Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    zabaco
    Gość

    Domyślnie 147 JTD nie odpala, mechanik nie pomógł...

    witam, mam spory problem z moją Alfinką 1.9 Jtd 115km, 2002r.
    dwa miesiące temu na autostradzie przy 120km/h alfa odmówiła posłuszeństwa i zgasła. Okazało się, że zawór zwrotny pompie paliwa siadł, wymienił mi mechanik a przy okazji zakleił zawór EGR bo strasznie mi "kopciła". Przez dwa miesiące był wszystko ok, nie było żadnych problemów... aż w końcu jadąc przez miasto 50km/h znów to samo.. straciła obroty i po chwili zgasła. Mechanik na komputerze wyczytał błąd zawory zwrotnego pompy paliwa... Wymieniłem ponownie (poprzednio był wstawiony używany), teraz wstawił nowy. Niestety nic to nie pomogło, błędów nie ma żadnych i dalej nie odpala, po 3tygodniach w zakładzie mechanik się poddał i teraz jest u innego ale bez żadnych pozytywnych perspektyw. On twierdzi że jest małe ciśnienie paliwa.. ale nic nie znalazł...
    Jeśli jest "wystygnięta" to odpali na chwilkę (2-3sek) i zgaśnie .
    Ktoś może wie co to może być?


    › Więcej...: 147 JTD nie odpala, mechanik nie pomógł...

  2. #2
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    12 2008
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF
    Postów
    690

    Domyślnie

    Czujnik ciśnienia paliwa niech podmieni jak zawór (rozumiem regulator nowy), a pompa sprawna. Kabel masz? Może coś byśmy wtedy dokładniej podumali.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

  3. #3
    Użytkownik Embrion
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD
    Postów
    9

    Domyślnie

    Ja bym obstawiał czujnik położenia wału

  4. #4
    daro_mayday
    Gość

    Domyślnie

    tester w dłoń i uszkodzenie czujnika wału w 5s mozna sprawdzic.
    jakie obroty ma silnik przy kreceniu (jak ma oczywiscie) i jakie jest cisnienie w szynie.
    2 parametry i mozna szukac usterki

    powodzonka

  5. #5
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Dołączył
    01 2010
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA
    Postów
    347

    Domyślnie

    może głupota, ale wymieniłbym jeszcze filtr paliwa.

  6. #6
    zabaco
    Gość

    Domyślnie

    W poniedziałek zadzwonię do mechanika i powiem mu żeby sprawdził:
    - Czujnik ciśnienia paliwa
    - czujnik położenia wału
    - obroty silnika i ciśnienie w szynie

    Filtr paliwa był wymieniony dwa miesiące temu. Macie jeszcze jakieś pomysły ? bo jestem prawie miesiąc bez auta, i zaczyna mnie t bardzo irytować, ale głównie bezradność mechaników... Jeśli ktoś zna dobrego mechanika w Opolu lub okolicach to również prosił bym o namiary. Dziękuje serdecznie za dotychczasową pomoc.

  7. #7
    Użytkownik Embrion
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD
    Postów
    9

    Domyślnie

    Ja tez miałem podobny problem jak autko było zimne wszystko git malina jak się zagrzało gasło;/ podskoczyłem do jednego mechanik podpiął pod kompa i niby wszystko ok stwierdził ze trzeba wymienić filtr paliwa, tak zrobiłem jednak problem pozostał i podjechałem do mojego sprawdzonego mechanika podpiął pod kompa i od razu wyskoczył błąd czujnika położenia walu

  8. #8
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    02 2010
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD
    Postów
    562

    Domyślnie

    wymienic czujnik i zobaczyc jak sie bedzie spisywac

  9. #9
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Lucky
    Dołączył
    10 2008
    Mieszka w
    Frampol
    Auto
    147 1.9JTD 2002r.
    Postów
    99

    Domyślnie

    Wszyscy radzą żeby wymienić czujnik wału. A jak podłączali Ci pod kompa to nie było innego błędu? U mnie jak nawalił czujnik położenia wału to w ogóle nie dało się go odpalić i na kompie pokazało błąd P0335, po wymianie zadziałał. Jak te mechaniki nie dają rady to udaj sie do jakiegoś ASO bo Ci wszystkie czujniki powymieniają i nadal nie odpalisz.

  10. #10
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jin147
    Dołączył
    02 2010
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alff 147 JTD
    Postów
    101

    Domyślnie

    Ja bym wtryski sprawdził czy nie leją.. bo miałem rok temu taki sam problem i nikt nie wiedział o co chodzi.

Podobne wątki

  1. Nie odpala / odpala na 3 cylindry?
    Utworzone przez jashooligans w dziale 147
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 21-01-2016, 13:24
  2. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 14-03-2014, 10:53
  3. 1,9 JTD nie odpala lub odpala pod dłuższym kręceniu
    Utworzone przez palchon w dziale 156
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 02-11-2013, 17:50
  4. Zimna odpala ciepla nie odpala nie slychac nawet rozrusznika
    Utworzone przez Chrzanek1994 w dziale 147
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 04-12-2012, 21:55
  5. Pomocy Alfa 156 jtd nie odpala mechanik rozkłada ręce
    Utworzone przez maxim w dziale 156
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 17-12-2010, 22:38

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory