Prośba o sprawdzenie parametrów

milek_22

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r
Jako że wielu użytkowników forum ma problemy ze spalaniem, ja zresztą też, chciałbym zgromadzić w jednym temacie kilka informacji potrzebnych w diagnozowaniu takiegoż stanu rzeczy. Troszkę to potrwa zanim post stanie się przydatny, mam tutaj na myśli zebranie wszystkich informacji oraz wypróbowanie tego w rzeczywistości...
Proszę też o dopisanie czy egr jest odetkany, częściowo zaślepiony, czy też całkowicie zaślepiony i jakie macie spalanie!!!
Wpierw chciałbym żeby forumowicze wkleili tutaj takie parametry jak:

1."ilość ogólna gazolu, czas wtrysku głównego i temperatura gazolu" parametry przy zimnym silniku i przy ciepłym (80-90st) (na postoju, wolne obroty)
2. "ilość ogólna gazolu" z próby drogowej wraz z obrotami i położeniem pedału przyspiesznika oraz zadaną masą powietrza i mierzoną (but w podłodze)
3. "otwarcie zaworu egr" z próby drogowej wraz z zadanym i mierzonym ciśnieniem doładowania (but w podłodze)
4. Wyniki próby przelewowej (jeśli ktoś robił) czas próby ustalmy na 3 min...

Nikogo do niczego nie zmuszam, kto chce niech poda jakąś informacje, mam pewne przypuszczenia a sam na jednym przypadku nie jestem w stanie ich zinterpretować. Zobaczymy co z tego wyjdzie... W razie pytań PW żeby nie zaśmiecać tematu.

Ostatnia edycja:
- szkoda że sam na początek nie podałeś swoich parametrów + przebieg auta.
- byłby to jakis wzorzec a tak to bedą tylko same pytania, zobaczysz.

u mnie EGR jest cłkowicie zaślepiony dodatkowo mam spalony elektromagnes. Auto w jeździe miejskiej bez korków pali 8l/100km przy spokojnej jeździe (wskazanie kompa i dystrybutora pokrywa się) Przebieg alfy to 162tys km (wskazanie odonometru)

Ad1.
34966-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-zimny_wolne_obroty.jpg
34967-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-postuj_ciep_y.jpg

Ad2.
34968-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-but_1.jpg

Ad3.
34969-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-but_2_egr.jpg

Ad4.
wtrysk 1 - 38ml
wtrysk 2 - 28ml
wtrysk 3 - 24ml
wtrysk 4 - 27ml

korekcje ecu:
34970-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-korekcje.jpg

Jak by ktoś jeszcze mógł zerknć na "poczat.wtrysk.glownego" na postoju, temp ok 80-90st to byłbym wdzięczny...

Załączniki

• Zimny wolne obroty.jpg
    Zimny wolne obroty.jpg
    104.7 KB · Wyświetleń: 675
  • Postuj ciepły.jpg
    Postuj ciepły.jpg
    104.2 KB · Wyświetleń: 622
  • but 1.jpg
    but 1.jpg
    104.1 KB · Wyświetleń: 656
  • but 2 egr.jpg
    but 2 egr.jpg
    102.9 KB · Wyświetleń: 657
  • korekcje.jpg
    korekcje.jpg
    107.1 KB · Wyświetleń: 662
Ostatnia edycja:
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to zdecydowanie za duża dawka paliwa (ilość ogólna gazolu). Również miałem maksymalną wartość w okolicach 70mm/i i okazało się, że było to skutkiem modyfikacji sterownika. U mnie ktoś nie dał żadnego ograniczenia na ten parametr! Lało ropy ile mogło. Było to główną przyczyną mocnego kopcenia. Spalanie miałem na podobnym poziomie. Po wgraniu seryjnego sterownika spalanie spadło o litr a kopcenie ustało. Widać jeszcze przeładowanie, ale nie wiem co może być tego przyczyną.

