• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

-czujnik położenia kola kierownicy ..rozregulowałem :(

andrzejm36

Nowy
Auto
Gulietta 1,4 T MA 170 KM
Panowie jak w temacie ..dzisiaj założyłem sobie manetkę tempomatu..poszło szybko bez problemów,miałem taśmę airbagu do podłączenia sterowania z kierownicy ale była z 2001..moja alfa jest po lifcie.Taśma nie pasowała..musiałem rozebrać ją całą i przełożyć środek do obudowy taśmy airbagu po lift owej. Obudowy różnią się głębokością wycięcia tylnej części.Po liftowa ma czujnik położenia kierownicy i on / jego pierścień / musi się schować do wnętrza obudowy taśmy.A więc była zabawa ,aby przełożyć taśmę do nowej obudowy musiałem naciąć obudowę przy wtyczce gdyż taśma jest zgrzana na stałe z pinami gniazda.Po godzinnej walce wyszło ok. Skręciłem wszystko..i startuje.Zakręcam sobie na placu a tu moja alfka hamuje przeciwną stroną w którą skręcam :).Zabawa pyszna....aż do momentu wychwycenia błędu przez komputer,,VDC System Failure Go to dealer"i wyłączenia VDC. Albo źle ustawiłem przy montażu / pokręciłem / czujnik ..jego zębatki położenia kiery albo wcale się on nie obraca z kierownicą.Pytanie...jak to mogę wyzerować , sprawdzić czy się kręci / działa / itd.Szukałem na forum..ale za dużo nie ma na ten temat.

w wiekszosci aut mozna wyzerowac tablice w owolnym polozeniu i ja zaprogramowac na nowo w owolnej pozycji

Ostatnia edycja:
- trzymam kciuki.
- jeśli ruszałeś zebatki, to tego nie ustawisz.

- trzymam kciuki.
- jeśli ruszałeś zebatki, to tego nie ustawisz.

dzięki :) ...pomogło.Nie ruszałem tego czujnika / nie rozkręcałem zębatek / .był przestawiony o -92 stopnie.Zrobiłem kalibracje i pomogło. Błąd nie wyskakuje mimo kręcenia ósemek po placu.Chyba jest dobrze.Czy poprawić to bo i tak jeszcze raz będę zdejmował kierownicę czy zostawić.Może inaczej..czy ten czujnik ma ograniczoną liczbę obrotów lewo=prawo i określony punkt zerowy czy jest mu wszystko jedno po kalibracji ?

BTW po co bylo wszystko rozbierane?Manetka tempomatu to osobny element,wystarczy odkrecic oslone i przykrecic do obecnych przelacznikow,oraz podlaczyc kabel - 5 srubek i wtyczka.

Wysłane z mojego HTC Vision

BTW po co bylo wszystko rozbierane?Manetka tempomatu to osobny element,wystarczy odkrecic oslone i przykrecic do obecnych przelacznikow,oraz podlaczyc kabel - 5 srubek i wtyczka.

Wysłane z mojego HTC Vision

Napisałem .. ,,
miałem taśmę airbagu do podłączenia sterowania z kierownicy" ..a tempomat to tylko BTW :)
a tak dla potomności..to wycięcie w czujniku położenia kierownicy musi się pokryć z wypustką w taśmie airbagu.Ja to przeoczyłem i dla tego cała zabawa.
Na ostatnim zdjęciu miejsce sklejenia obudowy taśmy airbagu poliftowej po przełożeniu wnętrza przedliftowej :)
20120323249.jpg20120323251.jpg20120323252.jpg

Amortyzatory
Powrót