zamienic z tą która nie jest,spróbuj...jesli bedziesz miał problem ze zdjeciem tapicerki to szukaj na forum bo nie jest to takie hop siup;)jak z resztą wszystko w naszych Bellach;)

Chciałem jeszcze jedno dodać a mianowicie dzisiaj zauważyłem, że klapa nie zawsze się otwiera :mad: ale częściej się otwiera niż nie :( jutro sprawdzę te kabelki :rolleyes:

Amortyzatory
Powrót