Byłem ściągać mapy ze sterownika ecu i porównywałem z serja. Wszystko to samo niestety. Co zadaje ecu podawanie takiej duzej dawki? Rafałps ile masz teraz gazolu przy seryjnym sofcie w czasie jazdy??

---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 15:13 ----------

Może ktoś ma gdzies w kompie loga z początkiem wtrysku głównego ?? ile stopni?

Byłem ściągać mapy ze sterownika ecu i porównywałem z serja. Wszystko to samo niestety. Co zadaje ecu podawanie takiej duzej dawki? Rafałps ile masz teraz gazolu przy seryjnym sofcie w czasie jazdy??

pytanie podstawowe, czy sciaganie/porownywanie map ze sterownika robia tylko w ASO? ile cos takiego kosztuje ?

Może ktoś ma gdzies w kompie loga z początkiem wtrysku głównego ?? ile stopni?

mam pare logow z parametrem 'poczatek wtrysku glownego'(mierzonego w stopniach)
http://www.przeklej.pl/plik/logi-zip-00336h6ab2pq3sp

u mnie ta wartosc waha sie miedzy 3 a 5, na luzie na postoju 0.
w innym tescie znow przy wiekszych obrotach ok 3500obr/min siegnelo 15 stopni (ilosc ogolna gazolu w tym momencie ok 35 mm/i

mierzylem tez cisnienie gazolu(w barach), wartosci wahaja sie od ok 600 do nawet 1100, na szczescie docelowe/mierzone pokrywaja sie prawie idealnie, a parametr najwazniejszy czyli 'ilosc ogolna gazolu' to maksymalnie ok 45 35 mm/i

w kazdym razie przydalby sie ktos kto potrafi zinterpretowac te dane :)

edit:
na postoju na luzie znalazlem ze niby ma byc miedzy 3 a 5 i tak jest, ale u nie czasem zdazy sie wartosc wieksza np 15
maksymalna wartosc niby ma byc 36, u mnie zauwazylem pare razy odczyty powyzej 40, nawet 46
czy cos takiego to jeszcze zachowanie w granicach normy?

Ostatnia edycja:
Super kolego hiacynto. O takie właśnie informacje mi chodziło :) Powiedz mi jeszcze ile spala twoja bella i przy jakim trybie jazdy ? A i co z twoim zaworem egr, częściowo zaślepiony czy jak ?? Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuje :)

---------- Post added at 18:28 ---------- Previous post was at 18:24 ----------

ja mapy sczytywałem w ->
http://www.modpro.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1 ale przypuszczam iz każdy kto bawi się w chip tuning zrobi to samo za nie wielkie pieniądze bo nie ponosi ryzyka że coś pójdzie nie tak itp... Pojawia się tylko pytanie po co chcesz te mapy porównywać. Co sie dzieje z autkiem ??

---------- Post added at 18:36 ---------- Previous post was at 18:28 ----------

Dodam tylko iż moim zdaniem gazowanie na postoju nie ma sensu, logi robi się pod obciąrzeniem czyli najlepiej bieg 4 od 1500 do ile się da najlepiej 4500. Na 3 też można ale na tak niskim biegu wszystko się dzieje strasznie szybko... W tym przypadku do że maksymalna dawka paliwa wyszła ok 35mm3/i nie znaczy jeszcze nic bo brakuje obciąrzenia silnika.

to byl temat nad ktorym meczylem sie sporo czasu ale niestety nie udalo mi sie go rozwiazac bo auto stalo i nie bylo jezdzone, patrzalem wszystkie mozliwe parametry, przeplywka egr - to cudo praktycznie nie wplywa na spalania i wszystko dazylo do jednego - a mianowicie wtryski , ja u siebie tego nie sprawdzalem kiedys moze tam pojade zeby mi przeczyscili wtryski i moze cos tam zregenerowali

co ciekawe nie udalo mi sie odszukac jakiegos postu w ktorym byloby jasno napisane ze ktos mial tak samo wymienil czy tez zregenerowal wtrysk i powrocilo do normy

