z tymi przebiegami ponad 60 tys i dopiero wymiana to bym się zastanawiał,zależy jak kto jeździ. U mnie rozrząd-komplet z wyższej pułki przy 50tys już zaczął się odzywać,szumiał jak cholera. po wymianie cisza spokój i 2 lata spokojnie mogę śmigać.
z tymi przebiegami ponad 60 tys i dopiero wymiana to bym się zastanawiał,zależy jak kto jeździ. U mnie rozrząd-komplet z wyższej pułki przy 50tys już zaczął się odzywać,szumiał jak cholera. po wymianie cisza spokój i 2 lata spokojnie mogę śmigać.
może wcale nie był z wyższej półki albo jeździłeś po pustyni
Rozrząd to albo oryginał albo żaden - nie wierzę w żadne wyższe półki na allegro...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
wyższa półka to nie za 100pln i nie używka tylko dobry komplet przeznaczony do tego silnika ,nie łapać za słówka pany![]()
a jaki jest oryginalny ?
pasek conti, łożyska SKF, pompa rouville?
przy wymianie wymieniać wszystko? bo np. pompa mi nie ciekine a łożyska nie buczą
Ostatnio edytowane przez siapek ; 19-03-2012 o 08:33
JTD 2 zaworowe - 90 - 100 000 km.
JTD 4 zaworowe - 80 000 km.
Zestaw - pasek Dayco, rolka napinacz SKF albo Ina (faktyczny producent to Litens więc oryginał), pompa Bugatti albo Airtex.
Za czasów kiedy prowadziłem serwis wymieniłem setki takich zestawów. Dawałem pisemną gwarancję na układ napędu rozrzadu składany na wymienionych elementach.
Pompa moim zdaniem zdecydowanie powinna być wyieniona wraz z całym zestawem.
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
co do pompy to mi mechanik powiedział że w mojej nikt od nowości nigdy nie wymieniał a ma 270 tys na kulanea pompa nadal dobra była ale już została wymieniona
oryginał (na przykładzie mojego jtd16v) to pasek dayco , rolki z łożyskami skf , tylko nie wiem kto robi pompę wody bo był na niej tylko znaczek ricambi ( herb fiat\alfa\lancia) , oczywiście na pasku i rolkach też było logo ricambi , oprócz nazwy producenta ;
zresztą w pełni popieram wypowiedź Maćka ,
rozrząd albo ori albo żaden ( no chyba że mam auto za przysłowiowe 4tys pln) , i wolę kupić rozrząd ze znakami ricambi bo to najwyższy sort , reszta danego producenta to dopiero jego I klasa ( sprawdziłem na własnej skórze na podstawie wahaczy TRW a TRW ricambi)
---------- Post added at 10:21 ---------- Previous post was at 10:12 ----------
W mojej 156 , wg ks serwisowej i faktur które mam od 1. właściciela , rozrząd był robiony późno bo przy ok 120tys km i co ciekawe pompa wody nie była zmieniana - ale to głupota moim zdaniem ( aso AR autex - bydg.) . Ja pompę wymieniłem dopiero wraz z rozrządem przy 180tys km , i też pompa była dobra , chociaż trochę ciężej chodziła niż nówka ricambi . Dopiero przy mojej wymianie rozrządu z ciekawości sprawdziłem na fakturach że pompa nie była wymieniana od nowości .
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard