Alfa 147 jtd-problem

kuba18nh

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTD
Witam, moja alfa ma problemy z odpaleniem a ja nie wiem w czym rzecz. Wygląda to tak: 3 dni z rzędu odpala rano bez problemu a czwartego dnia kręci kręci ale nie odpali. Pomaga samostart ale przecież nie można ciągle odpalać samostartem:/ Dodam, że akumulator nowy, świece też, na komputerze 0 błedów, auto ma moc, nie kopci ani nic w tym stylu a mi się kończą nerwy i pomysły:( rozmawiałem nawet z kilkoma mechanikami od alfy to gadają mi, że "ten typ tak ma" ale coś mi się nie widzi:/ jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc;)
silnik 1.9 jtd 115KM

Witam

Mialem taki sam problem 10 dni temu przy morzach przekraczających nawet -20s. Tylko ze w AR GT. Silnik kręcił, świece ok. Okazalo się ze zamarło paliwo dodam ze paliwo tankowane na BP co mnie zrazilo do tej stacji od dziś tankuje tylko na Shell-u vpower diesel i nie dosyć ze nie zamarza nie ma problemów z odpalaniem to jeszcze wyższa kultura pracy silnika tzw. Ciszej łatwiej wkreca na obroty i delikatnie odczuwalne lepsze przyspieszenie.

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

A jeśli nie paliwo być może któreś ze świec ńie dostają prądu.

paliwo teoretycznie powinno być pewne bo tankuje na statoil, przekaźnik od świec żarowych też sprawdzony i jest dobry daje napięcie na każdą świece:/ a dziwne jest to że też zdarza mi się to przy większych mrozach, jak było -15 to bez problemu na dotyk a jak już było -18 dupa, nie zagada:/

Jeśli nie paliwo to pomysły mi się kończą. Do głowy przychodzi mi jeszcze jeden pomysł : może pompka paliwa jest kaput !? Nie wytwarza takiego ciśnienia i nie działa tak jak powinna z tego co się orientuje to pompka jest rozkładana i można wymienić sąm wkład.

Witam, moja alfa ma problemy z odpaleniem a ja nie wiem w czym rzecz. Wygląda to tak: 3 dni z rzędu odpala rano bez problemu a czwartego dnia kręci kręci ale nie odpali. Pomaga samostart ale przecież nie można ciągle odpalać samostartem:/ Dodam, że akumulator nowy, świece też, na komputerze 0 błedów, auto ma moc, nie kopci ani nic w tym stylu a mi się kończą nerwy i pomysły:( rozmawiałem nawet z kilkoma mechanikami od alfy to gadają mi, że "ten typ tak ma" ale coś mi się nie widzi:/ jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc;)
silnik 1.9 jtd 115KM
U mnie jak zamarzło paliwo, wywaliło sporo błędów, także u Ciebie to chyba nie to. A propos mechaników, taka odpowiedź, to tylko brak wiedzy...;)

no właśnie też mi się nie wydaje żeby to było paliwo, bo co raz zamarza a raz nie? poza tym tak jak mówiłem na komputerze zero błędów, nie wiem czego się chwycić teraz a jest to dość uciążliwe:/

więc sprawy mają się tak: wczoraj wieczorem próbuje odpalić auto niestety się nie udało, dzisiaj też nie, dopiero z pomocą samostartu alfa zagadała i wpisał się od nowa błąd od świec "error glow plug". osobiście zaczynam podejrzewać przekaźnik tylko teraz niech mi ktoś powie czy dobrze myśle. przypominam świece nowe, mają tydzień!

nowa świeca nie oznacza że jest dobra... mogła któraś paść, ja osobiście w swojej mam zdefektowaną świece na cylindrze nr 3 ale.. nie wymieniam bo mi się ukręci gwint

no ok ale nie róbmy jaj że kupuje nową świece która jest uszkodzona... przyjmijmy że świece są na 100% dobre, może to być kwestia przekaźnika czy coś jeszcze?

dla pewności i świętego spokoju sprawdź świece :)

Prosty sposób na sprawdzenie na krótko kabelkiem od akumulatora - jest iskra bądź jej nie ma.
DF

kolego posiadam alfę 1.9jtd, pracuje a ASO volvo, i uwierz mi mieliśmy przez te mrozy tyle autek w których zamarzło paliwo, i bez różnicy czy tankowane na orlenie czy Statoilu, bp czy jeszcze coś. Miałem nawet przypadek gdzie pani odpaliła autko przejechała 20 km i dopiero autko stanęło. Zapchał się filtr "zupką" Tankowała na Statoilu diesel gold .... dolewaj do paliwa XERAMIC Diesel Protector.

Pozdrawiam

kolego posiadam alfę 1.9jtd, pracuje a ASO volvo, i uwierz mi mieliśmy przez te mrozy tyle autek w których zamarzło paliwo, i bez różnicy czy tankowane na orlenie czy Statoilu, bp czy jeszcze coś. Miałem nawet przypadek gdzie pani odpaliła autko przejechała 20 km i dopiero autko stanęło. Zapchał się filtr "zupką" Tankowała na Statoilu diesel gold .... dolewaj do paliwa XERAMIC Diesel Protector.

Pozdrawiam

no więc kolego może nie pracuje w ASO ale też robię w serwisie jak na złość BMW:) i też mieliśmy mnóstwo przypadków świec żarowych, przekaźników, rozwalonych chłodnic itp itd i naprawdę paliwa jestem pewien tak samo jak świec, ale dzięki za rady i czekam na dalsze;) a co do tych uszlachetniaczy to wlewam jakiś z orlena nie pamiętam nazwy
a poza tym co przy -17 paliwo zamarza i alfa nie odpala a przy -15 nagle odmarza i auto normalnie pali?? nie wydaje mi się

Ostatnia edycja:
Być może jest przekaznik. Najlepiej zaprowadz Bella do lekarza i wtedy wszystko się okaże. Tak na forum to można gdybac i gdybac :)

Problem z odpalaniem

To ja się przyłączę do problemu. Alfa 147 1,9 JTD 115 koni.
Czasem pali czasem nie. Czasem przez czały dzień mogę jeździć, odpalać, gasić i wszystko jest ok, ale czasem po prostu nie pali. Po odstaniu godzniny czasem 5 a czasem 20 min. problem znika i alfa pali od strzała.
Nie jest to problem z alumulatorem, podłączałem inny i też nie chciała odpalić. Próbowałem odłączyć aku na jakiś czas ale to również nie pomaga. Na tablicy rozdzielczen nie wyświetlają się żadne źle brzmiące i złowrogie komunikaty.

Jakie może być rozwiązanie ??

Tak jak gramian Ci radzi kup kabel, nastepnie MES-em wejdz w ECU i sprawdz cisnienie przy zapłonie (wybierasz tylka ta opcje do wyswietlenia i przekrecasz kluczyk zeby odpalic auto - cinienie powinno byc ponad 300 bar) jesli jest niskie to znaczy ze masz do wymiany oring na regulatorze cisnienia - kupisz to w Inter-Carsie za 25zł ... pozniej sprawdze w aucie jaki to numer czesci - ja mialem ten problem z odpalaniem i walczylem przez kilka dni az w koncu rozkminilem problem.

Amortyzatory
Powrót