Witam,
Od kilku dni mam dziwne objawy w swojej Alfie. Na 2 i 3 biegu, po dodaniu gazu, auto nie idzie tak jak powinno i po dosłownie chwili "dostaje kopa". Czy to sprzęgło? Na jakie koszty mam się przygotować?
Pozdrawiam i wesołych Świąt![]()
Witam,
Od kilku dni mam dziwne objawy w swojej Alfie. Na 2 i 3 biegu, po dodaniu gazu, auto nie idzie tak jak powinno i po dosłownie chwili "dostaje kopa". Czy to sprzęgło? Na jakie koszty mam się przygotować?
Pozdrawiam i wesołych Świąt![]()
Według mnie na 100%... Ja ostatnio za wymianę sprzęgła na Valeo (wg. mnie najlżej chodzi) i siłownika sprzęgła zapłaciłem 1200 zł
---------- Post added at 21:07 ---------- Previous post was at 21:06 ----------
tylko,że mój to diesel, a Twój to benzyna to powinno być tanieja jaki masz przebieg??
Przebieg 188tys.
Tak mi się jeszcze przypomniało - kilka dni wcześniej udało mi się bez większych problemów ruszyć z 5 biegu - ma to jakieś znaczenie?
Ostatnio edytowane przez badylija ; 25-12-2011 o 21:20
sprzeglo sprawdzic mozna tak, zaciagnij reczny, jesli jest słaby podstaw cos pod kola, silnikm na wolnych obrotach, wrzuc 4 bieg i spróbuj ruszyc, jesli zgasnie to sprzeglo jest ok. jesli silnik bedzie pracowac sprzegło do wymiany.
pzd
Raczej dla sprawdzenia czegoś, niż dla zabawy, bez przesady- przez przypadek na światłach ruszyłem 3-tki, zastanowiła mnie łatwość, więc spróbowałem wyżej... W sumie łatwiej zauważyć osłabione sprzęgło na 5 biegu, niż na 1-wszym.
No i diagnoza już chyba jasna- przejechałem się teraz i np. na drugim biegu jest gaz, obroty z 3 do 4 tys. rosną, ale auto nie idzie i dopiero po osiągnięcie 4tys. łapie.
Dzięki i wesołych świąt.
Ostatnio edytowane przez badylija ; 26-12-2011 o 10:34
no i po sprzegle, zmien je jak najszybciej, bo o ile kpl. sprzegla wymienisz to, to kola zamachowego raczej nie, a kazde ruszenie powoduje przegrzanie powierzchni i powstawanie nierównosci, mimo wszzystko zalecam kontrole powierzcgni kola zam., jesli bedzie bardzo spalone to niestety wymiana, ale badz dobrej mysli.
pzd.
to wygląda jak olej na tarczy sprzęgłowej kiedyś tak miałem że na wysokich obrotach auto jechało na niskich nie i byl efekt ciszy po dodaniu gazu - nic się nie działo i dopiero dostawała mocy i to byl olej na tarczy z kolei jak się sprzęgło kończyło to było odwrtonie do 3000 szedł ale jak się za mocno wcisneło gaz to obroty leciały w górę a auto nie chciało jechać
Olej na tarczy to oznaka czego?![]()