ja ci kolego radze tak - pojedz na warsztat od wtryskow i chyba za 40 zyla za wtryska sprawdza ci co jest nie tak

wszystko sie sprowadza wlasnie do tego tym bardziej ze robiles probe przelewowa i tam ten pierwszy wtrysk ci duzo lal

swoja droga cos duzy ten czas masz wtrysku podobnie jak u mnie

wiecej tutaj nie da sie kombinowac - ja testowalem to samo na 3 przeplywkach i dupa bylo to samo

wtryski wtryski i jeszcze raz wtryski - to na dobry poczatek

byc moze okaze sie ze cos z tym 1 -szym jest nie tak kiedys oglaldalem inne proby przelewowe i w wiekszosci lał pierwszy wtrysk

jeśli to rzeczywiście okazały by się wtryski to po prostu był by to jakiś żart ze strony ich producenta!!! Moja bela ma przejechane 160 tys km (100% przebieg jest ok... ) i juz wtryski dają o sobie znac ?? W ibizie miałem 230 tys km + ok 200tys km cofnięte i nic w silniku nie wskazywało na jakieś zużycie...

Zastanawia mnie troszkę sprawa egr. Większość ludzi zaślepia egr kiedy nie działa on już jak trzeba. Ciekawe jak by wyglądało spalanie przy zaślepieniu 100 procentowo sprawnego egr-a. Coś mi się wydaje ze jeśli egr jest sprawny i go zaślepimy to spalanie wzrośnie... co innego kiedy elektromagnes egr-a juz nie domaga, bądź sprężyna jest już słaba i zawór nie domyka się do końca to zaślepienie poprawi moc i obniży spalanie...

Faktem jest iż w moim przypadku mam jeszcze problem ze spooooorym przeładowaniem, zamierzam wymienić zaworek vtg. Ale czy przeładowanie mogło by mieć coś wspólnego ze wzrostem spalania i zwiększeniem dawki?????

Ostatnia edycja:
przeladowanie moim zdaniem moze miec, egr az tak znaczaco nie wplywa na spalanie, dobrze ze miales robione przelewy takze cos na ten temat juz wiesz, moim zdaniem warto sprawdzic wtryski bo poruszasz sie blisko tematu

ja robilem logi z dawkami z egr otwartym i zamknietym - zadnej roznicy nie bylo

niestety ja jeszcze wtryskow nie zrobilem takze nie moge potwierdzic

wtryski - wiesz tam moze byc koncowka rozwalona, moze elektromagnes niedomaga, moze to moze tamto, moze jakas sprezynka

a co do tej ibizy to nie chce mi sie wierzyc za bardzo ze przez 400 tysi wtryski nie byly ruszane .... twoje auto ? miales je od poczatku ?

Ostatnia edycja:
Załączam też logi o które prosił milek_22.

Pokaż załącznik test.zip

W sumie zdziwiła mnie tak wysoka dawka paliwa występująca u mnie, samochód sprawny, spalanie w normie, czasem przykopci jak się go przyciśnie, ale raczej w normie. Może faktycznie tyle powinno być? Orientuje się ktoś?

Ostatnia edycja:
No ja zauważyłem u siebie inną temperature powietrza turbo i inną temperature paliwa.... Czyżby ingerencja we wskazania tych czujników ?? To by wiele tłumaczyło. A była już masa takich przypadków...

rafalsp
dla mnie dawki paliwa przynajmniej na wolnych obrotach masz ok
w czasie jazdy to juz inna sprawa
takze jak masz spalanie ok to moze problem byc w czyms innym
ja kiedys tez sprawdzalem temperatury i wszystko bylo ok - spalanie dalej za duze

dopoki ktos nie zrobi porzadku z wtryskami to sie niestety nie dowiemy

U mnie wtryski są w porządku, sprawdzane. W ogóle wszystko jest w porządku, dlatego jestem ciekawy jaka powinna być maksymalna dawka paliwa w czasie jazdy, pod obciążeniem. Bo na wolnych obrotach to niewiele mnie interesuje :P
Poza tym u mnie zaślepiony jest EGR.

