Głównie opierałem sie na Twoim pościeale to teoria takie czytanie. Pozniej bardziej praktyka i rozmowa na fejsie i gotowe
![]()
Głównie opierałem sie na Twoim pościeale to teoria takie czytanie. Pozniej bardziej praktyka i rozmowa na fejsie i gotowe
![]()
PROBLEM Z UCIĘTĄ WIĄZKĄ KIEROWNICA MULTIFUNKCYJNA-NAVCONNECT.
sparowałem trzy przewody kiery z zieloną koską radia(różowy, różowo-fioletowy i czarno-fioletowy) ale kolory pozostałych przewodów nie pasują do zielonej kostki. Dwa z nich (biało-brązowy i biało-fioletowy są od poduchy a pozostałe trzy z kiery mają kolory: granatowo-czarny, czerwono-czarny i czerwono-szary, natomiast kolory wolnych jeszcze przewodów zielonej kostki radia to: biało-czarny, biało-niebieski i biało-zielony.??? Czy ktoś chętny zechce pomoc? z góry dziękuję.
nie wszystkie przewody z kierownicy idą bezpośrednio do radio. Z kierownicy idą przewody do zasilania poświetlnia do body, idze przewód "do masy". Wszystko już wielokrotnie było w tym wątku opisane, ze schematami, numerami pinów itp![]()
ZFA199 Abarth Punto 2012 165 dzikich italiańskich horspałerów
oraz
ZAR930 145 2.0 20v 155cv Edizione Speciale
doszedłem już do 12-stej strony i mam coraz większy mętlik w głowie. za dużo sprzecznych informacji. a może krótki opis kolorów wiązki z kiery (zostały mi trzy wolne przewody: czarno-granatowy, czarno-czerwony i szaro-czerwony).
Lesiu.Z Miałeś rację. Wystarczyły trzy przewody do pełnego sterowania kierownicą i czwarty do podświetlenia klawiszy. Mimo wolnych trzech przewodów z kiery i trzech z zielonej kostki radia WSZYSTKO HULA! Potrzebuję jeszcze podpowiedzi: pod które przewody podpiąć mikrofon do navconnect? I któr, wolne przewody wpiąć aby działał komputer pokładowy w navconnect? Pozdrawiam.
Komputer działa po sieci CAN. Nic nie musisz wpinać.
Mikrofon wychodzi z dwóch pinów dodatkowej białej kostki. Idzie przez złącze pośrednie pod kierownicą a dalej do lampki podsufitki.
Jeśli masz dodatkową białą kostkę za radiem, wpinasz się w złącze pośrednie. Ja tak właśnie zrobiłem.
pomimo, iż mam piny CAN A i CAN B zarówno w radiu jak i w oryginalnej kostce niestety nie działa mi funkcja komputera w navi. może to wersja przedliftowa? Co do mikrofonu to mam białą kostkę zapinaną klamrą do radia. wychodzą z niej cztery przewody luźne i cztery spięte w dziwną pętlę. czy zechciałbyś podpowiedzieć precyzyjnie,z których konkretnie pinów poprowadzić przewody do mikrofonu? pozdrawiam.
CAN możesz mieć wyłączony przez jakiegoś zdolnego serwisanta car audio w samym urządzeniu. Wtedy tylko ta sama droga może CAN przywrócić.
Wszystkie niezbędne schematy są w eLearn. Nie znam wszystkich pinów na pamięć, tylko wiem gdzie czego szukać.
próbowałem pobrać eLearn ale nic z tego nie wyszło. szkoda. chyba sobie odpuszczę pozostałe trzy kable.