• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zmiana licznika na duży wyświetlacz, lub naprawa

• Autor wątku Autor wątku Golo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Golo

Guest
Witam,
kolejny raz potrzebna pomoc... :) Jestem posiadaczem AR147 - licznik z małym wyświetlaczem, po odbiorze od mechanika nie działa główny kilometraż, pokazuje kreski, byłem u elektromechanika, diagnoza padła na pamięć NEC`a, ze względu na to, że ciężko zdobyć taki licznik naszła mnie myśl co by się stało jakbym założył licznik z dużym wyświetlaczem? Może ktoś ma taki licznik na zbyciu? Może ktoś zna taniego fachurę, który wskrzesi mój licznik?

O wtyczkę o ile się nie mylę martwić się nie musisz.
Zegary w wersji Low i High mają ją tylko jedną i w dodatku taką samą.
Powinieneś też wymienić manetki na takie z przyciskiem od komputera.
Same dobranie licznika to też ciężka sprawa.
Angliki odpadają bo nie przestawisz mil na kilometry
Diesle też bo obrotomierz ma za małą skale,a po drugie będą wywalać błąd czujnika poziomu oleju (bo go nie ma w tsach)

Na końcu proxy by przestał migać no i korekta przebiegu pod właściwe wskazania z zepsutego.

Jesteś w stanie mi powiedzieć, co się stanie jak podepnę licznik z dużym wyświetlaczem? Spróbowałbym, ale martwię się żeby czegoś nie spalić. Najprostszym chyba sposobem będzie wymiana w starym NEC`a, ale eliminuje mi to samochód na kilka dni ;/ bo trzeba wysłać licznik

No napisałem Ci...
Jeśli go dobrze dobierzesz, to jedyne co będzie to miganie okienka z przebiegiem całkowitym i dziennym.
No i będzie pokazywał przebieg auta z którego go zdemontowano.

nie chce zakładać specjalnie tematu więc się podepnę
ostatnio kopiłem kabel, podpiąłem się i sprawdzając przebieg moją uwagę zwróciła rozbieżność między tym co miałem na laptopie a tym co mi wyświetla licznik... na lapku pokazało mi 155kkm a na liczniku pokazuje mi 158kkm jak to jest możliwe?? liczniki raczej cofają a nie kręcą do przodu...

Przy tak "kolosalnej" różnicy we wskazaniach, raczej bym sobie tym głowy nie zawracał. ;)

przez to tez specjalnie tematu nie chciałem zakładać ale ciekawi mnie to jak to jest możliwe bo licznik bierze dane z kompa nie??

Jeżeli się nie mylę to zliczanie jest co 10 tys km, więc wszystko jest ok

Nie jest tak jak piszecie.
ECU i licznik w zegarze zbierają dane z innych podzespołów.
Prędkościomierz zawyża prawie zawsze. Stąd te przekłamania.

no wlasnie ta wypowiedz potwierdzala by moje domysly ale wlasnie nie widzialem sie z mechanikiem zeby sie o to spytac... licznik bierze z czujnika w skrzyni tak a ECU??

Licznik tj prędkościomierz zlicza średnią z dwóch czujników ABS przednich kół. Wszystko leci po szynie CAN.
Tj prędkość x zaprogramowany obwód koła.

tym bardziej by sie potwierdzalo bo nie wiem jak dlugo jezdzilem z uszkodzonym czujnikiem polozenia walu (czujniekiem obr. silnika) po wymienie ostatnio termostatu wyszlo ze jest uszkodzony jak na studia nie dojechalem...;/ i moze przez to ze byl uszkodzony to oszukiwal ECU przez kilka mies. moze nawet... i tez poziom doladowania i wrocil do normy bo jakis blad doladowania mialem przed wymiana czujnika na nowy i jak robilem pomiar to troche mierzone doladowanie odbiegalo od docelowego

---------- Post added at 21:51 ---------- Previous post was at 21:49 ----------

to teraz mnie troche zaniepokoiles... bo czujnik ABS na jedym kole mam od 156 bo cala zwrotnice mam od 156 wraz z lozyskiem... i ogolnie problemu nie ma ale zaowarzylem ze na tempomacie mi tak jakby poszarpywal a teraz mi piszesz ze z ABS bierze pomiar... to tez moze miec wplyw...

Wiem, że meeeega odkop:P ale pytanie dotyczy tematu, więc zakładanie kolejnego nie ma sensu.

Mam kreski zamiast ogólnego przebiegu kilometrów, mam wersję z małym licznikiem, przejrzałem liczniki na alledrogo pod kątem alfy 147 i małego wyświetlacza. Niestety są same z dużymi wyświetlaczami i teraz pytanie "Czy komuś udało się coś zdziałać w tym temacie?" Ostatni post jest z 2011 roku, a to już trochę czasu temu:) Myślałem nad kupnem licznika z dużym wyświetlaczem, zależy mi na temperaturze, godzinie, na liczniku ogólnym oraz dziennym, reszty nie musi być. No i pytanie jak z tym mruganiem tego wyświetlacza? Jest to mocno irytujące? Ma ktoś założony taki licznik w wersji z pierwotnym małym wyświetlaczem i mógłby wrzucić jakiś krótki filmik?

podepne sie do tematu :) i postu powyzej i wlasnei tez chcialbym sie dowiedziec jak moge np zniwelowac te migotanie licznika z km w zegarach z duzym wyswitlaczem ?? oraz jak zrobic to zeby km zgadzaly sie z moim oryginalnym a nie jakims z innego licznika ?

i jeszcze jedno najwazniejsze :p co to te osiowanie proxy ? albo samo osiowanie bo nie ogarniam tego kompletnie :p

Ostatnia edycja:
Km do przodu spokojnie mes'em zrobisz i kabelkiem elm

Musisz po prostu zrobić korektę licznika. Najlepiej żebyś miał jakies potwierdzenie z serwisu. ze przebieg miałeś 123tys a jak kupiłeś nowe zegary miały 132tys . Zmieniłeś różnice.

Korekta przez fes działa w dwie strony? Czy jak kupie licznik z większym przebiegiem to da radę go przestawić na mó przebiegj i odwrotnie? Pzdr

Amortyzatory
Powrót