kochany Selespeed...kochane problemy

• Autor wątku Autor wątku izabela30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabela30

Guest
witam:)
moja skrzynia wariuje...na swiatlach. lub jak stoi za szybko sie na N wlacza, apotem nie chce sie wbic 1...ze wstecznym tez bywa roznie...dodam ze kalibracia sprzegla byla robiona, zawor sprzegla wymieniony, plyn w zriorniczu jest, cisnienie ok....wiec co to moze byc?

Izabelo wpisz w wyszukiwarce hasło "Selespeed" i miłego czytania - spędzisz przy tym z 2h ale wszystkiego się dowiesz.

witam:)
moja skrzynia wariuje...na swiatlach. lub jak stoi za szybko sie na N wlacza, apotem nie chce sie wbic 1...ze wstecznym tez bywa roznie...dodam ze kalibracia sprzegla byla robiona, zawor sprzegla wymieniony, plyn w zriorniczu jest, cisnienie ok....wiec co to moze byc?

Ciężko wywnioskować tak na odległość. Może to być właśnie problem z ciśnieniem a dokładnie z padającym akumulatorem ciśnienia, (jeszcze nie padł do końca). Może wiesza się przekaźnik pompy. Ciśnienie było badane w różnych sytuacja tzn, po zmianach biegów, wciśniętym, zwolnionym sprzegle itp. ?? Swoja drogę podobna sytuację miałem parę lat temu, również po zatrzymaniu sie wyrzucał na N i dodatkowo nie można było wrzucić żadnego biegu. Po długich poszukiwaniach okazało się, że ukruszył się kawałek obudowy skrzyni biegów tuż przy samym wybieraku i właśnie go blokował.

Pzdr

tak się podepnę - wybaczcie.
z naszą skrzynią problemów niema, i pytanie - co zrobić by ich uniknąć? czy macie jakieś procedury konserwacyjne, kalibracyjne?:)

Wymiana oleju w skrzyni, płynu w Selespeed'zie i kalibracja raz w roku (skrzyni i sprzęgła).
Do tego kontrola ww płynów (poziomu) i obserwacja ew. wycieków.

Nic więcej raczej nie zrobisz.

witam,

czy ktoś może udzielić wsparcia i instrukcji:
1: jak wymienić olej aktywatora?
2: jak dokonać prawidłowo regulacji sprzęgła?

informacje:
1: dysponuje interface i np fiatecuscann'em.
2: skrzynia dziala prawidlowo.
3: zalana jest pewnie dextronem, bo kolor plynu czerwonny, [mniej wiecej;)]

więc: zamiast go dolewać myślę o wymianie całości.

czy ktoś był by w w stanie opisać tą procedurę? widzę, że ludzie na forum to robili, ale nigdzie nie widzę by ktoś opisał procedurę.

chciał bym kupić tutele w poniedziałek, i we wtorek dokonać całej operacji.

co sugerujecie - zalać oryginalnym cs speed'em, czy zostawić dextrona jak jest?

wymieniany był niewiadomo kiedy.
dolać i tak muszę,
więc będęzobowiązany za poradę.

mogą być też linki do konkretnych informacji pl lub ang,

thx.
oczywiscie ar 147 2.0
:)

dzieki

Witam,
Mam 2 pytania:
1. Jak najprosciej (samemu) wymienic olej hydralucznego sprzegła do selespeed (mam lancie delte, tam jest ten sam automat o nazwie selectronic)?
2. Jak najprosciej (samemu) wymienic olej w skrzyni selespeed? Czy jest go sens wymieniac w 5 letniej skrzyni (przebieg 170tys)? w serwisie mowili ze nie ma sensu? dodam, ze skrzynia pracuje normalnie. BARDZO dziekuje za pomoc

Amortyzatory
Powrót