demontaż kratki zderzaka AR 147 FL

1990mb

Nowy
Auto
[Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.
Witam!
Muszę wymienić kratkę zderzaka przedniego i mam mały problem. Nie wiem jak ona jest przymocowana do zderzaka. Od spodu nie ma miejsca żeby sie do niej dostać, a od przodu nie widac czy są jakieś zaczepy czy coś? W ostateczności trzeba chyba demontować cały zderzak ale wolał bym tego uniknąć. Może mi ktoś w tym pomóc.
pozdrawiam

Zrzucić zderzak jest najłatwiej.
No chyba że masz palce chude jak mały wietnamczyk to dasz radę odkręcić bez zdejmowania zderzaka.
Gorzej z zakręceniem. Kratka jest na 3 czy 4 śruby.

kratka jest na pewno na śruby, a nie jest ona przypadkiem zgrzewana ze zderzakiem? bo ja tam zadnych srub nie widziałem, chociaz dostep jest fatalny

Ja tam żadnych śrub nie mam. W zderzaku są specjalne oczka w które wchodzą bolce z kratki (są chyb a 4). I one są chyba po założeniu zgrzewane czy też topione. Ja u siebie jak wymieniałem to dałem bezbarwny silikon, i szczerze mówiąc trzyma mi to już coś około 1 roku.

tak mam na mysli cos takego tylko do wersji po FL i to wyglada nieco inaczej. U mnie zadnych śrub nie widziałem dlatego pytam.

w wersji FL kratki są tylko wciśnięte bez żadnych śrub. wystarczy je ostrożnie podważyć i wyciągnąć na zewnątrz nie demontując zderzaka.

W przedlifcie - tez nie ma żadnych śrub.
Są wypustki w kratce - które wchodzą w oczka w zderzaku i od tyłu są zabezpieczone takim pierścieniem na wtyk.

Amortyzatory
Powrót