[147 TS] Jak dorobić nowy kluczyk scyzoryk w miarę tanio.

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
- mam tylko jeden pełny klucz scyzoryk do auta i zamierzam dorobić dodatkowy klucz póki mam jeszcze oryginał.
- pojawiają się dwa problemy przy tym zadaniu: immobilizer oraz grot kluczyka.
- grot dorobić może klucznik, surówka + robocizna to około 100 zł.
- tylko mam wątpliwości czy nasz klucz scyzoryk ma wyjmowany grot tak jak twierdzi pan z punktu napraw kluczy.
- czy ktos rozbierał i wyjmował sam grot, ponoć jest śrubka lub nit który to trzyma grot w obudowie.
- immobilizer to inny problem.
--

--

--

--

Ostatnia edycja:
Grot jest na takim walcu, w ktorym jest sprężyna, jest demontowalny, ale nie wygląda jak Twoje zdjęcia. Wygląda jakbyś z walca rozwinął grot i tak zostawił, częściowo rozwinięty. Klucz jest chwycony mała śrubką pod logiem.

Grot jest demontowalny i wygląda jak u Ciebie. Żeby go wyciągnąć należy rozebrać kluczyk i wybić takiego trzpienia widocznego na zdjęciu.
Nie jest to łatwe, ale da się zrobić.

Załączniki

• DSC02523.jpg
    DSC02523.jpg
    105.8 KB · Wyświetleń: 5,960
- a masz może jeszcze ten grot na stole, to proszę pomierz jaką ma długość.
- bo do kupienia są dwa wymiary tego grota, 50.6mm oraz 48.2mm.

Ostatnia edycja:
Podepnę się - nie wymieniał ktoś może samej sprężyny? Ostatnio kluczyk upadł mi w garażu na ziemię i wygląda na to, że uszkodzeniu uległa właśnie sprężyna, bo grot przestał wyskakiwać i muszę go sam wyciągać.

No tak nie zwróciłem uwagi na ten wyciągany grot. Sprężynę trzeba dopasować, albo tylko przeskoczyła, rozbiórka klucza i naciągnięcie sprężyny nie uniknione

- a masz może jeszcze ten grot na stole, to proszę pomierz jaką ma długość.
- bo do kupienia są dwa wymiary tego grota, 50.6mm oraz 48.2mm.

mam go cały czas w częściach bo nie działa pilot :)
długość całego grota to około 50,5mm, a do freza na ten trzpień to około 48mm
dane orientacyjne, bo nie wybijałem samego grota.

Podepnę się - nie wymieniał ktoś może samej sprężyny? Ostatnio kluczyk upadł mi w garażu na ziemię i wygląda na to, że uszkodzeniu uległa właśnie sprężyna, bo grot przestał wyskakiwać i muszę go sam wyciągać.

to tak jak pisze khropek, najprawdopodobniej Ci się sprężyna obróciła. Rozbiórka klucza nieunikniona. W najgorszym wypadku ułamał Ci się plastik mocujący spręzyna na obudowie. Jakoś nie wydaje mi się żeby to sprężyna się urwała od uderzenia.

Dzięki. Cóż, będę więc używał drugiego kluczyka, bo, znając swoje manualne zdolności, rozbiórka kluczyka w moim wykonaniu nie skończyłaby się niczym dobrym. ;)

Rozbiórka prosta jest.
Podważasz logo i odklejasz, pod nim masz śrubkę. odkręcasz i rozwarstwiasz kluczyk.

Udało się! Zebrałem się w sobie i rozebrałem to ustrojstwo. Okazało się, że ułamał się plastik blokujący sprężynę, więc ta się obróciła. Trochę "Kropelki" i cierpliwości załatwiło sprawę. Mam nadzieję, że niczego w elektronice nie uszkodziłem... ;)

Ostatnia edycja:
- czytałem o rozbiórce klucza, że trzeba coś piłować, to sie przestraszyłem a tu takie proste.
- trzpień ma FI=1.6 mm, wiertło użyłem FI=1.2 mm.
- na jednym ze zdjęć transponder, który bedzie musiał być przeniesiony do zakupionego klucza wraz z grotem.
--

--

Bubu, a da się zaadoptować transponder z innego auta do własnego przy pomocy FES lub alfaOBD ?

