Rozrząd - peknięnty pasek

• Autor wątku Autor wątku azbxcc88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azbxcc88

Guest
Witam

Miesiąc temu przy prędkości około 120km/h auto zgasło. Okozało się że pekł pasek rozrządu. Po rozkręceniu napinacz paska wypadł:( Moim zdanie to było przyczyną bo pasek wymieniany był 34 tys. km przed awarią. jak rozkręciłem głowice okaząło się że padło 10 zawarów ( postanowiłem wymienić wszystkie zawory, prowadnice, popychacze + komplet uszczelek wyniosło 1600zł).
Mam pytanie do użytkowników i mechaników czy wymiana pierścieni na tłoków dużo poprawi sprężanie? Czy jest sens tej wymieny? Auto jest z 2001r ma przejechane 170 tys km.

Proszę o podpowiedz

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Sama wymiana pierścieni bez obróbki mechanicznej nic nie da. Swoją droga to ten napinacz musiał być źle napięty skoro padł po 34tys km

tzn napinacz sie odkręcił i rozrząd wymieniał mechanik z ASO z plocka po godzinach:)

takie właśnie skutki roboty po godzinach i po znajomości kto raz oszczędza to dwa razy traci,pamiętaj o tym. Ja bym nie dał typowi żyć,i kazałbym mu bulić za zrypaną robotę.

astanawiam się nad wymianą tych pierscieni ale jeśli to nie ma sensu to chyba sobie daruje...

A co do mechanika to on za wymiane rozrządy u wariatora wział 400zł jeśli dobrze pamiętam...

wzial 400 to niech teraz odda 1600 bedzie tylko 1200 w plecy

:]

wymiana pierścieni ma sens jeśli jestes wstanie okreslic stan tulei
z doswiadczenia wiem że tuleje w alfie z takim przebiegiem km. niemaja wielkiego zużycia
a jesli chodzi o pierścienie to mogą już byc troche wytarte
jak masz zdjeta głowice to niezastanawiaj sie tylko zrób to teraz a napewno bdzie lepiej

---------- Post added at 19:22 ---------- Previous post was at 19:16 ----------

weron .w aso tensam mechanik by mu to robiał
gdzie widzisz rużnice
w aso też by prubował sie wykrcic od odpowiedzialności już to przerabiałem w aso rybnik 5 lat temu

fajnie że jest nadzieją sensu wymiany pierścieni - tylko jest to jakiś koszt:(

---------- Post added at 19:32 ---------- Previous post was at 19:31 ----------

czy jest cos jeszcze co warto wymienić?

Kiedyś w Peugocie przy wymianie uszczelki pod głowicą też wymieniłem same pierścienie.
Poprawa była zauważalna.

- skutki braku kontroli napiecia paska rozrzadu 5.000 km po wymianie.
- nagminna sprawa na forum 156 TS.

przed peknieciem byly jakies objawy ? np piszczenie albo jeczenie ? przy nrmalnej jezdzie bo ja wymienialem jakies 7000. temu i mam taki objaw ( nie wiem czy od rozrzadu ) jeczenia ktoregos paska

Zakladaj kolego nowe pierścienie nawet się nie zastanawiaj. Tuleje cylindrów dobrze znoszą próbę czasu. Jeśli nie ma progów i tloki trzymają jeszcze wymiar to warto założyć nowe i mieć spokuj.
Jeśli jednak masz progi to radzę zrobić szlif dać nowe nadwymiarowe tloki i cieszyć się jazda, nie jest to tania opcja ale warta zachodu jeśli chcesz autem jeszcze trochę posmigac.

Panowie gdzie moge kupic zawory do 3.0 v6 szukam po allegro necie itp, i niegdzie nie ma moze jakas porada? pozdrawiam

może nie internet a dobry sklep motoryzacyjny na miejscu???

a co do pierścieni to na pewno nie zaszkodzi to silnikowi... pamiętaj jedynie żeby nie szaleć po wymianie...;p

Panowie gdzie moge kupic zawory do 3.0 v6 szukam po allegro necie itp, i niegdzie nie ma moze jakas porada? pozdrawiam

Dzwon do mnie w poniedziałek 602 240 284 myslę że jestem w stanie pomóc.
Ile i jakich zaworów potrzebujesz ? Moge załatwić całe głowice do 3.0 po regeneracji.

Mamy nowe zawory do V6 na półce - po 12 szt ssących i wydechowych.
Dane kontaktowe w stopce

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót