Witam,
jestem świeżo po wymianie kompletu sprzęgło i wysprzęglik, i wymianie plynu w skrzyni.
Ogólnie nie spodziewałem się, że sprzęgło może wogóle tak lekko chodzić, bierze inaczej ale będę się musiał przyzwyczaić
Mam jednak poważny problem: strasznie ciężko wchodzą mi biegi, czasami wogóle nie chcą. Na postoju z wcisniętym sprzęgłem czasami nie jestem nawet w stanie wbić poszczególnych biegów, najgorzej jest chyba ze wstecznym. W trakcie jazdy problemy z redukcją, czasami wyskakiwanie, ogólnie bardzo mi sie to nie podoba.
Panowie w warsztacie powiedzieli mi, że rzeczywiście troszkę ciężko chodzą, ale to się najpewniej ułoży, tak po max 1000km powinno być juz ok.
Tu moje pytanie, czy po wymianie sprzęgła takie objawy są normalne? Wcześniej takich problemów nie miałem, czasami wsteczny troszkę zgrzytał, ale to nie istotne. Obecnie przebieg to ok 210000km, nie wiem czy wcześniej sprzęgło było robione.
Nowe sprzęgło Valeo, wysprzęglik Luk, olej do skrzyni Mobil zgodny ze specyfikacją.
Biegi wchodzą ciężko niezależnie czy samochód jest odpalony czy nie.
Tak przy okazji napiszę, że wymieniałem z powodu piszczącego łożyska w wysprzęgliku, piszczało juz dobre pół roku; sprzęgło czasami bardzo ciężko chodziło, czasami lżej, ale samochód jeździł. Dopiero teraz miałem chwilę czasu, żeby wymienić.
Pzd^^