Analiza logów 1.9 JTD 16V

Dziękuję @sdero i ostatnie pytanie dot. korekt podczas przyspieszania. Wciąż nie wiem czy wymaga to jak najszybszej interwencji, czy tak ma być. Chodzi o sporą odchyłkę na + podczas przyspieszania na wtrysku cylindra IV. Sam już nie wiem czy korekty podczas jazdy brać pod uwagę czy nie... Logi poniżej

Załączniki

Ostatnia edycja:
Witam czy ktoś mógłby zerknąć. Wywala błąd przeładowania powyżej 3tys.
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 191
  • Bez tytułu1.jpg
    Bez tytułu1.jpg
    87 KB · Wyświetleń: 188
Problem rozwiązany. Powód usterki :zamienione przewody ciśnieniowe.

Mocno dziwny objaw.
Nie powienien w ogóle jechać
Chyba że pompe vacuum bezpośrednio pod turbo podłączyłeś.

Dobrze dla ciebie że sie pomyliłem.

no tez dla mnie było to dziwne. Ale jechał i to nawet dobrze. Odwrotnie było tylko na pierburgu out i vac zamienione były. Kierownice odpadały bo mam turbo swiezo po regeneracji wiec mnie to dziwiło

Witam koledzy...

Jestem tu nowy i szczęśliwym posiadaczem AR147 1.9jtdm 16V 150KM... kupując auto jechało jak błyskawica ale zaczęły się problemy z mocą ;( Auto traci ją w różnych momentach... np dziś jadąc do gdańska auto poruszało sie jak 90km i 120NM i przy wyższych obrotach około 3500obr słychać metalicznie zawory, ale były momenty że miało kopa... nie mam pojęcia co może być zrobiłem logi podczas jazdy może ktoś bardziej doświadczony podpowie mi co to może być. Sprawdziłem już EGR(wyczyściłem go, był zawalony całkowicie) węże sprawdzone optycznie... nie wiem co dalej

Bardzo proszę o pomoc bo mi już sie pomysły pokończyły ;(

pozdrawiam Daniel

Załączniki

Ostatnia edycja:
Przeczytaj kilka stron i zobacz jak powinno się wykonywać logi

ok przepraszam nie byłem świadom że robię to źle. a co propomujesz... czytałem to:
klubfiatstilo.pl/opis-wykonania-logow-dla-silnikow-jtd-jtdm-t9424.html ale nie wiem czy wystarczy do analizy. jestem tu nowy i zielony co do diesla, przed tem mialem same benzyniaki a AR147 spodobala mi sie ale benzynowe za bardzo awaryjne i zdecydowalem sie na JTDM. jeszcze raz sorki :(

alfa 147 1.9jtd 2002

Witam, czy ktoś mógłby zerknąć na moje logi.
Objawy, to nie startuje turbo.
żadnych błędów związanych z doładowaniem,
mam błąd z erg P0404 ,ale EGR zatkany ,
nie kopci, pali ok.6,5l/100km,
filtry 700 km temu zmienione, przepływka zmieniona na polecaną przez @sdero :)
komputer alfy podaje jakoś inaczej masę powietrza, tak że nie mogę się doliczyć.
Jak coś jeszcze potrzebne to mogę zmierzyć
Bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam
logi:
Pokaż załącznik Multiecuscan.zip

witam. mam problem z błędem P0238, turbo czyszczone, egr też, zaślepiony, czujnik doładowania również, wężyki między overboostem turbo i vacu wymienione. a błąd dalej wyrzuca.
błąd 2.jpgwykres przy jeździe na trzecim biegu i wciśnięciu gazu w podłogę. przy drugiej próbie wywaliło błąd
ciśnienie na postoju.jpgwykres wykonany na postoju. widać, że ciśnienie zmierzone wyższe niż docelowe.
ciśnienie przy delikatnej jeździe.jpgtutaj przy delikatnej jeździe na trzecim biegu. również ciśnienie wyższe niż docelowe.
błąd.jpg a tu przy jeździe z kilkoma depnięciami i rozpędzaniem się samochodu.
plików w formacie .csv nie mogłem tutaj wstawić więc jak ktoś będzie miał czas i ochotę rzucić okiem to wyśle na priv albo na maila.
zastanawiam się czy wyregulowanie sztangi powinno załatwić sprawę czy to raczej wina overboost? ogólnie auto odpala i jeździ bardzo dobrze, poza tym błędem, który jest po prostu irytujący. dodam, że w skrajnych przypadkach ciśnienie doładowania wg FESa sięga 2900mBar, to w ogóle możliwe? Pozdrawiam.

