Skrzypiące wycieraczki

zales00

Nowy
Auto
AR 147 1.9 JTD 2003r.
Witam!

Niestety szukajka nie odnalazła podobnego problemu a może ktoś się już z tym zetknął... otóż skrzypią mi niemiłosiernie wycieraczki [zarówno przednie jak i tylna]. Skrzypienie jest prawdopodobnie z plastikowych tulejek w których siedzą ramiona. Podczas deszczu skrzypią nieco ciszej ale i tak jest to irytujące nie mówiąc o zacieraniu się tulejek. Kupiłem z głupiej wiary że to pomoże biały smar w spray Kagera ale niestety chyba nie daje on rady podejść do samych tulejek. Za podpowiedzi będę wdzięczny :-) Pozdrawiam!

moze to same pióra są gorszej jakości albo wiekowe i skrzypią o szybe?

Odegnij plastikowe zaślepki na wycieraczkach, odkręć je i wtedy nasmaruj porządnie.

odkręcałem na próbę na tylnej wycieraczce i próbowałem smarować na tulejach ale niestety dalej skrzypi...tak jakby smar nie podchodził w tuleje.

odkręcałem na próbę na tylnej wycieraczce i próbowałem smarować na tulejach ale niestety dalej skrzypi...tak jakby smar nie podchodził w tuleje.
Jeśli tak jest to pozostaje rozebrać mechanizm od środka, powyciągać i tuleje wtedy przesmarować. Może spróbuj jeszcze psiknąć jakimś smarem na wierzch który spenetruje tulejki i może uda się bez rozbierania.

2 dni temu miałem to samo...smarowałem i ??? NIC

ale....spróbuj ..zasmarować,uruchomić wycieraczki, znów zatrzymać i zasmarować etc,,, u mnie podziałało !

Smar , w moim przypadku WD-40 i gliceryna nie był w stanie penetrować zatrzymanego mechanizmu , dopiero smarowanie w ruchu przyniosło efekt po ok 4 min pracy.(Dlatego właśnie milkną Ci w deszcz bo smarują się wodą pracując)

dzięki za podpowiedzi :-)

Co prawda próbowałem to robić w ten deseń że ja ruszałem wycieraczką a druga osoba dozowała smar z wierzchu no ale...efekt jak narazie marny ;) Operację powtórzę, bo skoro u Ciebie pomogła to może i mi się tak uda :-)

nawiasem mówiąc wd40 to nie smar a środek penetrujący... więc jeśli już to raczej wymyłeś nim resztki smaru....ale podsuneło mi to myśl żeby właśnie najpierw temat traktować wd40 wymywając syfy ze środka i dopiero smarować :)

Amortyzatory
Powrót