JTD czy JTDM ?

• Autor wątku Autor wątku pszEmo75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pszEmo75

Guest
Witam wszystkich nosicieli wirusa Alfa :D którzy nie chcą być wyleczeni :D

Mam dylemat, jestem przed zakupem Alfy, jedno co wiem na pewno i na co jestem zdecydowany to to że z silnikiem diesla, lecz nie wiem czy JTD czy JTDM ? czym jest MultiJet ? 8V czy 16V, w czym tak na prawdę w praktyce jest różnica ?

Będę wdzięczny za info,

Wypowiedza sie fachowcy co do roznicy ,ja mam Multijet'a i jestem zadowolony ,kolega w pracy ma JTD i tez mu smiga ladnie ,nie ma problemow, tyle ze mocy malo w porownaniu do M-Jet...polecalbym M-Jet jednak

Wypowiedza sie fachowcy co do roznicy ,ja mam Multijet'a i jestem zadowolony ,kolega w pracy ma JTD i tez mu smiga ladnie ,nie ma problemow, tyle ze mocy malo w porownaniu do M-Jet...polecalbym M-Jet jednak

dzięki za informacje, posiadasz 8V czy 16V ? jak ze spalaniem w cyklu miejskim ?

16 V ,M-Jet'y CHYBA sa tylko 16 V ...spalanie poza miastem 70-80% ostatnio sprawdzalem pod korek tankujac i wyszlo 6,27 L na 100KM ale nie jezdzilem szybko 100-120 KM/h...po miescie moze spalic 1-2L wiecej ,moze spalic i 10 bo zalezy od tego ,kto jak jezdzi...

jtd stare piece i moca nie porywaja, mialem 1.9 jtdka i jedzie, ot po prostu, teraz m-jet i to juz calkiem inna polityka mocno na plus, tego polecam :) nie ma sie co zastanawiac, bierz nowsza konstrukcje

16v to multijet'y
8v do liftu w 147 to unijet'y po lifcie pojawiły się multijety 8v
unijet- mniej faz wtrysku a przez to nieznacznie mniejsza kultura pracy i wyższe spalanie
multijet - odwrotnie

JTD może i wiecej pali paliwa ale za to zero konsumpcji oleju (tak jest u mnie). Eksperci twierdzą, że w JTDM prędzej siadaja dwumasowe koła zamachowe. Nie wiem jakie są koszty wymian paska rozrządu z rolkami w JTDM ale chyba wyższe.

Ceny części zamiennych są prawie identyczne.

W Alfie 147 z silnikami jest tak:

2000-2004
- JTD 8V 115KM
- JTD-M 16V 140KM

2005-2010
- JTD-M 8V 120KM
- JTD-M 16V 150KM

Proszę więc nie pisać, że JTD są wolne a MultiJet"y super bo różnica między JTD 115KM a JTD-M 120KM jest minimalna ;)

hehe :D
jakie teorie powstają :D
JTD a właściwie JTD unijet
JTD-M czyli JTD multijet
a teraz do sedna
unijet (uni zapewne od włoskiego uno oznaczającego nic innego jak jeden:D) chociaż powinno być chyba due (dwa:D) ale nie czepiajmy się
więc tak w JTD paliwo podawane jest w dwóch dawkach stąd moje gdybanie ze powinno być due :D pierwsza dawka mniejsza w celu rozgrzania wnętrza cylindra aby zasadnicza dawka została lepiej spalona
a teraz JTD-M multi jak sama nazwa wskazuje :D wiele :D w tym przypadku od 3 do 5 dawek tej samej ilości paliwa co w JTD było w 2 co ma na celu osiągnięcie jeszcze lepszego spala uzyskanie większej mocy i mniejszej ilość szkodliwych substancji w spalinach (ochrona środowiska) oraz odbywa się to ciszej
nom tak to wygląda a co to ma do np dwu masowego koła zamachowego , skrzyni 6 biegowej itd
w skrócie nowsza technologia i tyle

a tak po za tematem kolego Artih zaprasza pod łuczniczkę w sobotę 20 marca na 13 :) na zlot :)

Ostatnia edycja:
Generacje układów wtryskowych Common Rail
Nazwa systemu
Ciśnienie maksymalne
Rodzaj wtryskiwaczy
Common Rail I generacji
140 MPa

elektromagnetyczne

Common Rail II generacji

160 MPa
elektromagnetyczne

Common Rail III generacji
180 MPa

piezoelektryczne

mam 156 1,9 JTD i 147 1,9 16v multijet.
156 fajnie jeździ i jest oszczędna,z silnikiem zero problemów,olej od zmiany do zmiany stan.
147 to szatan i jest mniej oszczędna,jedyny problem to zapiekający się co jakiś czas EGR,a tak to wszystko super.
na obecną chwilę brałbym m-jeta,lepsza kultura pracy i osiągi.

Amortyzatory
Powrót