Problem rozwiązany. Wymieniłem gruszkę bo stara była nie do ruszenia, wyregulowałem długość sztangi i teraz ciśnienie wymagane pokrywa się z ciśnieniem rzeczywistym, błędu na razie nie wyrzuca. Jeśli przez pół roku mi nie wyrzuci będę mógł ogłosić sukces.

Ostatnia edycja:
Witam Panowie,

Prośba o analizę logów. Przepływka nie osiąga pułapu 900. Czyżby kończyła żywot? Z ciśnieniem doładowania wszystko wydaje się być w porządku.

Borykam się z problemem braku mocy do 2000obr.

Pokaż załącznik Alfa_pomiary.rar

Pozdro!

Witam. Alfa mi troche przydymia. Zrobilem logi przeplywki:

http://przeklej.org/file/h1bQES/air.csv
Jakby ktoa mógł je sprawdzic bede wdzieczny.

Wydaje się, że mierzy dobrze.
Miałeś coś robione z oprogramowaniem ?
Nie ma doładowania. Zrób sobie logi doładowania i zobacz czy nie przeładowuje z powodu problemów z geometrią.

- - - Updated - - -

Z ciśnieniem doładowania wszystko wydaje się być w porządku.
Borykam się z problemem braku mocy do 2000obr.

Przepływkę najlepiej analizować porównując ją do dawki. Robisz pomiar dawki i liczysz wartość powietrza jaka jest w danej chwili potrzebna. Ale ja myślę, że to nie jest problemem.
Co z EGR ? Jak z wtryskami pod obciążeniem ?

Wydaje się, że mierzy dobrze.
Miałeś coś robione z oprogramowaniem ?
Nie ma doładowania. Zrób sobie logi doładowania i zobacz czy nie przeładowuje z powodu problemów z geometrią.

Ja osobiscie w nim nic nie robilem. Ok zrobie jeszcze dzisiaj jak mi sie uda wyrobic.

Przepływkę najlepiej analizować porównując ją do dawki. Robisz pomiar dawki i liczysz wartość powietrza jaka jest w danej chwili potrzebna. Ale ja myślę, że to nie jest problemem.
Co z EGR ? Jak z wtryskami pod obciążeniem ?

W jaki sposób zmierzyć dawkę, w 1.9 JTD 110km zmierzę to normalnie FES'em? I w jaki sposób dalej przeliczyć to na zapotrzebowanie powietrza.

EGR jest zaślepiony już dawno. Nic nie dymi i nic nie kopci.

Jedyne co - spadek wartości mierzonej przez przepływkę (tam w ostatnim wykresie jest pomiar sprzed 2 lat i wahała się w okolicach 1100, a teraz jest około 850) oraz późno wstaje turbo. Do około 2000obr/min. brakuje aż 0,5 bara ciśnienia.

[MENTION=32226]maciaba[/MENTION] zaślepiłeś EGR a usunąłeś go z kompa? samo zaślepienie powoduje że silnik przechodzi w tryb awaryjny, niby nic się nie zmienia ale komp przyjmuje "jakieś" średnie wartości i właśnie w przepływce jest tak że na wolnych obrotach na luzie dostaje więcej powietrza niż chce (ok. 450 jak dobrze pamiętam) a przy pełnym obciążeniu dostaje mniej niż chce ( 850 - 900 a powinien 1200) a co lepsze nie zawsze wywala błąd na desce więc nie wiemy o tym że jeżdzimy w trybie serwisowym.
Przerabiałem to u siebie, jak wywaliłem zaślepke z EGR wszystkie parametry wróciły do normy jak ręką odją.

@sdero zrobiłem takie logi o jakich mówiłeś. Wykonane na 4 biegu.
...
Ps. można sprawdzić za pomocą tego programu czy był modyfikowany soft?

Popatrz na to co jest na wykresach
pomiar.png

Nie wydaje ci się, że wartość żądana powietrza trwa za długo w stosunku do doładowania ?
Z doświadczenia ci powiem, że jest gro "magików", którzy przy modyfikacji softu dobierają się do tych wartości (taka wizja, o której sensowności nie będę się rozpisywał).
EGR159.png
Domniemam, że soft masz zmodyfikowany.

Amortyzatory
Powrót