wewnetrzne lusterko fotochrom - samo sciemniajce jak zrobic instrukcja 147 156 GT ...

Mam czujnik podłączony do instalacji zgodnie z schematem (takie okrągłe coś ), jednak automat nie działa a MES pokazuje że czujnik jest nieobecny . Alfa to 147 jtdm wersja distinctive.

Marek, brać ten czujnik? Z kablem jest.
Oceń swoim okiem... ;)

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4611315555

Dodano po 10 minutes:
Czy może po lifcie?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4610224437

Ten pierwszy przed liftem. Drugi działa inaczej i już go tak nie podłączysz.

Dodano po 6 minutes:

Mam czujnik podłączony do instalacji zgodnie z schematem (takie okrągłe coś ), jednak automat nie działa a MES pokazuje że czujnik jest nieobecny . Alfa to 147 jtdm wersja distinctive.

A FL czasem nie jest już na CAN`ie???? Jeżeli tak to nie dziwię się że nie działa. Sieć może po prostu nie rozpoznawać czujnika bo nie ma takiej funkcji lub czujnik jest niekompatybilny.

Ostatnia edycja:
Jest na CANie i tak funkcja jest ( nazywa się to sterowanie pracą wycieraczek) . Czujnik też jest od tego modelu , nawet oryginalna wiązka . Tylko nie wiem jak to włączyć . Proxy też nie pomaga

Aaaa, to nie wiedziałem że po FL 147 miała sensor deszczu. No ale może czujnik od 147 (tak jak od 166) potrzebuje specjalną soczewkę w szybie???? Bo generalnie poza tym czujnikiem od 406 wszystkie z którymi się spotykałem potrzebowały specjalną szybę.

Dodano po 2 minutes:

A tak w ogóle na alegroszu widzę uniwersalny czujnik deszczu za 119zł który na pewno będzie działał i ma wszystkie elementy. Może w tym kierunku?

Ostatnia edycja:
to moje jest coś zwalone, bo kombinowałem z podpinaniem kabelków i nic się a nic nie ściemnia, czy w słońcu czy w cieniu, czy zakrywajac czujnik czy świecąc w niego nic się nie zmienia

Zapomniałem dodać że napięcie znika po jakimś czasie, po wyjęciu kluczyka - pod kablami w które się podłaczylem.
(Do postu nr 8 )

wysłane z mt11

U mnie lusterko jest rozbudowane i wyglada jakby bylo z kamerka. Jest u mnie czujnik deszczu wiec ta niby "kamerka" to jest to? :D
Zastanawiam sie,bo moze to lusterko foto cos tam ale to mi nie dziala :p

Ostatnia edycja:
U mnie lusterko jest rozbudowane i wyglada jakby bylo z kamerka. Jest u mnie czujnik deszczu wiec ta niby "kamerka" to jest to? :D
Zastanawiam sie,bo moze to lusterko foto cos tam ale to mi nie dziala [emoji14]
Zrób foto bo może chodzi o czujnik zaparowania szyb.

Napisane z komóreczki!

Która z wtyczek pod lampkami jest do lusterka fotochrom ? Ta na 4 pin czy 3 ? Jakiś kolega tutaj napisał żeby podłączyć je po + i - lampki .. ale tam przecież non stop jest napięcie na wejściu.

Jest tyklo po stacyjce i tak właśnie ma być.

Ja mam poprowadzony przewód zasilający do zapalniczki. A lampka sterowana jest "-", "+" jest stały.

Wystukane z Galaxy S5 Neo

Ja już w trzech autach (nie alfach) podłączałem elektrochrom i zawsze przy lampce było napięcie po stacyjce. Nawet w starym punto.... tylko trzeba mieć miernik i to znaleźć.

Panowie pod lampką są dwie kostki schowane obydwie mają 3 piny. Was powinna zainteresować kostka tzw matka a w niej pin z żółtym kablem, jest to +. Tam pojawia się prąd po przekręceniu stacyjki i włączeniu świateł. (Ta opcja jest najlepsza, bo po co komu fotochrom w dzien) minus bierzemy z masy (śrubka wkręcona w dach trzymająca ramkę lampki )

Gasisz auto nie ma prądu.
Działa na 100% bo sam mam tak zrobione.

Ja już w trzech autach (nie alfach) podłączałem elektrochrom i zawsze przy lampce było napięcie po stacyjce. Nawet w starym punto.... tylko trzeba mieć miernik i to znaleźć.
I tak i nie. Jak prześledzić dokładnie co się dzieje po paru minutach od momentu zgaszeniu i zamknięcia auta, to zauważyć można że napięcie w lampce spada do coś około 3V i dioda w lusterku będzie migac pobierając znikomą ilość prądu [emoji4]

Ja zawsze miałem w podsufitce niezależne zasilanie po stacyjce.

Fotochrom mam z Peugeota więc i tak musiałem poprowadzić przewód dla sygnału wstecznego więc czy poprowadzę jeden czy dwa przewody bez różnicy.

Przydaje się ten sygnał ze wstecznego ale właśnie ja zawsze sobie go odpuszczam bo nie chce mi się dodatkowych kabli ciągnąć :)

Panowie pod lampką są dwie kostki schowane obydwie mają 3 piny. Was powinna zainteresować kostka tzw matka a w niej pin z żółtym kablem, jest to +. Tam pojawia się prąd po przekręceniu stacyjki i włączeniu świateł. (Ta opcja jest najlepsza, bo po co komu fotochrom w dzien) minus bierzemy z masy (śrubka wkręcona w dach trzymająca ramkę lampki )

Gasisz auto nie ma prądu.
Działa na 100% bo sam mam tak zrobione.

Ja mam tam dwie wtyczki, w jednej nie ma napięcia, a w drugiej jest 5V (tylko czemu?) więc lusterko nie działa.
Jeśli podłącze bezpośrednio to lampki to działa non stop.
Po wyłączeniu zapłonu próbuje zejść z napięciem ale coś mu nie pozwala i wraca na sekunde do 10V i z powrotem robi się 12V. Jeśli lusterko odłączę wraca normalnie do 3V.

Kolego podłącz sobie to do zapalniczki tam napięcie pojawia się po przekroczeniu kluczyka.

Amortyzatory
Powrót