Ja używam najnowszej pełnej wersji 3.3 Registered
Ja używam najnowszej pełnej wersji 3.3 Registered
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
witam,
odświeżam wątek ponieważ zauważyłem w FES-ie niepokojące dane dotyczące korekt wtrysku. Póki co auto zapala bez problemu i pracuje równo
ale słyszałem, że nierówne dawki wtrysku przekładają się na zmienne obciążenie sprzegła i szybko leci dwumas???
zamieszczam dane z FES-a
1. bieg jałowy:
Obroty silnika: 843 rpm
Temperatura wody: 76,4 °C
Czas wtrysku glownego: 810 ms
Korekta paliwa Cyl.1: 1,27 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.2: -0,90 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.3: 0,24 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.4: -0,69 mmł/i
2. silnik gorący i pow 2 tys obrotów:
Obroty silnika: 2 222 rpm
Temperatura wody: 82,4 °C
Czas wtrysku glownego: 527 ms
Korekta paliwa Cyl.1: 1,01 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.2: -0,61 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.3: 0,06 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.4: -0,39 mmł/i
3. ponownie bieg jałowy - silnik rozgrzany:
Obroty silnika: 845 rpm
Temperatura wody: 94,8 °C
Korekta paliwa Cyl.1: 1,20 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.2: -0,51 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.3: 0,00 mmł/i
Korekta paliwa Cyl.4: -0,71 mmł/i
Czy ktoś pomoze w interpretacji danych? pierwszy cylinder odstaje ale czy jest w jakiejkolwiek normie?
DF
Pierwszy wtrysk - różnica korekt większa niż 30% między sąsiednimi wtryskami to za dużo
Ale masz za mało danych zalogowanych aby dokładnie określić co jest powodem tej korekty. Może to być tak wtrysk jak i kompresja w cylindrze.
Co powinieneś zalogować i jak to mniej więcej interpretować to opisałem już na tym forum ale znalazłem lepszy opis:
To bardzo dobry i dokładny opis i tak sobie pomyślałem, że warto go zachować dla potomnych jakby miało na tamtym forum to zniknąć:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak można zdiagnozować wtryski Common Rail, że one leją, ponieważ nie daje się ich wykręcić? Co to znaczy? Może diagnosta odmówił dalszej współpracy, gdyż nie mógł wykręcić wtrysków? Zmień natychmiast diagnostę!!! Wtryskiwacze CR można skutecznie sprawdzić jedynie na silniku, nie poza nim. To po pierwsze. Wtryskami CR steruje komputer wtryskowy , nie pompa wtryskowa rozdzielaczowa tdi. Zatem nie ma możliwości testowania wtryskiwaczy poza silnikiem, poddając próbie ciśnienia otwarcia na podobieństwo ciśnienia pompy wtryskowej tdi. Jedynym sposobem sprawdzenia czy wtryski "leją" czy nie - jest "zajrzenie" do pamięci komputera wtryskowego (nazywanego zamiennie sterownikiem lub urządzeniem sterującym) poprzez 16-pinowe złącze diagnostyczne EOBD. Parametrami "kluczowymi" są:
1. Korekcja wtryskiwaczy - jeżeli odchyłki dawki wtrysków przekraczają 1,5 mg/skok lub ponad 30% w porównaniu z sąsiednimi, można podejrzewać wtryskiwacze "ponadnormatywne", pod warunkiem, że jeden lub dwa mają podobne, duże odchyłki na "plus" lub "minus". Jeżeli cztery wtryski maja jednakową, zbliżoną i bardzo wysoką korekcję na "plus" lub "minus" to wina nie leży po ich stronie, że silnik np. źle zapala lub szarpie, lecz po stronie pompy wysokiego ciśnienia. Zakwalifikowanie do demontażu - po dalszych badaniach.
