• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozmiar opon do niższego zawieszenia

Drogi kolego !
Bez przesady. Twoje zawieszenie -40 jak się domyślam sprężyny, spowodowały znaczną utratę komfortu. Moim zdaniem wsadzanie tak dużego profilu optycznie zniszczy piękno alfy. Zawsze jest albo albo. Decydując się na obniżenie zawieszenia, musiałeś wziąć pod uwagę, że będzie twardo. Opony moim zdaniem najlepsze będą o profilu 55 dla zarówno 15 calowego kompletu lub 16calowego.

Nie chciałbym, żebyś odebrał tego posta jako "atak" na Twoją osobę. Sam mam obniżone auto, 17calowe felgi na 45 profilowym RunFlacie więc wiem co to znaczy twarde zawieszenie :).
Przed montażem, na zestawieniu zimowym 195/60/15 BAJKA! ale Alfa była jak ciężarówka wysoka, pływała w zakrętach. Teraz jest pięknie i przyjemnie :) ale twardo ...

Witam:)
Przymierzam się powolutku do zakupu felg i opon letnich. I na wstępie pojawia się już problem:) Opona wzorcowa według instrukcji to 195/60/15, a jak wszędzie patrzę, to zalecana do tego modelu jest 185/65/15 (takie też mam zimówki założone, a nawet nową dojazdówkę taką mam) i teraz nie wiem pod jaką oponę szukać zamienników... Dodam, że zawieszenie mam -40mm. Chcę nowym ogumieniem nieco podnieść komfort jazdy. Ciężej dostać, ale chciałbym upchnąć 195/60/16. Dla wzorca z instrukcji różnica średnic wyjdzie +3,97%, zaś dla 185/65/15 +2,95%...jak widać wszystko się mieści w dopuszczalnych 4%, tylko teraz czy nie będzie mi obcierać? :) Problemów raczej by nie było przy 195/55/16, tylko czy nie będę się czuł trochę, jakbym taczką jechał ?;) Chciałbym oponkami deczko prześwit zwiększyć, ostatnio już dobiłem osłonę silnika ;) W grę jeszcze wchodzi rozmiar 195/65/15.
Doradźcie coś, nie chcę kupować gum na węch:) :beer:

Donarello o ile mnie pamięć nie myli kupiłeś auto z Poznania?Jeżeli tak jest to masz to samo zawieszenie co ja,ja jeżdże na 215/45/17 felga TRISTAR i jezeli chodzi o komfort to go nie ma ,trzeba uwazac na nasze zakichane drogi i tyle , myśle że jeżeli chcesz poprawić komfort to zastanów się nad zmianą zawieszenia bo na 16stach moim zdaniem też szału nie bedzie . Obudowa silnika ..........założyłem juz drugą sztuke niestety taki urok tego zawieszenia i naszych kochanych dróg ale za to jak ta bella się prezentuje !!!!!Pozdro

A jednak byla. Jakies 20mm.

Miałem 147 Ti, odległość pomiędzy oponą a krawędzią błotnika była duża. Sam kombinowałem ze sprężynami eibach, a później h&r, a do tego bilstein b8. Obniżenie pozytywnie wpłynęło na wygląd i prowadzenie (ale tylko na równej drodze). Opony miałem 215/45/17 na feldze toora (oryginalne w zestawie Ti), później 205/50/17 też na tej feldze (zestaw zimowy), na lato zakładałem 225/40/18 na feldze toora (8x18 z Alfy GT). Obniżenie plus duże koło wygląda super.
Niskie i twardsze zawieszenie plus niskoprofilowa i twarda opona niestety szybciej niszczy delikatne zawieszenie.
Wspomniany zestaw wymusza metalową osłonę pod silnikiem.
Niestety dla komfortu trzeba wrócić do fabrycznego zawieszenia i opon o wyższym profilu, najlepiej 205/55/16. IMHO koła 15" wyglądają źle w 147.

Po prostu przy komplecie osób w aucie na wybojach dobija i tyle.

IMHO koła 15" wyglądają źle w 147.
te z mojej sygnaturki też źle ci leża w 147 ? To tez 15" Kwestia dopasowania.
IMHO ... na 18" zdecydowanie mi sie lepiej jeździ ... zupełnie inna charakterystyka ...
niestety jednak wpadłem alusem w odkrytą studzienke ... no i trzeba prostować ... całe szczęście jednak że była to 18 ... bo 15stka wpadła by całkiem i pewno skończyłbym bez koła

Teraz leżą tam 18 i na glebie.
I tego że auto na feldze i obniżone wygląda ekstra nie będe obalał - bo tak jest.
Tyle że dobrze zestrojone felgi to i 15stki będą dobrze wyglądały ... a czasem i najbardziej wychuchana 17stka czy 18stka ... ale nie pasująca do auta ... potrafi zepsuć ogólny widok

Witam :beer:
Własny temat przyszło mi odkopać...no cóż :)
Miałem z tym poczekać do wiosny, ale wytrzymać nie mogłem i chciałbym już znać odpowiedź :) Chodzi mi o opony 205/50/17 do felgi TRISTAR, podejdą? Wiem, że producent zaleca inne, ale 215/45 to dla mnie zbyt wiele, a na szerokości 205 super mi się jeździło Bellą stąd zapytanie o ten rozmiar... Najwyżej nie będę kombinował i postawię na 205/55/16. Obecnie przy 195/60/15 et38 6.5J mam 2cm luzu przy skręcie do nadkola i czy te 17-tki też się zmieszczą? Może ktoś ma takie gumy u siebie? Jestem ciekaw jak 147 wygląda wygląda na takich kołach :)
Pozdrawiam

ja mam w 147 oponki 205/40/17 felgi 7,5 cala et 30 i jest elegancko

Przy obniżaniu dużo osób wsadza 215/45/17 (ja również) teraz mam na zimę 195/65/15 i komfort o niebo lepszy wiadomo ale na tych 17" da się jeździć nawet przy twardym zawieszeniu tylko trzeba się troszkę przyzwyczaić :)

Przy obniżaniu dużo osób wsadza 215/45/17 (ja również) teraz mam na zimę 195/65/15 i komfort o niebo lepszy wiadomo ale na tych 17" da się jeździć nawet przy twardym zawieszeniu tylko trzeba się troszkę przyzwyczaić :)
Witam a jakie masz ciśnienie w oponach w tym rozmiarze 195/65/15 ?sam mam takie i nie mogę znaleść nic o ciśnieniu
. Czy takie samo przód i tył ? czy różne ? wyczytałem w instrukcji że zimowe mają mieć 2,2 , zwiększone o 0,2 czyli 2,4 Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dziwne że nie możesz znaleźć nic o ciśnieniu podczas gdy jest to jedna z wielu informacji w instrukcji, o której sam piszesz.

Johny01, w instrukcji nie znajdziesz info o ciśnieniu dla tego wymiaru opon, jest tylko dla 195/60/15 i 185/65/15. Producent zaleca to samo ciśnienie z przodu i z tyłu przy 15" i 16", ja z racji obniżonego zawiasu mam u siebie przód 2.3 tył 2.2 i na tym mnie się jeździ idealnie. Kombinowałem różnie i jednak to ustawienie jest najlepsze. Co do zwiększania ciśnienia w zimie o 0.2 bara, to jeszcze mrozów nie ma by to robić myślę :) Ustaw auto na równej, twardej nawierzchni i dobierz optymalne ciśnienie (wizualnie, żeby "kapeć" się nie robił). Jak jeździsz częściej po mieście, to lepiej ustawić mniejsze, poprawisz komfort na dziurach, a jak w trasie, to zwiększ do np.2.4, wtedy zmniejszą się opory toczenia.

Johny01, w instrukcji nie znajdziesz info o ciśnieniu dla tego wymiaru opon, jest tylko dla 195/60/15 i 185/65/15. Producent zaleca to samo ciśnienie z przodu i z tyłu przy 15" i 16", ja z racji obniżonego zawiasu mam u siebie przód 2.3 tył 2.2 i na tym mnie się jeździ idealnie. Kombinowałem różnie i jednak to ustawienie jest najlepsze. Co do zwiększania ciśnienia w zimie o 0.2 bara, to jeszcze mrozów nie ma by to robić myślę :) Ustaw auto na równej, twardej nawierzchni i dobierz optymalne ciśnienie (wizualnie, żeby "kapeć" się nie robił). Jak jeździsz częściej po mieście, to lepiej ustawić mniejsze, poprawisz komfort na dziurach, a jak w trasie, to zwiększ do np.2.4, wtedy zmniejszą się opory toczenia.
Bardzo dziękuję za odpowiedz , coś konkretnego i tak się będę trzymać Pozdrawiam

Próbowałem.
Jeździłem tak przez cały sezon letni w zeszłym roku i co moge powiedzieć to nei polecam.
Wygląda fajnie - patrz stopka (zdjęcie od przodu)
Ale każdy krawęznik to jest parodia ;)

No bo mogę je dostać w dobrej cenie , ja krawężniki od ostatniego razu zacząłem unikać jak ognia....

Ja bym drugi raz nie kupił.
Ogólnie - obecnie po założeniu zimy + setup -30mm skończyło sie tym, że nie mam przedniego zderzaka, a wydech gdzieś troszkę upitolił sie na jakiejś koleinie.
I to przy 195/65
Jest po prostu za nisko.
Czekam na lato, żeby z powrotem zagościło coś większego i móc normalnie jeździć.

Amortyzatory
Powrót