Pomocy dygotanie, wibracje.......

• Autor wątku Autor wątku kajtek 147jtd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajtek 147jtd

Guest
W mojej alfa 147jtd z 2002r cos sie dzieje. Mianowicie chodzi o to ze trzesie silnikiem tak ze w kabinie czuje. Wymienilem kolo dwumasowe. Zmienilem kolo pasowe z tlumikiem drgan na takie firmy coteco. zmienione wszystkie poduszki i dalej to samo. fakt ze dwumas i kolo pasowe mialy juz dosc no ale dlaczego to nic nie pomoglo. Biegi wchodza dobrze wszystko wydaje sie na swoim miejscu. Jestem z Mileca na podkarpaciu moze ktos z was mieszka nie daleko i moglibysmy sie spotkac. pomocy

Witam kolegę z Mielca, niestety nie wiem gdzie leży problem ale jezeli potrzebowałbys kiedys podpiąć się pod kompa to daj znać.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że wibracje są odczuwalne na postoju. Wymieniłeś wszsystkie poduszki bo są ich 3 sztuki.

Mi to też coś "śmierdzi" którąś poduszką. Przy dodawaniu patrząc na silnik, jakoś więcej się rusza?

Może problem leży w układzie wtryskowym ? Mój motor też dość licho chodził, były wibracje na kierownicy i na części środkowej deski rozdzielczej. Motor chodził ok palił też ok. Wtryski były wyklepane i miały wysokie korekty co potwierdziły LOGI. Chodź w serwisie Bosha eliminowali wtryski bo u nich rzekomo było super. Po wymianie kompletu wtryskiwaczy jest dzień do nocy jeśli chodzi o kulturę pracy silnika, zero wibracji przenoszących się do kabiny. Też w aucie wymieniałem poduszki, górną łapę co jest mocowana Silnik/Karoseria, sprzęgło dwumas był ok.

no tak jedna pod skrzynia druga taka sama i jedna taka duza. tylko one chyba nie byly oryginalne fiata. a moze moj mechanik zle zamontowal kolo dwumasowe czy to jest mozliwe??

---------- Post added at 17:31 ---------- Previous post was at 17:31 ----------

a co do dodawania gazu to nie wydaje mi sie zeby jakos szczegolnie wtedy sie zmienialo polozenie silnika.

Też mam problem z wibracjami, jak dodam lekko gazu to znikają i pojawiają się tak jakby mocniej przy odbiciu/spadku obrotów i poźniej już wraca do normy ( czyli też wibruje ale mniej ).
Co to może być kolego - Majster?

Ogólnie mi też trzęsie przy odpalaniu, najmocniej na ciepłym silniku. ( dwumas wymieniony )

Ostatnia edycja:
jak dodam gazu to wszystko dobrze auto tez dobrze jedzie. czasem przy odpaleniu i gaszeniu tak jak by cos glosniej. sprawdze te wtryski i dam znac:)

Sprawdź sobie rozrząd, mógł przeskoczyć o jeden ząbek, ja miałem podobnie tylko gorzej, ale mi przeskoczyło podobno o 3 ząbki, samochód ciężko zapalał i szarpało silnikiem jak już zapalił. Po wymianie paska i odpowiednim ustawieniu wszystko wróciło do normy, a pasek przeskoczył przy normalnej próbie uruchomienia silnika- dziwne ale niestety prawdziwe :).

Pozdrawiam

witam po przerwie. podpiolem to auto pod kompa i pokazalo bledy. ze swiece do wymiany i czujnik cisnienia paliwa. moze ktos by mi powiedzial jak zrobic jakies testy tym Ecuscan bo ja jestem zielony. no i co to jest ten czujnik cisnienia paliwa?? pomocy

---------- Post added at 19:25 ---------- Previous post was at 17:05 ----------

witam po przerwie. podpiolem to auto pod kompa i pokazalo bledy. ze swiece do wymiany i czujnik cisnienia paliwa. moze ktos by mi powiedzial jak zrobic jakies testy tym Ecuscan bo ja jestem zielony. no i co to jest ten czujnik cisnienia paliwa?? pomocy

witam we wczesniejszym temacie pisalem ze moja alfa wibruje (silnik) zmienilem kolo pasowe i dwumas. doradziliscie zebym podpial bele pod kompa i wyszedl blad . p0191 diesel pressure contol czy to moze miec cos z tym wspolnego ?

Sprawdź w programie diagnostycznym FES (chyba taki masz) jakie są korekty wtrysku dla poszczególnych wtryskiwaczy.
Może pompa CR pada albo leje któryś z wtryskiwaczy.
Podepnij się i napisz jakie są te wartości.

Sprawdź w programie diagnostycznym FES (chyba taki masz) jakie są korekty wtrysku dla poszczególnych wtryskiwaczy.

W tym silniku fes nie pokaze parametrów korekt dla poszczególnych cylindrów, a szkoda gdyż to pewnie ułatwiło by życie.

---------- Post added at 18:22 ---------- Previous post was at 18:20 ----------

witam we wczesniejszym temacie pisalem ze moja alfa wibruje (silnik) zmienilem kolo pasowe i dwumas.

Rozumiem, że p[rzez słowo koło pasowe wymieniłes koło pasowe wału urządzeń pomocniczych (też dwumasowe)? a przez dwumas koło dwumasowe? Sprzęgło tez dałes nowe?

---------- Post added at 18:25 ---------- Previous post was at 18:22 ----------

witam we wczesniejszym temacie pisalem ze moja alfa wibruje (silnik) zmienilem kolo pasowe i dwumas. doradziliscie zebym podpial bele pod kompa i wyszedl blad . p0191 diesel pressure contol czy to moze miec cos z tym wspolnego ?

Pytanie pierwsze, czy widzisz delikatne falowanie obrotów na biegu jałowym (luzie)?
Masz jakiś problem z ciśnieniem paliwa. Możliwe pompa, regulator, wtryskiwacze, bądz jakiś wyciek paliwa w układzie wysokiego ciśnienia. Dzwignij maske i sprawdz, czy gdzies sie ON nie sączy z pompy lub przewodów - to tak na dobry poczatek. Wykasuj błąd i sprawdz, czy sie pojawi. Następnie zrób próbe przelewowa wtryskiwaczy paliwa.

tak kolo pasowe walu urzadzen tez. i poduszki tez. zrobie ta probe tylko wytlumaczcie mi jak zrobic test tym fesem.

Amortyzatory
Powrót