P0340 błąd występuje po wymianie:/

• Autor wątku Autor wątku RubeSoul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RubeSoul

Guest
Panowie sytuacja następująca

auto już trochę w moich rękach wyskoczył ten błąd P0340 i od razu 2 schematy rozrząd źle ustawiony lub czujka.

pierwszy odrzuciłem bo po wymianie długo było ok, wymieniłem CZUJKE na oryginalną z niebieską kostką.Nie pomogło wymieniłem rozrząd na nowy ze wskazaniem na poprawne ustawienie. niestety dalej kurcze to samo jedyny błąd a denerwuje ucho i blokuje mi obroty na 3000 obrotów;(

jest też Ciekawostka przed wszystkimi wymianami kiedy jechałem w deszczu i zaliczałem kolejne kałuże marchewka zaczęła piszczeć i odblokowywała mi obroty na jakiś czas teraz dzieje sie to samo. Jak to Możliwe?

Niech ktoś mi Wytłumaczy co musi zajść żeby ta czujka miała poprawny odczyt. Chciałem Podpiąć na sucho tą wymienioną czujkę i chciałem wsadzić w nią stary pasek taki głupi pomysł z serii zabawy nad silnikiem chciałbym oszukać ECU.

Przypominam treść błędu:
P0340 ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.

Błąd kasuje kablem z programem FES najnowszą wersją

Ostatnia edycja:
- jeśli wymieniłes czujnik Halla i dalej jest bład P0340 to jest uszkodzony dalej czujnik Halla.
- czujnik musi być formy Bosch, firmy EPS pada po kliku uruchomieniach silnika.
- mozna jeżdzić z odłączoną niebieska wtyczką, tylko wtedy na konsoli po oczach bije lampka MIL.

Ostatnia edycja:
Nie możliwe wymieniłem na Boscha. Jak przeprowadzić test czy czujka działa to sprawdzę wykręcę nowa i sprawdzę obie. Jak Monza jeździć na odłączonej? odłączyłem czujke i skasowałem bład jednak błąd samoczynie sam wyskakuje.. i nadal mam 3000 obrotów

Czy jest możliwe że gdzieś po drodze jest przebicie? od kostki do ecu?

Ostatnia edycja:
- to silnik 147 TS ?
- możlwie że masz uszkodzone wejście w ECU lub brak połączenia sygnału ECU <--> czujnik Halla.
- czujnik Halla jest czujnikiem magnetycznym, 3 pinowym.
- na stole dołaczyć do czujnika Halla zasilanie + 5 V , a na wyjściu diodę LED, czerwoną do masy.
- jak brak będzie świecenia diody, to zamienić koncówki.
- diaoda LED nie uszkodzi czujnika, on ma ogranicznik prądu na sygnale wyjściowym.

- jesli w szczelinie bedziesz machał magnesem to dioda bedzie błykać w takt machania.

Ostatnia edycja:
silnik 1.6 ts ale jak wytlumczyc fakt ze kiedy jade w deszcz zaczyna marchewka świecic i odblokowuj błąd ??co to oznacza czy ja dobry czujnik wymieniłem bo jest jeszcze z brązową kostką z tylu silnika to moze o ten chodzi za ten niebieski dałem 550zł;( pojade dzis do mechanika elektryka może on coś zdziała juz brak siły na ten bład:(

- z tym deszczem to nie wiem co jest grane.
- może jak brak jest połączenia to wilgoć daje upływ i zapala błąd.
- P0335 czujnik obrotów wału korbowego, brązowa wtyczka.
- P0430 czujnik Halla, na wydechowym wałku rozrzadu , niebieska wtyczka.
- P0443 EVAP .

Albo ktoś go przemierzył zwykłym miernikiem przed montażem i go ,,podpalił,,

Pomiarów wymaga ale czujnik halla nie lubi zwykłych mierników

Panowie pacjent 1.6 ts Eco bez wariata
Po wymianie rozrządu 10 tys km temu 2 razy zapalił się bład p0340 lecz nic się nie działo
2tyg temu wywaliło p0340 bez możliwości skasowania obroty 3 tys max problem z rozruchem standard kupiłem nowy czujnik wymieniłem i po odpaleniu brak reakcji na gaz jak odepne nowy czujnik obroty max 3 tys

Instalacja sprawdzona
Rozrząd składany na różowych z wersji 120km wydech pasuje ssący sami wiecie .... Wczesniej na nich składałem i było ok

Macie jakieś pomysły ?

