Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 15161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 270

Temat: Wymiana kierownicy na multifunkcyjną

Użytkownik Świeżak Avatar witkoszczak
    Mieszka w
    Koluszki
    Auto
    147 JTD 1.9 115km 2002rok

Domyślnie

Głównie opierałem sie na Twoim poście ale to teoria takie czytanie. Pozniej bardziej praktyka i rozmowa na fejsie i gotowe

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar DeFuerto
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 3P PROGRESSION 1.9 JTD 120 CV

Domyślnie zdjęcie?

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Jeszcze tylko dodam, żeby to robić na wyłączonym zapłonie w celu uniknięcia błędu Airbag. Kierownice od większości 156 po FL mają trochę inny wieloklin niż 147. Jest to do przeskoczenia ale lepiej kupić typową do 147. Właśnie taką obszywam więc mogę zrobić foto różnicy w wieloklinie. Poza tym, żeby ściągnąć poduszkę musisz odkręcić 3 śruby znajdujące się z tyłu ramion kierownicy. To są tzw imbusy (sześciokąty). I oczywiście ważne jest zaznaczenie pozycji kierownicy, choć w 147 trudno się pomylić dzięki trzem innym klinom.
    Hej <b>Befer</b> jeśli jeszcze masz możliwość zrobienia/podzielenia się zdjęciem, to ja poproszę.
    Daniel

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm

Domyślnie

PROBLEM Z UCIĘTĄ WIĄZKĄ KIEROWNICA MULTIFUNKCYJNA-NAVCONNECT.
    sparowałem trzy przewody kiery z zieloną koską radia(różowy, różowo-fioletowy i czarno-fioletowy) ale kolory pozostałych przewodów nie pasują do zielonej kostki. Dwa z nich (biało-brązowy i biało-fioletowy są od poduchy a pozostałe trzy z kiery mają kolory: granatowo-czarny, czerwono-czarny i czerwono-szary, natomiast kolory wolnych jeszcze przewodów zielonej kostki radia to: biało-czarny, biało-niebieski i biało-zielony.??? Czy ktoś chętny zechce pomoc? z góry dziękuję.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lesiu.Z
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    ZFA199 oraz ZAR930

Domyślnie

nie wszystkie przewody z kierownicy idą bezpośrednio do radio. Z kierownicy idą przewody do zasilania poświetlnia do body, idze przewód "do masy". Wszystko już wielokrotnie było w tym wątku opisane, ze schematami, numerami pinów itp
    ZFA199 Abarth Punto 2012 165 dzikich italiańskich horspałerów
    oraz
    ZAR930 145 2.0 20v 155cv Edizione Speciale

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm

Domyślnie

doszedłem już do 12-stej strony i mam coraz większy mętlik w głowie. za dużo sprzecznych informacji. a może krótki opis kolorów wiązki z kiery (zostały mi trzy wolne przewody: czarno-granatowy, czarno-czerwony i szaro-czerwony).

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm

Domyślnie

Lesiu.Z Miałeś rację. Wystarczyły trzy przewody do pełnego sterowania kierownicą i czwarty do podświetlenia klawiszy. Mimo wolnych trzech przewodów z kiery i trzech z zielonej kostki radia WSZYSTKO HULA! Potrzebuję jeszcze podpowiedzi: pod które przewody podpiąć mikrofon do navconnect? I któr, wolne przewody wpiąć aby działał komputer pokładowy w navconnect? Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał grzech Zobacz post
    I któr, wolne przewody wpiąć aby działał komputer pokładowy w navconnect?
    Komputer działa po sieci CAN. Nic nie musisz wpinać.

Cytat Napisał grzech Zobacz post
    pod które przewody podpiąć mikrofon do navconnect?
    Mikrofon wychodzi z dwóch pinów dodatkowej białej kostki. Idzie przez złącze pośrednie pod kierownicą a dalej do lampki podsufitki.
    Jeśli masz dodatkową białą kostkę za radiem, wpinasz się w złącze pośrednie. Ja tak właśnie zrobiłem.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm

Domyślnie

pomimo, iż mam piny CAN A i CAN B zarówno w radiu jak i w oryginalnej kostce niestety nie działa mi funkcja komputera w navi. może to wersja przedliftowa? Co do mikrofonu to mam białą kostkę zapinaną klamrą do radia. wychodzą z niej cztery przewody luźne i cztery spięte w dziwną pętlę. czy zechciałbyś podpowiedzieć precyzyjnie,z których konkretnie pinów poprowadzić przewody do mikrofonu? pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

CAN możesz mieć wyłączony przez jakiegoś zdolnego serwisanta car audio w samym urządzeniu. Wtedy tylko ta sama droga może CAN przywrócić.
    Wszystkie niezbędne schematy są w eLearn. Nie znam wszystkich pinów na pamięć, tylko wiem gdzie czego szukać.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm

Domyślnie

próbowałem pobrać eLearn ale nic z tego nie wyszło. szkoda. chyba sobie odpuszczę pozostałe trzy kable.