mattom
Nowy
35
felga 8j
felga 8j
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
35
felga 8j
TI była obniżana? Chyba nie.
Witam
Przymierzam się powolutku do zakupu felg i opon letnich. I na wstępie pojawia się już problemOpona wzorcowa według instrukcji to 195/60/15, a jak wszędzie patrzę, to zalecana do tego modelu jest 185/65/15 (takie też mam zimówki założone, a nawet nową dojazdówkę taką mam) i teraz nie wiem pod jaką oponę szukać zamienników... Dodam, że zawieszenie mam -40mm. Chcę nowym ogumieniem nieco podnieść komfort jazdy. Ciężej dostać, ale chciałbym upchnąć 195/60/16. Dla wzorca z instrukcji różnica średnic wyjdzie +3,97%, zaś dla 185/65/15 +2,95%...jak widać wszystko się mieści w dopuszczalnych 4%, tylko teraz czy nie będzie mi obcierać?
Problemów raczej by nie było przy 195/55/16, tylko czy nie będę się czuł trochę, jakbym taczką jechał ?
Chciałbym oponkami deczko prześwit zwiększyć, ostatnio już dobiłem osłonę silnika
W grę jeszcze wchodzi rozmiar 195/65/15.
Doradźcie coś, nie chcę kupować gum na węch:beer:
A jednak byla. Jakies 20mm.
te z mojej sygnaturki też źle ci leża w 147 ? To tez 15" Kwestia dopasowania.IMHO koła 15" wyglądają źle w 147.
te z mojej sygnaturki też źle ci leża w 147 ?
Witam a jakie masz ciśnienie w oponach w tym rozmiarze 195/65/15 ?sam mam takie i nie mogę znaleść nic o ciśnieniuPrzy obniżaniu dużo osób wsadza 215/45/17 (ja również) teraz mam na zimę 195/65/15 i komfort o niebo lepszy wiadomo ale na tych 17" da się jeździć nawet przy twardym zawieszeniu tylko trzeba się troszkę przyzwyczaić![]()
Bardzo dziękuję za odpowiedz , coś konkretnego i tak się będę trzymać PozdrawiamJohny01, w instrukcji nie znajdziesz info o ciśnieniu dla tego wymiaru opon, jest tylko dla 195/60/15 i 185/65/15. Producent zaleca to samo ciśnienie z przodu i z tyłu przy 15" i 16", ja z racji obniżonego zawiasu mam u siebie przód 2.3 tył 2.2 i na tym mnie się jeździ idealnie. Kombinowałem różnie i jednak to ustawienie jest najlepsze. Co do zwiększania ciśnienia w zimie o 0.2 bara, to jeszcze mrozów nie ma by to robić myślęUstaw auto na równej, twardej nawierzchni i dobierz optymalne ciśnienie (wizualnie, żeby "kapeć" się nie robił). Jak jeździsz częściej po mieście, to lepiej ustawić mniejsze, poprawisz komfort na dziurach, a jak w trasie, to zwiększ do np.2.4, wtedy zmniejszą się opory toczenia.