wymiana rozrządu - kiedy zrobić

• Autor wątku Autor wątku xdj1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xdj1

Nowy
Auto
AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd
Witam, Posiadam AR 147 (937) 1.9 JTD (937AXD1A) 115 KM. Co ile trzeba wymieniać w tym silniku rozrząd? Od ostatniej wymiany przeleciałem już 58 000km. Coś obiło mi się o uszy, że wymiana powinna być co 60 000km, ale nie jestem pewien - za wcześnie nie chce wymieniać bo szkoda kasy. Ryzykować też mi się nie uśmiecha - wiem jakie są skutki pęknięcia paska.

ja wymieniałam 2 razy 1 raz przy bodajże 80000 teraz ostatnio przy 140 000 zaczął piszczeć wolałem nie ryzykować lepiej wydać 600 niż potem żałować...

Co 60 tys. zalecana jest kontrola paska rozrządu i ... wówczas najlepiej jest wymienić rozrząd. Z praktyki, to jest optimum.

60kkm to w TS. w JTD 8v rozrząd się robi co jakies 90 - 100kkm

JTD to nie TS - tutaj nie ma takiej potrzeby. Zwykłe 8v i10 v wymiana co 100tys km lub 5 lat, 16v i 20v wymiana co 80tys km lub 5 lat

Nie ma się co sugerować, co mam w opisie. Literalnie, to dla TS-a, wymiana rozrządu była przewidziana co 120 tys. lub co 5 lat, a przy użytkowaniu autka w trudnych warunkach, co 3 lata. Co z tego, jak w pierwszych latach wypuszczenia AR 147 na potęgę strzelały paski przy przebiegu 70 - 90 tys. ? Sam to przerabiałem przy nówce :mad:
Dla JTD kontrola paska też jest przewidziana co 60 tys. Zaś jego żywotność zależy od szeroko pojętych warunków użytkowania. Wymiana co 60. tys. jest dla mnie optimum zapewniającym pełen komfort, niezależnie od tego czy jest to JTD czy TS. Oczywiście, każdy do tego podchodzi indywidualnie :)

Ja też wymieniam co 60tyś dla świętego spokoju !!!!!wole wydać 600zł niż 3000zł !!!!!

80tys. plus minus 10tys. tak będzie rozsądnie:). Taki interwał wymiany jest bezpieczny dla JTD.

z tymi przebiegami ponad 60 tys i dopiero wymiana to bym się zastanawiał,zależy jak kto jeździ. U mnie rozrząd-komplet z wyższej pułki przy 50tys już zaczął się odzywać,szumiał jak cholera. po wymianie cisza spokój i 2 lata spokojnie mogę śmigać.

Rozrząd to albo oryginał albo żaden - nie wierzę w żadne wyższe półki na allegro...

wyższa półka to nie za 100pln i nie używka tylko dobry komplet przeznaczony do tego silnika ,nie łapać za słówka pany:cool:

a jaki jest oryginalny ?
pasek conti, łożyska SKF, pompa rouville?
przy wymianie wymieniać wszystko? bo np. pompa mi nie ciekine a łożyska nie buczą

Ostatnia edycja:
JTD 2 zaworowe - 90 - 100 000 km.
JTD 4 zaworowe - 80 000 km.

Zestaw - pasek Dayco, rolka napinacz SKF albo Ina (faktyczny producent to Litens więc oryginał), pompa Bugatti albo Airtex.
Za czasów kiedy prowadziłem serwis wymieniłem setki takich zestawów. Dawałem pisemną gwarancję na układ napędu rozrzadu składany na wymienionych elementach.
Pompa moim zdaniem zdecydowanie powinna być wyieniona wraz z całym zestawem.

co do pompy to mi mechanik powiedział że w mojej nikt od nowości nigdy nie wymieniał a ma 270 tys na kulane :) a pompa nadal dobra była ale już została wymieniona

a jaki jest oryginalny ?
pasek conti, łożyska SKF, pompa rouville?
przy wymianie wymieniać wszystko? bo np. pompa mi nie ciekine a łożyska nie buczą

oryginał (na przykładzie mojego jtd16v) to pasek dayco , rolki z łożyskami skf , tylko nie wiem kto robi pompę wody bo był na niej tylko znaczek ricambi ( herb fiat\alfa\lancia) , oczywiście na pasku i rolkach też było logo ricambi , oprócz nazwy producenta ;

zresztą w pełni popieram wypowiedź Maćka ,
rozrząd albo ori albo żaden ( no chyba że mam auto za przysłowiowe 4tys pln) , i wolę kupić rozrząd ze znakami ricambi bo to najwyższy sort , reszta danego producenta to dopiero jego I klasa ( sprawdziłem na własnej skórze na podstawie wahaczy TRW a TRW ricambi)

---------- Post added at 10:21 ---------- Previous post was at 10:12 ----------

co do pompy to mi mechanik powiedział że w mojej nikt od nowości nigdy nie wymieniał a ma 270 tys na kulane :) a pompa nadal dobra była ale już została wymieniona

W mojej 156 , wg ks serwisowej i faktur które mam od 1. właściciela , rozrząd był robiony późno bo przy ok 120tys km i co ciekawe pompa wody nie była zmieniana - ale to głupota moim zdaniem ( aso AR autex - bydg.) . Ja pompę wymieniłem dopiero wraz z rozrządem przy 180tys km , i też pompa była dobra , chociaż trochę ciężej chodziła niż nówka ricambi . Dopiero przy mojej wymianie rozrządu z ciekawości sprawdziłem na fakturach że pompa nie była wymieniana od nowości .

Amortyzatory
Powrót