Problem z klimatyzacją.

marcianno1

Nowy
Auto
AR 147 '02r. 1.9 JTD 115 KM BOSE
Witam. Mam pewien problem ponieważ jeśli temp na zewnątrz będzie +4 i więcej to wiadomo znika z kompa płatek śniegu i wtedy dopiero można włączyć klima z tym. że u mnie to klima się włącza sama gdy jest na tyle dodatnia temperatura na zew. Odpalam i po chwili klima włącza się sama. Często o tym zapominam i klima chodzi, a po co ma obciążać auto skoro nie chce. Wiem, że to nie jest normalne bo u brata w 156 nic takiego się nie dzieje. Miał ktoś taki przypadek i wie jak to zmienić?

U mnie jest tak samo,po odpaleniu się włącza ,poprostu ją wyłączam ,nie wiem jak powinno być?

potwierdzam w klimatroniku 2 strefowym przy dodatniej temp. sama się załącza po odpaleniu :)

U mnie na klimatroniku dwustrefowym też się załączała sama po odpaleniu ale tylko jak się bawiłem na zimnie i chciałem ją załączyć poniżej 3 stopni (celem było sprawdzenie czy faktycznie się nie załączy). Musiałem ją po prostu załączyć i jak temperatura wzrosła to zapaliła się lampka od klimy po odpaleniu auta. Jednak jak ją wyłączę na pracującym silniku to ustawienie zostaje zapamiętane i nie załącza się już automatycznie. Dodam że bella stoi w garażu gdzie jest około 10-15 stopni nawet w zimę więc dokładnie widziałem kiedy odpala się klima.
Pozdrawiam

Kod:
gdzie sam muszę włączyć klimę by chodziła i to mnie cieszy

- i tak powinno być, takie zachowanie jest poprawne.
- bardziej mnie ciekawi gdzie to zostało zmienione u kolegów, w BSI czy ECU klimatronika ?
- FEs nie ma opcji zmiany w klimatroniku, X-431 ma jakieś opcje do zmiany ale było dość ciemno aby działać.
--

--

Ostatnia edycja:
Wątek był na forum i gdzieś było wytłumaczone jak ustawić domyślne zachowanie klimy po uruchomieniu silnika.

w instrukcji też jest ( przynajmniej w 156 było opisane wyłączenie automatycznego załączania klimatyzacji )

- ale w 156 jednym to działało, innym nie.
- ciekawe jak to jest w 147.
- poogladałem to Delphi Climate Control (dual zone) ale tam nie ma żadnej opcji do ustawienia.
- było tylko takie coś : usage mode ==1, ecu conf == 0, drive mode==0.
- chyba to jest zmieniane podczas programowania tego ECU.

p.s.
- za to VDO ( MannesMan instrumental panel ) na opcje VDO Extra:

- inspection service value
- next service reset
- Light setting corr.
- odometr km entry (!!!!)
- dashboard replacement

Ostatnia edycja:
Ja zastosowałem(pokrętologie) znalezioną na forum i.....udało się,przy odpaleniu nie włącza się sama:congrats:pozdro.

włącza się po to żeby ew zaparowaną szybę odparować szybciej ale po minucie powinno się wyłączyć, przynajmniej u mnie tak jest.

j amam 2 strefowa i jezeli zostawie wlaczona to przy odpaleniu uruchamia sie ale jezeli wylacze ja to po ponownymwlaczeniu jest wylaczona

j amam 2 strefowa i jezeli zostawie wlaczona to przy odpaleniu uruchamia sie ale jezeli wylacze ja to po ponownymwlaczeniu jest wylaczona

Mam identycznie.
Problem niestety pojawia się inny. Klima chłodzi prawidłowo tylko przy szybszej jeździe, szczególnie w dłuższej trasie. Jak tylko pojawię się w korku albo na postoju (z włączonym silnikiem i klimą) temp. powietrza z kratek rośnie :/ Macie podobnie? To normalny objaw?

blackjet odpal auto, włącz klime i popatrz czy chodzi wentylator, w czasie jazdy podmuch wiatru wychładza chłodnice klimy a na postoju powinien wychładzać ja wentylator.

---------- Post added at 22:29 ---------- Previous post was at 22:25 ----------

A co do automatycznego włączania się klimatyzacji to u mnie tez przy temp powyżej 4 czy 6 st w trybie automatycznym kontrolka klimatyzacji się świeci i nie dam rady tego zmienić :( dodatkowo nie mogę zlokalizować czujnika zaparowania szyby, może ktoś zrobi zdjęcie lub podesle linka do tegoż ustrojstwa w ar 147 .... ?

- w serwisie po odłączeniu akumulatora na dość długo (> 30 minut) powiedzieli że po podłączeniu akumulatora muszą przeprowadzić naukę dla klimatyzacji.
- niestety nie było mnie przy tej operacji ale klima działa poprawnie.

lepiej powiedzcie jak i czym odgrzybic klime ,moze juz bylo na forum to poprosze link ,chetnie wyczyscilbym parownik ,ale nie wiem gdzie sie znajduje i jak to zrobic sorry za ot...

Amortyzatory
Powrót