no i właśnie o to chodzichyba pasuje moim zdaniem
troche nadumałem się nad zdjęciami, oblookałem zdjęcia i boczków chyba nie da sie od tak przeszczepić:/ ale bez dokładnych oględzin majac pod ręką oba auta nie da się ocenić....
tył boczka na dole w rogu w 147 wyprofilowany na nadkole a w gt bardziej na prosto... nie wiem jak to z inego profilu wyglada(wzdłużnego) żeby zobaczyć wyprofilowanie. Pytanie czy to "wybrzuszenie" jest takie samo wymiarowo(nie wizualnie) i na tyle samo "omija"-"maskuje" koło, tyle że np w 2 modelach na 2 różne sposoby jest to zrobione. W gt na prosto a w 147 na wciecie w oparciu kanapy. Jezeli profil tylko sprytnie omija kolo na prosto w gt to jest do przeniesienia(w bagazniku bedzie gorzej wygladac) a jezeli nie to dupa blada:/
drugi problem to przy słupku gdzie sa pasy w gt od str drzwi plastik po skosie w 147 na wprost:/
1)147 2)GT
mam jeszcze pytanie.... a jak z zapięciem kanapy? ten sam rozstaw zamkow? w ta sama strone zamki i sposob mocowania?
moze kolega omen spr... albo ktoś wie?
Ostatnio edytowane przez noname ; 03-01-2012 o 13:43
kolejna część analizy doprowadziła mnie do wniosku że swap "na żywca" nie jest możliwy:/
wystarczy spojrzeć na zdjęcia w zaznaczonych miejscach....
1)147 2)GT
w GT wyrzeźbienie boczka zachodzi bardziej na słupek:/ (albo słupek wcześniej się zaczyna....) natomiast w 147 jest zakończone prawie przed końcem słupkaniestety ale przez to na 100% elementy nie będą pasować. Drugi mankamentem jest łączenie oparcia i siedziska. Kanapa 147 - oparcie wcięte, w gt na wprost
z siedziskiem jest już lepiej z tego co widzę....
dlatego też jedynym rozwiazaniem byłoby "przeszczepienie" kanapy do boczków ze 147(czyli alternatywa o której mówiłem)
i teraz pytania:
1) jakie są wymiary kanapy w gt (siedziska i oparcia) oraz rozstawy mocowań plus co ważne tylne zamki kanapy(jaki rozstaw i sposób zamykania)
2) taka podmiana wymagałaby dopasowania kanapy, a tym samym przeszycie oparcia tzn w miejscu lączenia się siedziska i oparcia z tyłu "podebranie" materiału na nadkole, lepsze wyprofilowanie(ewentualnie gdy dł. byłaby mniejsza poszerzenie boków kanapy). Czy tapicerzy podjęliby się takiego zadania? i ile za takie coś mogą wziąć? do tgo dochodzi obszycie boczków biorąc je od wersji 147 po lifcie...
ok, a góra? góra boczku przy słupku dyskwalfikuje przeniesienie in "żywcem", ewidentna różnica, bo w gt szyba jakby była krótsza... nawet z zew. widać, że krótsza... także tak jak mówiłem wychodzi na to że tylko można zastosować warian alternatywny...
i teraz dałem pytania do tapicerów o małe dostosowania kanapy...
Tak czy siak trzeba mieś w ręku oba boczki by porównać i przymierzyć gdzie nie będzie pasowało.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Ewentualnie gdyby kanapa z GT z tyłu pasowała do boczków ze 147 ale pewnie z tym też będzie problem.
Mierzył ktoś przednie boczki czy będą pasowały?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
kolega "omen" miał podejsc i fachowo to sprawdzic bo ma dostep do alfy gt i 147zobaczymy co powie...
"na oko" identyczne....
jutro do południa na 100% będę miał relacje co i jak.
Pozdrawiam