Filtr Kabinowy - wymiana

• Autor wątku Autor wątku Kaluznikow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaluznikow

Guest
witam

zabieram sie za wymiane filtrow kabinowych
dzieki forum dowiedzialem sie ze sa dwa a nie jeden :D

otoz szukalem wszystko dostepne odnosnie wymiany filtra na forum
plus schematy pdf ktore sa dostepne

tz

filtr pod polka po stronie pasazera
3 srobki nastepnie wymieniamy filtr itp lecz problem w tym

ze po odkreceniu 3 srobek jest dalej nie moge otworzyc tej pokrywy ktora zabezpiecza filtr - jakis pomysl szanowni panstwo;

i tu moje pytanie - czy sa jeszcze jakis zaciski ktore nalezy poluznic albo cos w tym stylu bo naprawde nie moge sie do tego dobrac

pozdr

alfa 147 - 02r - 1.6 120km

Zaślepkę filtra przesuń w stronę drzwi pasażera żeby wyskoczyła z zacisku. A z tymi filtrami jest chyba tak, że w klimatroniku są dwa.

Zaślepkę filtra przesuń w stronę drzwi pasażera żeby wyskoczyła z zacisku. A z tymi filtrami jest chyba tak, że w klimatroniku są dwa.

Niezależnie od automatycznej czy ręcznej klimatyzacji w obudowie są 2 wkłady filtrowe. Nie pamiętam dokładnie ilości wkrętów ale opaska trzymające filtry jest w kształcie litery L i chyba od dołu jest jeszcze wkręt

aby sciagnac ta niewdzieczna obudowe trzeba uzyc duzo sily czy raczej powinna lekko zejsc

pozdr

nie trzeba dużo siły, u mnie wręcz sama wypada jak ją odkręcę i lekko poruszę

Też się naszukałem przy wymianie gdzie może być ta zaślepka. Okazało się że za mało się schylałem żeby dokładnie to zobaczyć. Musisz dosłownie wleźć w miejsce nóg pasażera głową, obrócić się lekko w stronę kierowcy i zobaczysz takie dwie śruby naprzeciwko siebie. Kolejna śruba jest ukryta "na wierzchu" tej zaślepki bardziej w głębi konsoli.
Jak dojrzysz zaślepkę bedziesz wiedział o co chodzi.
Ja za pierwszym razem wykręciłem chyba ze 12 śrubek :D a trzeba tylko 3.
Pozdrawiam

Mam mały problem po wymianie filtrów.Mianowicie teraz po ustawieniu na przykład 17 stopni z nawiewów leci ciepłe powietrze...Zimne leci tylko jeśli ustawię na MAX LO.Czy mogłem zrobić coś źle przy montażu? Zakładałem według instrukcji czyli kierunek powietrza od maski w stronę kabiny.

Nie wiązałbym tego z wymianą filtrów. Wydaje mi się, że 17 stopni przy dzisiejszych temperaturach to dość sporo i zanim się nagrzeje w kabinie do tych 17 stopni to jakiś czas mija. Może warto zostawić w aucie na noc termometr i sprawdzić jak to rano wygląda i kiedy osiągnie 17 st.

Nie o to mi chodziło.Włączam klimę, ustawiam na 17 stopni więc suma sumarum powinno po chwili lecieć zimne powietrze ( jak to na klimie) ale zamiast tego dmucha ciepłym.Jak z 17 zjadę na LO dopiero wtedy zaczyna wiać zimnym powietrzem...

Ale po dłuższej jeździe też masz tak? Klima przy takiej temperaturze na zewnątrz najpierw daje sporo ciepła, a później się stabilizuje (obniża). Tak w ogóle to rozkręć panel klimy i wyczyść czujnik temperatury (jest na nim dużo kurzu).

Nie o to mi chodziło.Włączam klimę, ustawiam na 17 stopni więc suma sumarum powinno po chwili lecieć zimne powietrze ( jak to na klimie) ale zamiast tego dmucha ciepłym.Jak z 17 zjadę na LO dopiero wtedy zaczyna wiać zimnym powietrzem...
no, ale co, ustawiasz na 17 i dmucha ciepłym mimo, że w kabinie jest więcej niż 17?? dlaczego ma dmuchac zimnym skoro w kabinie jest chłodniej niż 17?
zakładam, że skoro możesz ustawić na 17 stopni to masz klime automatyczną. Włączona klima nie oznacza, że bedzie dmuchało zimnymn. Po to jest czujnik temp. żeby auto samo regulowało nawiew.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót