Kluczyk - scyzoryk, problem z otwieraniem

barat

Nowy
Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
Auto
Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]
Witam,
Mój kluczyk do Alfy jest dość mocno sfatygowany - nie ma zaczepu na smyczkę, a do tego przycisk otwierania samochodu doprowadza mnie do szału. Po prostu trzeba już tak mocno wciskać (a i to nie zawsze zdaje egzamin).
Doszedłem więc do wniosku, że kupie na allegro kluczyk i przełożę do niego bebechy ... powinno to działać, prawda?
Tylko teraz na allegro są zawsze zestawy kluczyk-stacyjka. Ceny około 100zł.
Nie ma gdzieś możliwości kupienia takiego gołego kluczyka (samej obudowy? kluczyka z niewyfrezowanym grotem?) co by był nowy, ładny i w ludzkiej cenie?
Jaki jest stopień skomplikowania takiej przekładki?
Kluczyk to ten normalny scyzoryk z diodką i 3 przyciskami (otwieranie, zamykanie i bagażnik)

Szukaj na Alegroszu, ja miałem ten sam problem i udało mi się znaleźć jakiś za 30 PLN. Potrzebowałem dawcę właśnie mikroprzełącznika oraz obudowy (niestety ja swoją musiałem zniszczyć przy rozbiórce bo ktoś wcześniej skleił to na amen:)). Nie jest to skomplikowany temat jeśli chodzi o przełożenie. Jeśli u Ciebie da się normalnie rozebrać to dokup po prostu sam mikroprzełącznik w sklepie elektronicznym za kilka PLN i sobie przelutuj.

Nie da się normalnie rozebrać - ktoś też pokleił ;)
Czyli poluję na okazję, bo płacić 100zł za kluczyk, z którego potrzebuję 30% i stacyjkę (zbędną) chyba nie warto ;)

Dokładnie, poluj aż trafisz na jakiś pojedynczak. Nie ma sensu przepłacać za coś co Ci nie jest potrzebne:)
Tak btw a nie masz drugiego kluczyka czy też niesprawny?:)

No trochę wiocha:) Mnie najbardziej wkurzało to, że musiałem bagażnik otwierać ze środa, nie dało się z kluczyka. To dopiero masakra była:)

Witam,
Mój kluczyk do Alfy jest dość mocno sfatygowany - nie ma zaczepu na smyczkę, a do tego przycisk otwierania samochodu doprowadza mnie do szału. Po prostu trzeba już tak mocno wciskać (a i to nie zawsze zdaje egzamin).
Doszedłem więc do wniosku, że kupie na allegro kluczyk i przełożę do niego bebechy ... powinno to działać, prawda?
Tylko teraz na allegro są zawsze zestawy kluczyk-stacyjka. Ceny około 100zł.
Nie ma gdzieś możliwości kupienia takiego gołego kluczyka (samej obudowy? kluczyka z niewyfrezowanym grotem?) co by był nowy, ładny i w ludzkiej cenie?
Jaki jest stopień skomplikowania takiej przekładki?
Kluczyk to ten normalny scyzoryk z diodką i 3 przyciskami (otwieranie, zamykanie i bagażnik)

Jeśli przełożysz elektronikę to pilot będzie działał, ewentualnie można spróbować jeśli ta w nowym pilocie będzie w pełni sprawna od nowa ją zaprogramować by działała z Twoim samochodem. Przełożenie grotu z tym bębenkiem czy jak to nazwać to prosta sprawa. Pamiętaj o tym przy przełożyć również pastylkę immobilizera ;). Ogólnie rzeczy ujmując taka robota nie wymaga jakichś specjalnych zdolności. W przypadku sklejonego pilota uważaj by przy rozbieraniu nie uszkodzić elektroniki.

U mnie taka przekładka zajęła jakieś 15min. Efekt bezcenny :).

Temat o dorabianiu i programowaniu kluczyka: http://www.forum.alfaholicy.org/147...orobic_nowy_kluczyk_scyzoryk_miare_tanio.html

jeśli kluczyk jest w ładnym stanie to pewnie tylko "pstryczek - elektryczek" czyli przełącznik. Nie wiem tylko jaki jest w środku - jak nie umiesz lutować to idź do jakiegoś elektronika - powinien zrobić za "psie pieniądze" ;)
Ja chce wymienić cały plastik bo obecny mocno sfatygowany :)

Sklejają ją po to, że w momencie gdy ta śrubka nie łapie to jest to najprostszy pomysł. Widywałem już takie sklejone kluczyki.

Mam nadzieję, że wiesz, że pod logo Alfy jest śrubka. :P Nie rozumiem, po cholerę ktoś miałby sklejać obudowę. o_O
Wiem - kluczyk dostałem w zestawie do samodzielnego złożenia - znaczek był osobno. Po prostu wziąłem klej kropelka i zrobiłem małą ... kropelkę :) Trzyma się dobrze, ale jak podważyć to na pewno puści :) Nie mniej jednak i tak ktoś ostro zjechał ten kluczyk, więc to już bez znaczenia - obudowa do wymiany ;) Do tego pewnie przełącznik do otwierania drzwi do przelutowania bo jak już pisałem w pierwszym poście - ciężko łapie.

Kluczyk

Panowie na może ktoś z was miał by do odsprzedania zaślepkę (zatyczkę) od baterii z kluczyka od 147. Bo niestety po zamówieniu całej stacyjki z pilotem z allegro, przysłali mi wszytko inne ale nie to czego potrzebowałem. Czyli wspomnianej zaślepki, (zamknięcia baterii) tej którą widać po otwarciu scyzoryka. Na pewno po wymianie obudowy kluczyka ktoś to ma gdzieś w szufladzie;)

Ciekawostka - wczoraj upadł mi kluczyk i zaczął działać ... od razu jak wszedłem do domu wziąłem klej epoksydowy i przykleiłem gdzie trzeba co by go zablokować w takiej pozycji obudowy ;) Teraz otwiera "na dotyk" ...
Allegro nadal monitoruję - ale już nie ma ciśnienia. Jak będzie jakaś "mega okazja" to zanabędę ;)

Jesli mowa o klczyku to postanowilem sie podpiac z moim problemem mianowice ma "scyzoryk" i z tego co wiem jest mozliwosc otwierania i zamykania szyb z pilota. I tu sie zaczynaja schody bo umnie jak dluzej przytrzymam przycisk otwierania drzwi to szyby opuszczaja mi sie na dol, natomiast jak dluzej przytrzymam przycisk zamykania drzwi to ..... echo, szyby sie nie zamykaja. Wiecie moze co jest tego powodem ? Bo wedlug mnie jak dziala to w jedna strone to i powinno dzialac w druga( albo dzialaja obie funkcje albo zadna )

Amortyzatory
Powrót