2. Dawka wtrysku średniego (albo średnia dawka wtrysku) - jeżeli przekracza znacznie ponad 30% dawki wymaganej (teoretycznej, normatywnej) - oznacza dużą rozbieżność pomiędzy poszczególnymi wtryskiwaczami;
3. Początek wtrysku (kąt wyprzedzenia wtrysku) - jeżeli różnice sięgają ponad 30% do wartości zadanej, oznacza że komputer "był zmuszony" regulować fazy wtrysku wskutek zbyt dużych różnic ciśnień paliwa na wtryskiwaczach;
4. Ciśnienie paliwa na szynie (Common Rail) - jeżeli występuje różnica pomiędzy ciśnieniem wymaganym a rzeczywistym, to obserwuj korekcję wtryskiwaczy i jednocześnie pkt 2 i 3. Jeżeli spadek ciśnienia paliwa jest powiązany z jednoczesną b. dużą korekcją jednego- dwóch wtrysków, dużymi odstępstwami od dawki średniej, a także różnicą kąta wtrysku, to mamy prawdopodobnie do czynienia z usterką wtryskiwaczy lub nieszczelnością cylindrów.
Jeżeli natomiast spadek ciśnienia paliwa kojarzymy z jednoczesną bardzo dużą korekcją na "plus" wszystkich czterech wtryskiwaczy, znaczną odchyłką dawki średniej paliwa oraz różnicami w kątach wtrysków, to wykluczamy winę wtryskiwaczy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pochodzi on z forum:
http://www.peugeot-klub.pl/index.php?topic=12403.0
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 14-11-2011 o 22:59
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
poszukałem tego tematu..aby nie robić bałaganu na forum.Mam taki problem...jak prawidłowo wpisać kody wtrysków..krok po kroku.Używałem wersji fes 3.3 i 2.3 ...do końca mi nie przyjmuje do pamięci nowych ustawień.Oto logi:
ECU ISO Code: FD 86 A4 83 7F
2012-01-26 0914
CONNECTED TO:
ALFA 147 1.9 JTD 16V
Bosch EDC16 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)
--------------------------------------------------------------
Kod ISO: FD 86 A4 83 7F
Numer rysunku FIAT: 55198812
Numer sprzętu: 0281011896
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 1037372047
Wersja oprogr.: 6D42
Numer homologacji: 9374C
Data zaprogramowania: 03/15/2005
EXECUTING ADJUSTMENT...
Kod Wtryskiwacza (cylinder 3)
Old value: 8Y1B4CAAA
New value: 8HRX7F5AA
WYKONANE
READ PARAMETERS:
Kod Wtryskiwacza (cylinder 3):
READ PARAMETERS:
Kod Wtryskiwacza (cylinder 3): 8Y1B4CAAA
READ PARAMETERS:
Kod Wtryskiwacza (cylinder 3): 8Y1B4CAAA
jaka jest procedura...po wpisaniu do tabelki...klikam Y ..program zgłasza że wykonano....i co dalej ???
Mam wyjść z programu a później sprawdzić , czy wyjść i odłączyć klemę itd. widzę że nowych ustawień nie przyjmuje..
Może ktoś poradzić ?![]()
haha..w okienku w programie jest napisane ..silnik off...oraz sprawdzić procedurę..i jeśli nie wyjdzie to jeszcze raz..
ale okazało się że lepszy ze mnie ,,znawca" ..kupiłem wtryskiwacze bosh 0445110243 według zapewnień pana z Bosha i
jego mądrych katalogów , wersja silnika 937A5000 to właśnie taki wtryskiwacz.Kupiłem na allegro z auta z 2010 roku i wymieniłem dwie sztuki...okazało się jak już wiecie że nie można ich było wpisać do pamięci sterownika...dlaczego ???
ano dla tego że w pamięci sterownika nie było takiego typu wtryskiwaczy !!!.... Sprawdziłem w ePerze..numer fiatowski to 55192534..no tak ale jaki to numer w Boshu. Dopiero sprawdzając po zamiennikach w innej firmie okazało się że powinien być Bosh 0445110111 a nie 243.Tak więc dopiero wtedy
przeczytałem na starym wtrysku numer 111 i założyłem go s powrotem w swoje stare miejsce.Wymiana wtryskiwaczy 2 szt. ...mieszczę się w 20 minutach
. I już mnie nie dołujcie koledzy swoimi komentarzami..... teraz muszę tamte odesłać i szukać 111.Z wyrachowaniem zamieniłem wtryski 3 z 4 i dopisałem nowe kody...łyknęło bez problemu...bez proxi
![]()