Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Termostat,naprawa czy wymiana na nowy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Osiek
    Auto
    AR147 1.9 JTD

Domyślnie Termostat,naprawa czy wymiana na nowy

Witam wszystkich.Mam AR 147 1,9 JTD 115 KM 2002r. Mam takie pytanie,wskaźnik kabinowy pokazuje tylko niecałe 80 st.C (wskazówka cały czas chodzi a to w górę a to w dół,nie trzyma jednej temp.) ,po podpięciu kompa i przejechaniu kilku kilometrów (wczoraj gdy na dworze -5st.C) program FES też pokazuje koło 80,czyli wynika,że termostat jest już walnięty.W dziale Zrób to sam jest temat "Termostat JTD, czyli jak uporać się z niedogrzewającym się silnikiem tanim kosztem " czy może ktoś z kolegów już tego próbował,czy to zdaje egzamin,jeżeli tak to jaką wkładkę dokładnie trzeba kupić chodzi mi o dokładne temperatury otwarcia termostatu.Tą wkładkę trzeba włożyć w rurkę plastikową termostatu czy w rurę węża do chłodnicy.Czy raczej darować sobie z tym eksperymentem i kupić nowy.Jeśli tak to jaki dokładnie mam kupić,proszę o namiary na sklep,żeby było dobrze a zarazem tanio.Czy wymiana tego jest naprawdę taka trudna bo czytałem ,że zajmuje kilka godzin,czy mogę to zrobić sam u siebie w garażu,jeśli tak to jakie są potrzebne do tego klucze,lub co jeszcze oprócz kluczy.I jeszcze jedno jeżeli tego nie zrobię teraz to jakie są konsekwencje dla silnika jak będę jeźdźił na tym popsutym termostacie.Z góry dzięki za udzielenie wszelkich rad i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Użytkownik Znawca Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk kręcę się tu i tam
    Auto
    jakieś alfy

Domyślnie

80 stopni dla klekota to wcale nie jest zle jesli skacze to co innego.. pytasz o wkład do termostatu, powiem tak próbowałem tego bajeru i działa wkład to np. lanos nubira 88stopni otwarcie troszke szlifowania by średnica pasowała 2 opaski i po problemie, tani szybki i co najważniejsze działający sposób
    Zaczęło się niewinnie od pięknej 147 po 30sztuce tej marki stwierdzam że virus Alfa działa
    Aktual:
    AR 166FL 3.0 v6
    AR GT
    AR 166FL 2.4jtd 20v
    Zastava 750

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Osiek
    Auto
    AR147 1.9 JTD

Domyślnie

Marshall dzięki za odpowiedź.Powiedz mi gdzie dokładnie ma znajdowac się ten wkład w rurze weża od chłodnicy czy w rurze termostatu i jak tam mam go umieścic.Jak ten wkład mam wsadzić,żeby nie było,że zrobie to odwrotnie.Te wkłady o których piszesz to są od benzyny czy to nie ma znaczenia ,że będą wykorzystywane w dieslu.

sabotage
    Gość

Domyślnie

Miałem podobny przypadek tylko, że w TS i osobiście uważam, że najlepiej wymienić cały termostat niż bawić się w jego naprawę (to rozwiązało mój problem) tu polecam autosklep24.
    Pamiętaj, że termostaty maja różną temp. otwarcia 88stoponi mam w moim PB a do JTD jeśli się nie mylę to otwiera się przy 83stopniach.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W JTD oryginalny fabryczny termostat otwiera się przy 78-82C, więc temperatura 80C jest temperaturą normalną. Te wszystkie informacje masz w temacie podwieszonym:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
    więc po co zakładasz nowy????
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)