To czy dobrze rozumiem że czujnik od stopu i drugi na sprzęgle musi być jakiś specjalny pod tempomat ? czy poprostu wystarczy że są ? bo napewno są ;P
A ze sterowanim kierownicą zgadzam się.. będę przymierzał pod zwykłe radio..
hmmm... poczytaj troche w eLernie jak dziala cruise control etc i pozniej pytacja tak samo nie wiedzialem co jest co i to mi duzo pomoglo. tam wszystko jest w miare opisane, a pozniej koledzy wyjasnia co bedzie niejasne
![]()
Witam!
Dziś znalazłem trochę czasu i w końcu zabrałem się za przekładkę kierownicy. Od razu napisze że mam GT a nie 147, ale to raczej nie ma znaczenia w radiu? Kierownice multi miałem już w gratisie jak kupowałem Alfę ale dopiero teraz zacząłem mysleć o przekładce.
Zacznę od początku:
- z tyłu radia miałem już zieloną wtyczkę mini iso z której wychodził kabelek z miejsca 12.
- mimo ze nie miałem multi, po zdjęciu starej kierownicy okazało się ze w taśmie air-bagu jest kostka 8 pinowa.
- w kostce przy radiu włożyłem dwa piny w miejsce 10 i 11, a później połączyłem je z przewodami wtyczki air-bagu odpowiednio- 10 z 4 stykiem, oraz 11 ze stykiem 3.
I dalej nie wiem co robić, myślałem że to wystarczy ale kierownica jest nieaktywna![]()
Potrzebuje porady co dalej począć, z góry dziękuje.
Witam! dziś jeszcze raz wszystko sprawdziłem, piny podpięte prawidłowo i nadal brak sterowania(foto), brak też podświetlenia. Mógłbyś Noname pstryknąć fotkę gdzie się dokładnie wpiąłeś z piątego pinu pod stacyjkę? Bo szukałem w okolicach bezpieczników miejsca gdzie wg elear-na trzeba się wpiąć ale ciężko to zlokalizować.
Zlokalizowałem, złącze B02H gdzie wpinamy podświetlenie jest z tyłu skrzynki bezpieczników, raczej bez wyjęcia się nie obejdzie.
Ktoś już wyjmował skrzynkę, jest to w miarę proste?
Ostatnio edytowane przez dimasinho ; 13-03-2012 o 18:28 Powód: zly opis
a czyli działa i tak jak mowilem to ze sie nie podswietla nie oznacza ze nie dziala sterowaniei jak pisales ze masz zielona kostke zrozumialem ze masz cala instalacje a choidzilo tylko o sam plastik. Teraz troche jasniej sie zrobilo
co do zasilania na pin 5 to ja nie bawilem sie w podpinanie w skrzynke jakby nalezalo bo byla zima mroz dawal po lapach i wpialem sie w kabel do stacyjki... cajmerskie wykonanie ale dziala. w takim przypadku proponuje wziac multimeter czy miernik jak kto tam mowi i sprawdzic na ktorym przewodzie podaje napiecie po przekreceniu stacyjki. najlepiej w ten sposob, zeby dzialalo i nie zrobic choinki w aucie
---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 18:14 ----------
aha czyli jednak nei dziala:p czegos tu nie rozumiem....na pierwyszym zdjeciu masz ta wtyczke wpinana w spiralna tasme airbagu od gory ktora sam zrobiles? bo nie widze tutaj tych kabelkow od radia co masz(czarny i czerwony i fiol-czar).
tu jest ta spiralna tasma:
http://allegro.pl/tasma-airbag-alfa-...156044222.html
widoczne piny z blaszkami to piny 11 i 12 od poduch i wczensiej dawalem schamt wtyczki wiec latwo sie domyslic ktore piwny sa ktore...moze zle podpiales we wtyczce? bo za abrdzo nie widze.... i inne sensowne wytlumaczenie mi nie przychodzi do glowy....
Inne kolory są dlatego że kable przechodzą przez wtyczki. Kierownica multi i taśma airbag są niewiadomego pochodzenia, dostałem je w gratisie z GT..może tu tkwi problem? Umówię się z elektrykiem, niech on popatrzy.
wlasnie przez noc mi zaswiatl pomysl ze skoro we wtyczce na bank jest wszystko podlaczone wg "zalecen" to moze sek tkwi w kierownicy. dostales ja w gratisie to mozliwe ze jest cos w niej uwalone, bo w zasadzie pytanie czemu ktos jej nei zalozyl dla siebie albo chociaz aby zwrocic uwage kupujacego?
moze przyda Ci sie schemat budowy kierownicy (przyciskow):
steeringComponents.pdf
Dzięki wielkie!
Będę sprawdzał po kolei, kierownice, taśmę i ten sensor skrętu co jest pod poduchą. Poprzedni właściciel chciał zamontować kierownicę ale chyba nie zdążył, nawet zakładał tutaj temat na forum.
Studiuję temat, elearna, DTE od paru godzinponieważ przyszła do mnie paczka z gratami do tej przeróbki wreszcie..
Ale mimo wszystko mam pare pytań..
Ile kabli docelowo wchodzi w taśmę airbag ? bo mam kompletny zestaw fabryczny wypruty z alfy w całości.. i w kostce dochodzącej do taśmy airbag mam 6 kabli.. 3 z nich idzie do zielonej kostki w radio, jeden z nich po drodze idzie do zworki z większą ilością kabli ale potem dalej do celu czyli do radia.. 1 cienki kabel jest czarny więc strzelam że to masa, i jeszcze dwa kable i zapewne one są do samego airbaga.. więc wynika mi z tego że tu 6 kabli ma być a z czytania tematu wynika mi że wy macie 5 ? albo mniej ? albo coś informacji mi brak..
Problem taki że ta kostka jest nie rozbieralna na moje oko..
Kolejna sprawa to kurcze jakbyś ktoś mógł mi powiedzieć której kostki to jest schemat ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...cy-schemat.jpg
Bo nie mogę tego ogarnąć.. chciałbym zobaczyć schemat tej kostki która wchodzi w taśmę airbag żeby być pewnym po kolorach kabli oryginalnych który kabel jest do czego..
Kolejna sprawa..
Zielona wtyczka w radiu.. jak mówiłem 3 kable wiem że idą od kostki z taśmy airbag.. a pozostałe 3 doszły do takiej białej wtyczki..
http://www.forum147.com//files/zdj_cia-0001____158.jpg
Co to za wtyczka ? czy ja mam ją w aucie jeśli nie mam fabrycznie sterowania radiem ? i czy te kable są Nam potrzebne do czegoś ?
Pytam bo schemacie tej zielonej kostki tak możnaby wnioskować tam jest np. "mute" i jeszcze dwie opcje.. że jeśli tych 3 kabli się nie podłączy to działać będzie tylko odgłaszanie, przyciszanie.. a nie będzie dzialać guzik wyciszenia czy też zmiany stacji/piosenki.. Więc jak to jest..
Dzięki wielkie z góry..