Sony Lambda - czyszczenie i rezultaty 1.6 Twin Spark 120 KM

lukasz166

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTS
Witam,

ostatnio na spocie pod mostem Millenijnym kolega Barus91 przewiózł mnie swoją 1.9 JTD 100 KM. Przyśpieszeniem wgniatała w fotele. Przejechał się moją i niestety tak jak i ja stwierdził, że samochód jest zamulony. No i miałem jeszcze błąd na komputerze, że coś z katalizatorem. Kolega na spocie wykasował, lecz ten pojawił się ponownie. Czytając na forum o katalizatorach, sondach itp. Wpadłem na pomysł wyczyszczenia wszystkich trzech sond (bo katalizator jest chyba w dobrym stanie - tak na organoleptyczne sprawdzenie).

Więc wykręciłem trzy sondy (klucz 22) i okazało się, że są całe w sadzy. Wziąłem sobie szczoteczkę do zębów i ładnie wyczyściłem je zewnątrz jak i wewnątrz wciskając włosie.

Efekt? SAMOCHÓD NAPRAWDĘ DOSTAŁ KOPA! I teraz właśnie skaczę pod sufit, bo moja kochana jeździ jak trzeba :D

A widzisz ;p

---------- Post added at 20:21 ---------- Previous post was at 20:19 ----------

Witam,

ostatnio na spocie pod mostem Millenijnym kolega Barus91 przewiózł mnie swoją 1.9 JTD 100 KM. Przyśpieszeniem wgniatała w fotele.

Z tym, to chyba trochę przegiąłeś :D Mój klekot (fakt, że mi dwójka nie weszła) przegrał z 1.6 ostatnio na spocie... gdyby nie to MOŻE by się zrównał ...

- szkoda tylko że nie wiadomo jaki to był błąd.
- a katalizator można sprawdzić np. programem alfadiag.

Błąd, to coś pokroju "P0420 Katalizator 1 - wysoki sygnał, krytyczny, lampka się świeci" - chyba dobrze pamiętam.

Fajnie, że bella śmiga no ale co teraz z zębami;)
Szczerze dobry pomysł, bo prosty.

zębami? :D O co kaman, bo nie rozkminiam :D?

Dwie sondy masz z przodu, jak otworzysz maskę. One będą pod tą osłoną jak bagnet idzie. A trzecia jest pod samochodem za katalizatorem :)

Amortyzatory
Powrót