tylna wycieraczka

slawko

Nowy
Auto
jest AR 147 jtd `05 (byla 155 1,8 ts)
Witam, przeszukałem forum i jakoś nie natrafiłem na rozwiązanie mojego problemu. Jak w temacie jest problem z wycieraczką szyby tylnej. Czy jest możliwość wymiany samego pióra wycieraczki czy trzeba wymieniać całe ramię :confused:. Wg Epera jest to jeden element. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ja u siebie wymieniłem gumę w piórze ale wcześniej udało mi się uszkodzić pióro :) Na szczęście ogarnąłem to ;) Zobacz czy nie da rady zdemontować jakoś u mnie dało radę, a jak oglądałem z ciekawości na alledrogo to całość kosztowała 60PLN :/

(...) Wg Epera jest to jeden element. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Da się to rozbroić. Osobiście wymieniałem tylko gumę już ze trzy razy i jest OK. Po rozbrojeniu można dobrać jakiś standard w długości pióra i spróbować to spasować.

Wielkie dzięki koledzy za pomoc. Jak będzie pogoda w weekend to spróbuję się z tą wycieracczką.

nie rozumiem problemu. Przecież ściąga się wycieraczkę tak samo jak z przodu i zakłada nową. Tak mi się przynajmniej wydaje. ja zmierzyłem długość. Pojechałem do sklepu. Kupiłem nowa wycieraczkę. Zadjąłem starą i założylem nowa. nie napotkałem na żadne problemy, dlatego nie utkwiło mi to w pamięci

nie rozumiem problemu. Przecież ściąga się wycieraczkę tak samo jak z przodu i zakłada nową. Tak mi się przynajmniej wydaje. ja zmierzyłem długość. Pojechałem do sklepu. Kupiłem nowa wycieraczkę. Zadjąłem starą i założylem nowa. nie napotkałem na żadne problemy, dlatego nie utkwiło mi to w pamięci
Zrób tej wycieraczki zdjęcie może masz ramie z innego samochodu ze standardowym mocowaniem.

Mnie zastanawia jak zmienić częstotliwość wycierania bo jest za często

Kolego Siapek nie wiem jak tam u Ciebie to wygląda, ale u mnie jest bankowo inne mocowanie tylnego pióra. Ramię ma inną kostrukcję.

Mnie zastanawia jak zmienić częstotliwość wycierania bo jest za często
mnie najbardziej irytuje jej ciągła praca gdy mam włączone wycieraczki przednie i wrzucam wsteczny bieg. Da się to jakoś wyłączyć? Później dam zdjęcia jak ta wycieraczka wygląda u mnie

mnie najbardziej irytuje jej ciągła praca gdy mam włączone wycieraczki przednie i wrzucam wsteczny bieg. Da się to jakoś wyłączyć? Później dam zdjęcia jak ta wycieraczka wygląda u mnie
przecież nie jeździsz na wstecznym cały czas a to jest dobra i pomocna funkcja no chyba że ktoś na lusterka jeździ albo na czujniki

ja jeżdzę po lusterkach bo do tyłu i tak nic nie widać. Mała szyba i zagłówki.
Po włączeniu wstecznego wycieraczka ma pracę ciągłą. Przetrze szybę a później piszczy. Powinna włączyć się raz. albo raz na jakiś czas.
Gdiześ wyczytałem, że ELMoskim kalbem można konfigurować takie rzeczy ale nie wiem jak. Nie mogę znaleźc tego tematu.

ja jeżdzę po lusterkach bo do tyłu i tak nic nie widać. Mała szyba i zagłówki.
Po włączeniu wstecznego wycieraczka ma pracę ciągłą. Przetrze szybę a później piszczy. Powinna włączyć się raz. albo raz na jakiś czas.
Gdiześ wyczytałem, że ELMoskim kalbem można konfigurować takie rzeczy ale nie wiem jak. Nie mogę znaleźc tego tematu.
U mnie przetrze raz i pracuje chyba czasowo albo wcale na pewno nie ciągle, nie wiem czy nie ma znaczenia jak masz dźwignie wyłącznika wycieraczek bo u mnie nie włączy się jak mam wyłączone przednie lub nie działa czujnik deszczu

U mnie przetrze raz i pracuje chyba czasowo albo wcale na pewno nie ciągle, nie wiem czy nie ma znaczenia jak masz dźwignie wyłącznika wycieraczek bo u mnie nie włączy się jak mam wyłączone przednie lub nie działa czujnik deszczu
tak. Wycieraczka tylna włącza się jak mam włączone wycieraczki przednie i dam wsteczny. Czujnika deszczu na szczęście nie mam

siapek samą gumę pod pks-em wymienialiśmy z tyłu w wycieraczce
racja!

Jest jeszcze jeden patent odnośnie tylniej wycieraczki a mianowicie zastąpieniem jej wycieraczką tylną od Fiata Seicento jest nie mal identyczna różni sie od orginalnej Alfoskiej tylko długością co nie ma zadnego wpływu na poprawne jej działanie a co za tym idzie jest napewno tańsza od orginału.Żeby jeszcze bardziej oszczedzić na kosztach wystarczy kupić pióro wycieraczki od Fiata 126p i przełożyć sama gume pasuje idealnie do wycieraczki Fiatowskiej a cena pióra od Malucha to 10 zł

Sam mam takie rozwiązanie w 147-ce i spisuje się na medal.

my z kilerem_911 kupowaliśmy normalne pióro odpowiedniej długości za 6zł firmy Alca. i zmieniliśmy samą gumę

my z kilerem_911 kupowaliśmy normalne pióro odpowiedniej długości za 6zł firmy Alca. i zmieniliśmy samą gumę

Dokładnie. Nie ma co kombinować z wycieraczkami od Punto czy innego czy innego Seicento. Ja zapłaciłem 4 złote za wycieraczkę Bottari w Auchan. Zdjąłem wycieraczkę, założyłem nowe pióro i zbiera dobrze. Cała operacja to 5 minut.

Panowie zrobiłem zgodnie z Waszymi radami tzn. zakupiłem zwykłą wycieraczkę za około 8 pln (tesco) i wymieniłem samą gumę. Wszystko chodzi jak należy. Thx.

Amortyzatory
Powrót