Ostatnia edycja:
U mnie wtryski są w porządku, sprawdzane. W ogóle wszystko jest w porządku, dlatego jestem ciekawy jaka powinna być maksymalna dawka paliwa w czasie jazdy, pod obciążeniem. Bo na wolnych obrotach to niewiele mnie interesuje :P
Poza tym u mnie zaślepiony jest EGR.

gdzies na forum znalazlem ze ta wartosc powinna byc maksymalnie 36 mm(3)/i (parametr: ilosc ogolna gazolu)

u mnie rzadko ale jednak zdarza sie, ze ten parametr jest przekroczony nawet do 45.. nie wiem czy jest to powod do niepokoju..

rafalsp jezeli wtryski sa ok to masz juz jeden problem z glowy

wolne obroty a jazda pod ibciazeniem to calkiem inna bajka

w twoim przypadku sprawdzanie czujnikow wszystkich ...... komp nic nie mowi ?

gdzies na forum znalazlem ze ta wartosc powinna byc maksymalnie 36 mm(3)/i (parametr: ilosc ogolna gazolu)

u mnie rzadko ale jednak zdarza sie, ze ten parametr jest przekroczony nawet do 45.. nie wiem czy jest to powod do niepokoju..

To ja mówiłem, że 36mm3/i :P ale teraz nie jestem wcale pewien ;) dlatego ciekawi mnie czy ktoś ma pewne informacje na ten temat.
A u Ciebie te 45mm3/i to jest maksymalna wartość podczas jazdy z gazem w podłodze?

Mówię, że z samochodem jest wszystko w porządku, ponieważ byłem w CINSOFT na diagnostyce, wgraniu seryjnego programu i remapie, który dał 155KM i 350Nm. Samochód w serii trzymał wszystkie parametry.

To ja mówiłem, że 36mm3/i :P ale teraz nie jestem wcale pewien ;) dlatego ciekawi mnie czy ktoś ma pewne informacje na ten temat.
A u Ciebie te 45mm3/i to jest maksymalna wartość podczas jazdy z gazem w podłodze?
(...)

zazwyczaj te wartosci powyzej 40 pojawia sie pojedynczo przy roznych obrotach, ale w tym ponizszym logu
http://www.przeklej.pl/plik/logi-csv-0033789532pq3sp
wyglada to tak, ze przy obrotach ok 3700 obr/min mam 31, puszczam gaz, jest 2700 i znow wchodze na ok 3100 i wtedy przez ok 3 sekundy utrzymuje sie na poziomie ok 45, pozniej przez chwile jest jakas dziura (same zera) ale nie wiem czy jest to kwestia samego FES bo czasem dostawalem komunikaty, ze niby nie nadaza z zapisywaniem danych bo szczytuje za duzo parametrow naraz

Super kolego hiacynto. O takie właśnie informacje mi chodziło :) Powiedz mi jeszcze ile spala twoja bella i przy jakim trybie jazdy ? A i co z twoim zaworem egr, częściowo zaślepiony czy jak ?? Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuje :)

na trasie ok 5,5, gdy jade po po autostradzie ok 6/6,5, po miescie ostatnio rzadko jezdze, ale z tego co pamietam powyzej 8, dochodzilo do 9
EGR pare tygodni temu wyczyszczony i zaslepiony(z dziurkami), ale ostatnio pojawil mi sie blad P1238, ktory po skasowaniu powraca, z tego co wyczytalem trzeba niby ponownie wyczyscic EGR

Ostatnia edycja:
pisanie o spalaniu to troche takie gledzenie o czym ale o niczym konkretnym, jak widac kolega powyzej ma z dolnej strony dobre dawki z gory juz niekoniecznie 8-9 spalania na miescie to moze byc ciut za duzo

Amortyzatory
Powrót