• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana poduszki silnika

korzen

Nowy
Auto
byla Alfa romeo 147 1,9jtd, bedzie ...?
Witam,
Chłopaki mam taki problem, ponieważ mam do wymiany górna poduszke silnik, i zastanawiam się czy jak bym się dobrze sprężył to dałoby rade wymienić samemu przed domem, czy raczej oddać do warsztatu?

jesli chodzi Ci o ta lapę z lewej strony przy kielichu amrotyzatora lewego, to bez problemu sie z tym uporasz, sam to wymienialem juz raz i czeka mnie kolejna wymiana, bo niestety w moim przypadku szybko sie wulkanizuje guma..;/

Panowie tanifiat ma też same tulejki, nie ma konieczości kupować całego cięgna.

jesli chodzi Ci o ta lapę z lewej strony przy kielichu amrotyzatora lewego, to bez problemu sie z tym uporasz, sam to wymienialem juz raz i czeka mnie kolejna wymiana, bo niestety w moim przypadku szybko sie wulkanizuje guma..;/

Jeśli szybko pada ci ta tulejka to musisz mieć coś nie tak z resztą zawieszenia silnika, silnik nie ma jakiś ponadnormatywnych drgań ?

podkładałes coś pod silnik, żeby go unieruchomić?

Nie ma potrzeby podkładania, odkręcenie tego cięgna nie powoduje żadnego odchylenia ani opuszczenia silnika bo trzyma sie na dolnych poduszkach.

Ostatnia edycja:
dokladnie po odkreceniu tego nie trzeba niczego podkladac;) pada tulejka bo kupilem to za 30 zl albo 40 ;D jakas chinszczyzna wiec tak jak podal wyzej kolega w linku albo oryginal albo jakis dobry zamiennik;) u mnie wszystko dobrze dziala , po prostu slaby material po 20 tys, moze to malo a moze duzo nadaje sie do wymiany;)

Z tym, że teraz w ofercie fiata jest tulejka tylko dla 1,6ts, ja potrzebuje 1,9jtd. Chyba, że podejdzie to macie ode mnie piwo:P

Ostatnia edycja:
A może ktoś napisze jakie są objawy padających poduszek silnika?
Dzięki za odpowiedzi

u mnie była to głośna praca na postoju, i rzucało troche silnikiem przy odpalaniu, ale najlepiej chyba oglądnąć czy nie zerwała się guma na poduszce

Zwymiarowałem tulejke ale nie zauważyłem że na aukcji taniegofiata też są podane wymiary ;)

"Wymiary tulejki:
Srednica zewnetrzna 50mm, wewnetrzna 10mm.
Szerokośc tulejki zewnetrznej 28mm, wewnetrznej 34mm."

Szerokość tulejki zewtętrznej może się deczko różnić ale to w niczym nie przeszkadza.

Jak było by więcej chętnych to jestem w stanie załatwić te tulejki taniej.

Ostatnia edycja:
W koncu to tuleje met-gum Magneti Marelli, a nie jakis syf z Alledrogo.

Te tuleje akurat klepie jedna firma jako ogryginał.
Z tego co pamiętam to mają wybite na gumie oznakowanie grupy fiata jak na każdej innej oryginalnej części.
To że są w opakowaniu magneti marelli jeszcze nic nie znaczy ;)

A dla mnie ma znaczenie. To, ze taka firma jak Magneti Marelli firmuje ten produkt swoim znakiem bardziej mnie przekonuje niz tekst czesto spotykany na Allegro, ze "jest to produkt czolowego wloskiego producenta".
Jakos boje sie tych czolowych "no name" producentow.
Ale kazdy kupuje co chce. Ja znalazlem wybitnie tanio produkt MM dlatego podzielilem sie znaleziskiem. I nie dorabiam do tego ideologii :)

Amortyzatory
Powrót