• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Błąd airbag - kasowanie

czaja18

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive
Witam nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w żadnym temacie więc utworzyłem nowy. A więc jak to jest z kasowaniem błędu airbagów
czy jak odłączę klemy akumulatora to powinien zniknąć z licznika?
Czy jedynym ratunkiem jest tylko podłączenie pod kompa?
Miałem błąd silnika i po wymianie termostatu i odłączeniu aku znikł.
A teraz po samowolnym rozłączeniu kabli poduszek pod fotelem i po ponownie ich złączeniu lampka dalej się świeci. Proszę o podpowiedzi i sugestie co z tym zrobić?
Pozdrawiam
Wesołych Świąt

Błędy poduszek kasuje się jedynie wpinając się w ich moduł za pomocą kompa/stacji.

Błędy poduszek kasuje się jedynie wpinając się w ich moduł za pomocą kompa/stacji.

nie tak do końca... ponieważ błędy Airbag'ów znikają wtedy, gdy wszystkie poduszki i zapalniki w pasach bezpieczeństwa są prawidłowo podłączone... ja sądzę że gdzieś masz przerwę w obwodzie poduszek i moduł airbaga ciągle widzi problem...

nie tak do końca... ponieważ błędy Airbag'ów znikają wtedy, gdy wszystkie poduszki i zapalniki w pasach bezpieczeństwa są prawidłowo podłączone... ja sądzę że gdzieś masz przerwę w obwodzie poduszek i moduł airbaga ciągle widzi problem...

jak już raz wywaliło błąd, to nawet jak naprawisz usterkę to i tak musisz błąd skasować przy pomocy interfejsu...nie ma tak fajnie ;)

Tego się właśnie obawiałem ;(
Chyba zlutuję te przewody na stałe i kupie ten kabel do diagnostyki.
Dzięki panowie za odpowiedzi.
Pozdro

Nie ma bata żeby błąd zniknął sam w momencie prawidłowego podłączenia kolego ervin,trzeba go każdorazowo usunąć tak jak pisze PiteR.

jak już raz wywaliło błąd, to nawet jak naprawisz usterkę to i tak musisz błąd skasować przy pomocy interfejsu...nie ma tak fajnie ;)

Wydaje mi się że to zależy od sterownika. Mam taki przykład: u mnie wywalało błąd airbaga od strony kierowcy (połączenia pod fotelem) dopóty, dopóki nie usunąłem wadliwego połączenia na stałe. Kontrolka zgasła sama.
Po podpięciu był błąd zapisany cały czas w kompie ale kontrolka zgasła zaraz po rozpoznaniu prawidłowych połączeń.

Znowu np. u Victorii:D wywalało błąd airbaga przy ruszeniu fotela kierowcy. Po poprawieniu styków błąd nie znikał, jedynie gdy wykasowałem kompem nie było usterki. Pojawiała się natomiast przy ruszeniu fotela i niestety nawet przy prawidłowym połączeniu nie znikała.
Trzeba było kompem kasować.
Pozdrawiam.

U mnie było podobnie, co u kolegi powyżej. U mnie kasowano błąd poduszki 2 razy. Za drugim razem zastosowano opaskę, ale gość który to robił powiedział, że to jest konstrukcja Fiatowska i że może się to powtórzyć. Dopiero, tak jak wojtekml wspomniał, trzeba zrobić "na stałe" to już nie bedzie problemu. Podobno to w niczym nie przeszkadza;) a jak świeci błąd poduszki to wszystkie są dezaktywowane.

Witam również mam błąd poduszek i chciałbym go skasować jakim interfejsem mogę go usunąć? Czy istnieje taki interfejs żeby był kompatybilny z Alfa 147 i Astra G? Zastanawiałem się nad ELM 327 v1.4a czy on będzie w pełni współpracował z Alfą i Oplem? I czy można nim kasować błędy poduszek itd? Jeżeli tym interfejsem nie można skasować błędów proszę o podanie innego interfejsu oraz najlepiej linku do aukcji. Pozdrawiam

http://allegro.pl/interfejs-elm-327-euroscan-2010-usb-elm327-v1-4a-i1357607234.html

http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...368335830.html

tym interfejsem skasujesz błąd air bag'a, ale nie wiem czy podejdzie to pod Astre, raczej wątpię. Do tego programik FiatEcuScan z forum i działaj

Ten interfejs jest sprawdzony już przez kogoś? Bo właśnie też zastanawiam się nad kupnem.

no, ja go mam :) póki co kasowałem tylko błąd silnika, ale dajcie mi kogoś z błędem poduszki to na pewno skasuje :D

Podłączę się pod temat, od pewnego czasu mam również problem z kontrolką airbag'ów - ta czerwona, problem polega na tym, że raz świeci raz nie, z reguły po wjechaniu w jakąś dziurę zapala się a po jakimś czasie gaśnie. I tutaj moje pytanie, czy problem może być gdzieś ze stykami na kablach ? I skoro raz komputer wykrył jakiś błąd czemu automatycznie komunikat się kasuje po jakimś czasie, a nie pozostaje tak jak u wszystkich, którzy mieli podobny problem ?

Podłączę się pod temat, od pewnego czasu mam również problem z kontrolką airbag'ów - ta czerwona, problem polega na tym, że raz świeci raz nie, z reguły po wjechaniu w jakąś dziurę zapala się a po jakimś czasie gaśnie
To samo mam w Fiacie Panda od nowości i wtedy kilka razy pamiętam odwiedzaliśmy serwis i po kilku wizytach stwierdzili że problem polega na stykach gdzieś jest problem i ogólnie do dziś to raz wyskakuje raz nie.. A poduszka nawet jak wywali jej błąd to działa powiedzieli

wracajac do tematu z kablami, nie radze nic ruszac przy zadnych kablach i instalacji airbag przy zaplonie, to grozi wybuchem poduszki czesto, a blad kasuja w wiekszosci w ASO u mnie tak bylo mialem jak sie okazalo poluzowana kostke gdzies w okolicy bagaznika. Od tej pory blad sie nie pojawil wiecej.

Kabel mam, instrukcję też ale pytanie gdzie znajdują się kostki aby podpiąć się i czy jest to tak jak w 145 miałem że 3 wejścia w różnych miejscach?

Amortyzatory
Powrót