- to temat kolejny, na razie bierzemy grot na warsztat.
- w afie 147 jest stosowany transponder Meganos Crypto o symbolu ID48 z chipsetem Magic-2 ( code-2).
- producent wytwarza ID48 do gamy samochdów, aby mógł być zastosowany dany transponder do np. alfy musi byc wykonana procedura tzw. pre- kodowania, czyli wstepnego zapisania parametrów auta na którym będzie zastosowany.
- transponder otrzyma status unlocked. ( do programowania gotowy).
- potem taki wstępnie obrobiony transponder umieszczamy w kluczyku i programujemy do samochodu za pomocą np. programu AlfaOBD.
- transponder otrzymuje status locked. ( zablokowany, tylko do tego samochodu).
- transponder wydłubany np. z klucza golfa o ID48 nie nadaje się do alfy, ponieważ ma status locked.
- musi być skasowany (re-used) i ponownie pre-kodowany do samochodu alfa 147.
- FES jak do tej pory nie programuje kluczy, nawet w wersji 2.8.1
- programuje klucze program AlfaOBD w wersji pełnej.
- kasowanie transponderów wykonuje wiele urządzeń, właśnie montuję jedno z takich.
- do pre-kodowania potrzebny był plik z body komputera, wywaliłem body i ściągnąłem plik eepromu z body komputera.
- ciekawi mnie czy tak pre-kodowany transponder bedzie działał na innych alfach, ktoś gotowy do testowania takiego transpondera ?
- tylko jak zaprogramowac nowy kluczyk bez licencji.

--

--

Ostatnia edycja:
Mam AlfaOBD w wersji pełnej.
Chciałem kupić kluczyk 3 przyciskowy od jakiejś 147, dorobić grot i zaprogramować do swojego auta.
Na alfaclubie napisałeś że trzeba wymontować z pilota ID48 i przeszczepić nowe z allegro za 20zł

Tą pastylkę też muszę mieć nową?

p.s mam kartę kodową do swojej 147

Ostatnia edycja:
Podepnę się pod temat. Kupiłem kluczyk do 156 (dwa przyciski) i chciał bym nim otwierać auto. Transponder (i grot) będę miał z kluczyka serwisowego więc kodować go nie muszę. Teraz mam pytanko, czy da się zsynchronizować zakupiony kluczyk ( to jest prawdopodobnie zapasowy z innej 156 bo stan jego jest idealny i nawet nie ma śladów wsuwania na grocie) z moją centralką? Alfa 156 FL 2005 IX.

- ja obecnie sie uczę, być może że to co pisałem tydzien temu już jest nie aktualne.
- po zakupie kluczyka scyzoryka z alegro, wydłub transponder i preślij go do mnie.
- ja go pre-koduję z pliku mojego body komputera i zobaczymy czy da sie zaprogramować tak przygotowany transponder.
- jeli nie to będzie większy kłopot ponieważ należy wyciągnąć body komputer, zczytać eeprom i pre-kodować.
- troche roboty jest i trzeba mieć narzędzia do tego, czas operacji 3 godziny, cena w warsztacie 350 zł..
- dobrze byłoby zakupic nowy transponder, cena 20 zł + transport.
- bo jak ten z kluczyka będzie uszkodzony , to tylko strata czasu z tym całym programowaniem.
- a udało Ci się już ponownie zaprogramować kluczyk , ten który masz obecnie, czy robiłeś już taką operację.
- warto spróbować, aby mieć praktykę.

---------- Post added at 10:32 ---------- Previous post was at 10:24 ----------

@belfer27
- pisałem gdzieś wyżej że programujemy wszystkie klucze jakie obecnie mamy w ręku.
- nie mozna tylko ponownie zaprogramować klucza ,który był już kiedyś zaprogramowany w tej centralce i został dodany do listy wykluczeń, zagubionych kluczy.
- jaki znaczek masz na swoim obecnym kluczu, cyfrę 2 czy 3 ?
- czyli reasumująć , TAK program AlfaOBD powinien zaprogramować twoje klucze.

---------- Post added at 19:37 ---------- Previous post was at 10:32 ----------

- lista transponderów w modelach Alfy Romeo.

--

--

Ostatnia edycja:
[/COLOR]
@belfer27
- pisałem gdzieś wyżej że programujemy wszystkie klucze jakie obecnie mamy w ręku.
- nie mozna tylko ponownie zaprogramować klucza ,który był już kiedyś zaprogramowany w tej centralce i został dodany do listy wykluczeń, zagubionych kluczy.
- jaki znaczek masz na swoim obecnym kluczu, cyfrę 2 czy 3 ?
- czyli reasumująć , TAK program AlfaOBD powinien zaprogramować twoje klucze.

---------- Post added at 19:37 ---------- Previous post was at 10:32 ----------

- lista transponderów w modelach Alfy Romeo.

--

--[/QUOTE]

Ja mam oczywiście 3 na kluczyku. Czyli rozumiem, że będąc we Wrocławiu mógł bym podjechać i zaprogramował byś ten kluczyk?

-NIE, do ID46 nie mam urządzenia dla tego transpondera
- zrobione urządzenie obsługuje tylko transpondery o ID48.

Hmm. Szkoda. Swoją drogą kiedyś mi znajomy w ASO fiata chciał dokodować ten kluczyk ale się poddał. Widać miał większe chęci niż wiedzę...

Też myślę nad dorobieniem klucza, bo mam 1...

Czy orientował się jaki jest to koszt ...??

Amortyzatory
Powrót