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Z tymi czujnikami to faktycznie jak już się zacznie problem to nie można sobie dać rady.
Jest kilka możliwości
- uszkodzenie mechaniczne czujnika podczas montażu rozrządu - o to nietrudno bo czujnik jest mało widoczny, znajduje się za kołem wałka wydechowego i jeśli mechanik nie jest obeznany to uszkodzić może - tu sprawa jest prosta - wymienć czujnik z zachowaniem szczególnej ostrożności, rozrząd ustawić prawidłowo za pomocą blokad i czujnika zegarowego,
- słaba jakość czujnika - na rynku są praktycznie dwa rodzaje - oryginał Bosch i tańszy EPS - podobno z tymi EPS-ami różnie bywa,
- brak należytego połączenia do ECU - sprawdzić połączenie
- ECU "pali czujnik" - myślę, że to dość częsta przyczyna, która i mnie dotknęła. Wymieniłem już kilka czujników u siebie i nie ma rady. Po kilkunastu minutach od uruchomienia silnika, podczas jazdy, zapala się kontrolka silnika, a po kilku dniach takiej jazdy czujnik jest do wyrzucenia - dotyczy to zarówno czujników EPS, jak i Bosch. Na szczęście mam ECU M1.5.5, wiec jeżdżę z odłączonym czujnikiem (bo już nie chcę go spalić). Gorzej mają właściciele nowszych modeli, bo bez Halla nie da się osiągnąć więcej niż 3000 obr/min. Już od kilku lat mam zamiar zrobić taki myk polegający na zasileniu Halla z obcego źródła napięciem 5V (może być zwykłe USB, więc z tym problemu nie ma) i zostawić tylko kabel sygnałowy na podłączeniu do ECU zabezpieczony diodą, żeby czasami jakiś "odwrotny" prąd nie udszkodził Halla. Nie wiem, na ile spadek napięcia na kablu sygnałowym spowodowany obecnością diody wpłynie na odczyt sygnału, ale może warto spróbować. Ja jakoś do tej pory tego nie zrobiłem, bo mi się nie chce, ale może inni zechcą pogrzebać.

Ostatnia edycja:
Nio właśnie ja bez halla nie osiągnę więcej niż 3 tys co do czujnika montowałem sam czujnik na diodzie działa instalacja sprawdzona do kompa wszystko ok wtyczki też

Chyba zostaje wymiana kompa bo nic nie wymyślę

Z ciekawostek na nowym wpiętym czujniku nie działa przepustnica

O takich cudach to jeszcze nie słyszałem. Może faktycznie jest jakieś przebicie w ECU i wariuje, jak dostanie sygnał z Halla.
Mimo wszystko jednak, przed podjęciem decyzji o wymianie ECU, postarałbym się ustawić rozrząd na sprawdzonych blokadach do wersji 1,6 bez wariata z użyciem czujnika zegarowego - dla wyeliminowania ewentualnych niedoskonałości w ustawieniu rozrządu.

Dam znać dla potomnych ci było rozbiorę raz jeszcze tak dla sportu :) mam 2 zestaw blokad

Edit: rozrząd rozebrany i ustawiony po raz 3 w tym tygodniu jak to mówią trening 3ni mistrza :)
Odpalenie auta na surowo wszystko ok nio to składam na cacy odpalam auto i znów to samo brak reakcji na gaz po odpięciu halla odpala max 3 tys obrotów widok mojej złej mordy bezcenny

Postanowiłem wybrać się na stację spacerkiem po 5 litrów paliwa nie chciałem już wsiadać do żadnej z alf między czasie przeglądałem ogłoszenia z ałdi i byEMkami bo coś kupić ;)
Wracając mówię poleje podpale i idę spać i znów problem nie mam ognia bo nie palę :)

Po rozmowie z samym sobą stwierdzilem że przerobiłem już kilkanaście alf i ta mnie nie złamie rozebrałem całą instalację i panowie nie zgadniecie masa przykręcana z boku silnika nie zawsze masowała

Podsumowując czujnik był padnięty lecz po założeniu nowego wystąpiła dodatkową usterka co się złożyło razem dając taki super efekt :):)

Ostatnia edycja:
Mam dokladnie takie same objawy jak ty jak jest deszcz czy jest ponizej 26c+ to wszystko dziala jak jest cieplej to nawet i przez pare dni potrafi mnie ograniczac do 3k rpm czasami sie uda ze po kilkunasu km sie odblokuje ale to zadko jeszcze jest podejzenie kola na walku ze jest wytarte czy cos ale do tej pory nie znalazlem na to rozwiazania niestety a tobie jak finalnie udalo ci sie tego pozbyc?

Amortyzatory
Powrót