witam czy ktos wie jakie są tarcze z przodu, a jakie z tyłu bo planuje wymienić na nowe. moze ktoś poleci jakiej firmy kupić??
witam czy ktos wie jakie są tarcze z przodu, a jakie z tyłu bo planuje wymienić na nowe. moze ktoś poleci jakiej firmy kupić??
Do Alfy 147 montujesz tarcze o śr 284mm (przód) (wym. tyłu nie pamietam ale pewnie coś ok 251 mm ,.
(większe na przód i tył ma wersja GTA)
Ja poleciłbym Ci następujące firmy :
- Brembo - dobra jest wersja nawiercana
- ATE - generalnie mają pozytywne opinie
- TRW LUCAS - fuzja 2ch producentów
- Ferodo
Na pewno pozostali użytkownicy dorzucą coś do tego zestawienia, nie mniej jednak trudno odmówić w.w pozycjom jakośći.
Sam wkopałem się w taniznę i "telepią" jak się zagrzeją...czeka mnie więc także wymiana...nie oszczędzaj.
PZDR.
Popieram Lucasa. To co napisał to klasa sama w sobie. Ja w lato wymieniałem sobie hamulce z tyłu zakupiłem zestaw tarcze ATE i klocki z TRW. Przody zrobil przedni właściel przed sprzedażą. Niestety nie wiem co wsadził, ale jak troche pojeździłem to popiskiwały, a teraz jak hamuje z dużych prędkości to słysze dudnienia. Troche irytujące no ale cóż. :/
na przód pakuj tarcze brembo maxna tył coś nienacinanego.
BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................
Ja polecam tarcze firmy MIKODA mam w Hondzie Civic jak i w Alfie 147 i nie mogę powiedzieć na nie złego słowa. Klocki też odgrywają ważną rolę ja wybrałem firmy ATE.
Dokładam się z pytaniem.
Posiadam wersję 1.6TS 120KM ale z tego co wiem wymiary tarcz się nie zmieniają.
Zastanawiam się nad tarczami MIKODA GT ( nawiercane i nacinane ) Czy ktos może mi udzielić profesjonalnej informacji z jakimi klockami te tarcze dobrze współpracują ( chodzi mi o temperatury pracy )
Drugie pytanie:
Czy ktoś może podać numer seryjny lub linka z ceną tarcz Brembo ( nacinane i wentylowane )
Trzecie pytanie
Dostane na tył jakieś nawiercane tarcze lub nawiercane i nacinane??
Z góry dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam
Ja mam z przodu jak i z tyłu tarcze ATE klocki przód ATE tył TRV co do nacinanych nawiercanych to trzeba zainwestować w dużo lepsze klocki bo zwykłe klocki szybko zostaną zjedzone przez nacinane tarcze !!!!! i a prócz nazwe to fajnego wyglądu na zwykłe użytkowanie totalnie zbędny bajer byle były wentylowane i gitale to tylko me zdanie pozdrawiam
![]()
Mieć 147 powodów aby codziennie mówić Jej jak bardzo się Ją kocha
dzieki bardzo za pomoc, skusze sie na te brembo... dzieki wielkie
a ja jestem przeciwnika Brembo powody są dwa
1. Cena o wiele wyższa niż TRW
2. Gdzie u nas wykorzysta się możliwości Brembo? Chyba raz na rok jak się rozgrzeje maksymalnie auto na torze jakimś tak po mieście i na autostardzie to jest kompletnie zbędne i nie wykorzysta się tego potencjału