[AlfaOBD] nowy program diagnostyczny, konkurencja dla programu FES.

euroscan

Nowy
Auto
147 TS 1.6, bez wariatora
pojawił sie nowy program diagnostyczny AlfaOBD.
ciekawostką może być fakt że działa nie tylko pod PC ( blaszakiem ) ale też na PDA, co zapewne ucieszy fanów tych urządzeń.
link do strony: http://alfaobd.com/
obsługuje interfejsy takie same jak dla oprogramowania FES., VAG KKL , ELM 3.24 oraz KeyOBD.
co mnie szczególnie cieszy, w wersji licencjonowanej obsługuje chyba programowanie kluczy i pilotów.
ciekawe ile z tego będzie prawdą po zakupie licencji.
klucze programuje tylko dla code-2, czyli 156, 166.
147 nie ma na razie na liście.
ciekawe jak na to zareaguje autor oprogramowania FES.

Ostatnia edycja:
- Proxy Alignment oraz Window anty-trap nie działa obecnie w tej wersji dla AR 147.
- trwają prace programistyczne.

- ale coś ciekawego sie dowiedziełam, program jest tworzony miedzy innymi przez kilku pracowników którzy odeszli od zespołu autora programu FES.

- FES jak na razie nie ma programowania kluczy, obsługuje więcej modeli aut, skupia sie chyba na grupie FIAT
- AlfaOBD chyba jest nastawiony na Alfę, programuje klucze.
- jak do tej pory jeden i drugi nie obsługuje Proxy Alignment.

AlfaOBD wersja 1.4.3.0 obsługuje Window anti-trap sensor oraz Proxy alignment
na sieci pojawi się za dwa , trzy dni.
testowałem te funkcje w alfie 147, zamykanie, domykanie szyb działa jak marzenie.

Proxy Alignment testuje na poczatku wszystkie moduły CAN.
jak znajdzie błąd w module - stopuje z wykonaniem procedury.
po usunieciu błędu w module dostaniemy komunikat o mozliwości startu Proxy Alignment.
uważam że tak jest lepiej to zorganizowane niż w programie FES.

Ostatnia edycja:
- no to na podwórku alfy prowadzenie objął program AlfaOBD i chyba będzie cały czas prowadził.
- autor FES-a potwierdził że NIGDY nie będzie w jego programie programowania kluczy !!

- wersja 1.4.3 została oficjalnie opublikowana w dniu 10.07.2011.

- wersja 1.5.0 udostępniona w dniu 18.0.82011. - są małe poprawki dla 147. - jest to beta wersja dla Mito oraz Gullietty.
Beta support of Engine control units on Alfa Mito/Giulietta, Fiat Grande Punto and Punto Evo, dash and body computer on Giulietta, ABS on Mito and Grande Punto. Fixed bugs in diagnostics of Aisin Q-System

Wykonał ktoś poprawnie osiowanie proxy za pomocą tego programu?
Ver 1.5.2

AlfaOBD.jpg

Zegary wymienione bo padł wyświetlacz komputera pokładowego.
Zakupione zegary wywalają błąd czujnika poziomu oleju (jtd 16v)
I następnie procedura jest przerywana.
Foto powyżej pochodzi z innego auta niż opisuje problem, ale też nie łączy się z DASH BOARD.

Nie, nie próbowałem bo nie mam pełnej wersji.

A Ty bubu robiłeś proxy w swojej 147 TS?

Bez wyeliminowania błędu czujnika poziomu oleju nie mam czego szukać dalej?

Ostatnia edycja:
- w 147 1.6 TS robiłem Proxy Alignment ale na wersji 1.4.3 jak walczyłem z oknami.
- w nowszych wersjach autor skupia się na Mito, Fiat 500.
- jeśli nie było beta testera dla JTD, to może tak być , że ta funkcja nie działa.
- diagnozowałem kiedyś Mito i tam połowa funkcji nie działała, obecnie jak nasz kolega z forum jest beta-testerem to prawie wszystko działa dla Mito.

Odpowiedz mi proszę jeszcze czy ten błąd czujnika jakoś wpływa na operację?

- TAK, w programie AlfaOBd ( lub w FEs-ie ) masz komunikat , że jak są jakieś błędy to Proxy Alignment się nie wykona.

Amortyzatory
Powrót