• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

problem - klekot, stukanie na wolnych obrotach po stronie rozrzadu???

gruber007

Nowy
Auto
147FL 1.6 Blu Montecarlo
witam,
problem jw., mianowicie coś klekocze jak w starym dieslu po stronie rozrzadu i tylko na biegu jalowym, bez znaczenia czy na zimnym czy rozgrzany, po dodaniu gazu stukanie znika.
w tym tyg wymieniany byl rozrzad i zwrocilem uwage w serwisie zeby sie temu problemowi przygladneli, podejrzewalem kolo pasowe lub "koniec" pompy, mechanik to wykluczyl i stwierdzil ze zadnych stukow nie slyszal, a wszystkie narzedzia pomocnicze w dobrym stanie, a problem po serwisie pozostal.
ktos mial podobny problem, cos podejrzewa ???

z gory thx za jakas rade

kolego wiesz że też to miałem po wymianie rozrządu jak wyjechałem z garażu i zamykałem bramę też słyszałem taki klekot tak jakby coś o coś uderzało... ale tylko na zimnym po nocy w garażu... później cisza i na ciepłym też cisza i przez to nie mogłem nigdy mechanikowi co mi robił pokazać o co mi chodzi ale przejechałem trochę km i teraz już nic nie stuka... rozrząd górna półka... HEPU, Continental i SKF

---------- Post added at 17:40 ---------- Previous post was at 17:40 ----------

tylko ja w JTD tak miałem a tu TS widze...

kolego wiesz że też to miałem po wymianie rozrządu jak wyjechałem z garażu i zamykałem bramę też słyszałem taki klekot tak jakby coś o coś uderzało... ale tylko na zimnym po nocy w garażu... później cisza i na ciepłym też cisza i przez to nie mogłem nigdy mechanikowi co mi robił pokazać o co mi chodzi ale przejechałem trochę km i teraz już nic nie stuka... rozrząd górna półka... HEPU, Continental i SKF

Może źle ustawiony rozrząd, wymiana była z blokadami czy bez?

problem byl juz przed wymiana, wymiane robila autoryzowana stacja wprawdzie mercedesa, ale chyba wiedza co to blokady walkow, a takiemu bez tej wiedzy nie odważyłbym sie zostawic auta :)

Eper mówi co innego, to są TSy bez wariatów?? Nawet nie wiedziałem :)

widzisz, czlowiek uczy sie cale zycie :) 1.6 TS ECO sie klania

Ostatnia edycja:
- tez obstawiam że to popychacze hydrauliczne lub zeszlifowana krzywka na wałku wydechowym,
- czy ten mechanik dał ci do reki parametry korekcyjne z testów jazdy twojego pojazdu ?
- dokładnie tak jak tutaj opisałem, ostatnie tematy, test OBD.
--
http://www.forum.alfaholicy.org/147...6_105_cv_rok_produkcji_2006_na_postoju-4.html
--
- a to tylko jeden z testów, test bączka, test OBD oraz test balansu wtryskiwaczy.
- i masz stan swego auta, łacznie z mechaniką zespołow, no nie wszystkich.
- a z drugiej strony co miał ci powiedzieć prawdę że żadnego testu ani pomiarów nie zrobił ani nie miał zamiaru to zrobić.
- wez programScan Master , interfejs ELM 327 do ręki z zrób te testy OBD a bedziesz wiedział co z twoim autem.

- tez obstawiam że to popychacze hydrauliczne lub zeszlifowana krzywka na wałku wydechowym,
- czy ten mechanik dał ci do reki parametry korekcyjne z testów jazdy twojego pojazdu ?
- dokładnie tak jak tutaj opisałem, ostatnie tematy, test OBD.
--
http://www.forum.alfaholicy.org/147...6_105_cv_rok_produkcji_2006_na_postoju-4.html
--
- a to tylko jeden z testów, test bączka, test OBD oraz test balansu wtryskiwaczy.
- i masz stan swego auta, łacznie z mechaniką zespołow, no nie wszystkich.
- a z drugiej strony co miał ci powiedzieć prawdę że żadnego testu ani pomiarów nie zrobił ani nie miał zamiaru to zrobić.
- wez programScan Master , interfejs ELM 327 do ręki z zrób te testy OBD a bedziesz wiedział co z twoim autem.

jutro umowilem sie u innego mechanika zobaczymy co on wymysli w tym temacie, czy w ogole cos wymysli, a zeby zrobic testy nie mam takiej mozliwosci, poniewaz na razie nie posiadam kabla zeby sie podpiac chociaz mam taki zamiar zeby takowy nabyc
mam nadzieje ze to nie beda popychacze liczac ze najtansze zaczynaja sie od ~60pln za sztuke :)
jakie moga byc jeszcze inne objawy "konczacych sie" popychaczy oprocz stukania?

Słuchajcie wymienilem rozrząd tydzien temu i od woczoraj mam lekkie stuki na biegu jałowym ale tylko na równej powierzchni jak stone pod lub z górki nic nie słychać mało tego te tuki slychat tylko w kabinie pod maską cisza,czy to może byc wina poduszki pod skrzynią (juz ta tuleja sie rozlazła)

Załączniki

• DSC_0193.jpg
    DSC_0193.jpg
    89.3 KB · Wyświetleń: 111
Każda rozmemłana poduszka może powodować stuki.

Tez tak pomyślałem dlatego zapytalem, i tak ją miałem wymienić tylko czy to to bo akurat po wymianie rozrządu pojawilo sie stukanie, i dziwne ze tylko na prostej powierzchni.

Amortyzatory
Powrót