Okazało się, że to wina kabla. Trafiłem na chiński model. Po odlutowaniu rezystora wszystko działa. Osiowanie zrobione, przebieg nie mruga i przy okazji distance to service ustawione.
Znalazłem...
Jeżeli macie takie kabelki elm 327:

To pewnie macie jeden z najtańszych na rynku chińskich kabelków opartych o chipset elm 327. Nie współpracuje on z modułami sieci can w naszych samochodach mimo współpracy z pozostałymi modułami obsługi ABS, Silnika itd. Aby kabelek usprawnić i móc nim np. osiować proxy czyli łączyć się z modułem sieci can należy wprowadzić bardzo prostą modyfikację w kabelku. Czynność jest bardzo prosta i potrzebujecie tylko 3 rzeczy: lutownicy, nożyka i śrubokręta
1.Należy wtedy ściągnąć tą nalepkę z napisem ELM 327 (najlepiej ostrym nożykiem).
2.Odkręcić 4 śruby pod nalepką.
3.Otworzyć wtyczkę i oczom ukarze się taki widok:

4. Znaleźć na płytce scalak z ośmioma nóżkami oznaczony jako MCP2551 (górne czerwone kółko) który wygląda tak:

5. Na scalaku znajduje się znacznik taka kropeczka - po przeciwnej stronie znacznika (kropeczki) między dwoma środkowymi nóżkami wpięty jest rezystor 121 jak zaznaczono na powyższym zdjęciu (dolne czerwone kółko).
6. Rezystor należy wylutować ponieważ wprowadza zbyt duże tłumienie sygnału różnicowego i po zabiegu ma wyglądać to tak:

7. TO WSZYSTKO!!! Wszystko składamy i cieszymy się działającym interfejsem opartym na elm 327.
8. Płytki drukowane w zależności od roku produkcji różnią się rozmieszczeniem elementów elektronicznych na płytce drukowanej dlatego należy na nich odnaleźć scalak MCP2551 i w jego obwodzie dokonać modyfikacji (usunąć rezystor zwierający nóżki nr 6 i 7):

Pozdrawiam