Woda w filtrze paliwa

Stary89

Nowy
Auto
147 1.9JTD 16V
Witam,
Ostatnie mrozy (a było nawet -30 u mnie) spowodowały, iż Alfa sie rozchorowała :( na początku pokazywała się ikonka "Awaria Systemu Kontroli Silnika EOBD", silnik przechodził w tryb awaryjny, później pokazywała się ikonka o wodzie w filtrze paliwa i silnik gasł, wizyte u mechanika miałem umówiona na za 2 dni, musiałem, więc przetrwa ten czas bez mojej laleczki. Za 2 dni silnik juz nawet nie odpalał, samochód znalazł sie u mechanika i okazało się, ze pawali zamarzł pompa paliwa i filtr paliwa sa do wymiany. Aktualnie po wymianie na zimnym silniku nadal pojawia sie ikonka o awarii systemu konktroli silnika, po przekroczeniu 2tys obrotow pojawia tez sie info o wodzie w filtrze paliwa, gdy jednak samochod rozgrzeje, albo wczesniej przegazuje nic takiego sie nie wyswietla. Moje pytanie brzmi czy może być to spowodowane, że jeszcze w jakimś przewodzie jest lód i będzie tak sie zachowywał silnik aż do wiosny? Oraz czy dłuższe takie jeżdżenie spowoduje jakieś uszkodzenia?

Pozdrawiam

Opróżnij zbiornik z tego dziadostwa które nazywasz paliwem i zalej coś porządnego + dodatek czyszczacy wtryskiwacze i wiążacy wodę - koniecznie do do pełna, bo zbiornik w chłodne dni musi byc pełny żeby para wodna nie kondensowała się na jego ściankach

tak tez zrobilem diesl Vpower z shella + uszlacheczniacz zaraz po odebraniu samochodu, juz tam pozbylem sie tamtego paliwa

tez mam podobny problem, nie łapie mi na zimnie, pewnie przez tą pompke ile dałeś za nową ? generalnie filtr mam 4 miesieczny nic mi o wodzie nie wyskakuje w filtrze wymieniac go nie wymieniac ?

na wodę w baku tylko denaturat na spirytusie (są w sklepach inne wynalazki), butelka na bak,

Moja 147-mka pali OK, ale po nocowaniu pod chmurką przy minus 15 st po odpaleniu powstaje kałuża ropy pod autem
:)
I tylko na zimnym
:confused:
Jeżdząc dziś po mieście celowo obserwowałem miejsca zaytzymań i 2 razy podjeżdżałem pod dom i stełem po kilkadziesiąt min. i nic zero wycieku.
Rano po odpaleniu maluje mi ścieżkę na kostce. Co jest? Pompa C.R. i tył silnika od strony kabiny jest mokre. pomocy!
DF

Moja 147-mka pali OK, ale po nocowaniu pod chmurką przy minus 15 st po odpaleniu powstaje kałuża ropy pod autem
I tylko na zimnym

Jeżdząc dziś po mieście celowo obserwowałem miejsca zaytzymań i 2 razy podjeżdżałem pod dom i stełem po kilkadziesiąt min. i nic zero wycieku.
Rano po odpaleniu maluje mi ścieżkę na kostce. Co jest? Pompa C.R. i tył silnika od strony kabiny jest mokre. pomocy!
DF

Tu znajdziesz odpowiedz: http://www.forum.alfaholicy.org/147/66660-syczenie_kapanie_oleju.html

Witaj,
mniemam, że mamy podobny problem. Czy u ciebie na ciepłym silniku nie kapie?
Masz już rozwiązanie dla tego tematu?
DF

P250209_13.29.jpg P250209_13.28.jpg

mam pytanko, czy ten filtr bedzie z czujnikiem wody ? i jeszcze jedno czy w filtrze powinno cos latać w srodku ,bo jest tam jakas ruchoma czesc kiedy poruszam filtrem ?

Amortyzatory
Powrót