brak mocy,biały dym, bierze olej

• Autor wątku Autor wątku KerFizz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KerFizz

Guest
Witam Szanownych forumowiczów,

Bardzo prosiłbym o wypowiedzenie się na temat mojego problmu i ewentualne wskazanie problemu.
Jakieś 2 tygodnie temu , gdy były najwieksze mrozy(szczególnie u mnie, na podasiu) , odpaliłem auto( praktycznie bez wiekszych problemów) po kilku minutach pracy na jałowym biegu ruszyłem do szkoły. Po około 3 minutach od momentu wyjazu usłyszałem głośny szmer dochodzący z silnika na chwile się zatrzymałem .
Wyłączyłem i włączyłem silnik i znowy zacząłem jazde, bo nie mogłem się spóźnić na egzamin. Niestety szmery z pod maski nie uspoiły się , a do tego zauważyłem spadek mocy.
Auto miało problem z wkręceniem się na 2.tyś obrotów. Dojechałem do szkoły ,a po egzaminie odpaliłem auto i z tymi samymi problemami wróciłem do domu.
Zadzwoniłem do zaufanego mechanika, który zawsze reperuje moje auta ,ale od miał pełne ręce roboty i powiedział ,że musze czekać co najmniej tydzień.
Po kilku dniach postanowiłem odpalić auto i przejechać się kawałek. O dziwo szmery z pod maski ustały ,ale spadek mocy niestety pozostał.Przejechałem około 20 kilometrów i zauważylem w lusterku ,że auto zaczęło mocno dymić białym dymem. Po chwili komputer pokazał spadek oleju o jedną , po kilku kilometrach o dwie, a potem o 3 kreski . Zanim znalazłem się w domu pozostała jedna kreska.

Auto do tej pory stoi pod domem bo mechanik jest ostro zarobiony.
Na stacji zakupiłem olej Lotos diesel i dolałem pół butelki.
Samochód odpalam co 2 dni , aby później nie mieć problemów z akumulatorem.
Zapala bez problemów
Co dziwne nie zapaliła mi się żadna kontorka , oprócz informacji o spadku oleju.
Co Wy na to??

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Możliwe że turbina siadła i puszcza olej do dolotu... lepiej nim nie jeździj bo będzie Cię czekać to co mnie, za dużo oleju dostanie Ci się do komór spalania i nastąpi samozapłon....Jeśli masz kanał to odkręć przewód gumowy który idzie z turbo do intercoolera i zobacz czy jest w nim olej silnikowy- jeśli tak to masz pewne, że jest to turbo. Drugą przyczyną może być uszczelka pod głowicą, zobacz czy nie zbiera Ci się olej w zbiorniczku wyrównawczym z płynu chłodzącego....Jedno masz pewne czekają Cię koszty:(

Odma ci najzwyczajniej zamarzła - to hit tej zimy

Dodam jeszcze ,że ów felernego poranka przez kilka minut komuter pokazywał brak oleju , ale myślałem ,że to jakiś błąd z powodu bardzo dużego mrozu ,bo przecież dzień wcześniej był maksymalny , a żadnego wycieku na podjeździe nie zauważyłem.

Na autach niestety się kompetnie nie znam.

Niewiedza kosztuje :(

OK , skoro to odma to jakie są skutki jej zamarźnięcia??

możliwe ,że koszty nie będą za wysokie??

Pozdrawiam

biały dym spadek mocy ubytki oleju brzmi jak uszczelka pod głowica... ale trzymam kciuki oby nie!

Plam oleju pod autem nie zauważyłem.

Maciek-156 ,Dłubał przy nim nie będę, bo kompletnie się na tym nie znam , a poza tym nie mam do tego warunków.
Jak było na minimum to dolałem około 0,7L oleju

Godzinę temu pojechałem nim do sklepu.
Od pierwszych metrów w lusterku zaobserwowałem duże ilości dymu , a po kilku km było go tak dużo ,że zadymiłem chyba z pół osiedla :( :P ,,zjadło,, mi 2 kreski oleju po przejechaniu mniej więcej 15km.

Zauważyłem również ,że jak na zimę to silnik bardzo szybko łapie temperature ,ale nie przekracza 80stopni.

Dzwonił również mechanik ,że w poniedziałek mogę go postawić do warsztatu.

Zobaczymy ,który z Was miał racje.

Mam nadzieję ,że nie będzie to kosztowna usterka.

Jak macie jeszcze jakieś pomysły co to może być to śmiało piszcze.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie

Kolego, na twoim miejscu to nie odpalal bym Alfy tylko albo na lince labo na lawecie odwiedzil bym mechanika, chyba ze masz odlozona kase na silnik + wymiane

Okej, dziękuje bardzo wszystkim za pomoc w diagnozie.

Jak auto będzie już naprawione , postaram się jeszcze dokładniej opisać co w trawie piszczało ;]

pozdrawiam

Przyczyną była niestety padnięta turbina :(

Po regeneracji wszystko działa jak należy.

Chciałbym jeszcze się zapytać, a nie chcę rozpoczynać nowego tematu, ile muszę przejechać km aby troche podnieść moc auta.
Słyszałem ,że odrazu po regeneracji nie można.

Jaki jest najlepszy i oczywiście w miare tani sposób aby uzyskać te 15-20 koni??

Co sądzicie np. o tym:
http://allegro.pl/alfa-145-146-147-156-159-166-jtd-cyfrowy-chip-cr-i2108574102.html

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót