Silniki 1.6

• Autor wątku Autor wątku ziomek659
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomek659

Guest
Witam, potrzebuje porady odnosnie silnikow benzynowych 1.6 w modelu 147. Z tego co znalazlem w internecie to wystepuja 2 odmiany 105 km (standardowy) i 120km ( twin spark). Szukam Alfy dla siebie, i przegladajac allegro zauwazylem ze kazdy silnik, na zdjeciach czy w opisie aukcjii jest napisane ze to 105 km czy 120 ma napisane z TWINSPARK. Co najdziwniejsze znalazlem tez jedna sztuke 92km :D chyba kilka zdechlo tych konikow, no ale to szczegol. Wracajac do tematu, chce kupic sobie alfe z tym prostrzym silnikiem 105 km (jedna swieca na cylinder) i chcial bym sie dowiedziec jak w najlatwiejszy sposob odroznic ktory to ktory zwlaszcza ze na zdjeciach wszystkie wygladaja tak samo, a niestety handlarzom nie zawsze mozna wierzyc na slowo. Podobno te 120 konne sa bardziej awaryjne, i gorzej znosza instalacje gazowa, co przy obecnych cenach benzyny jest niestety koniecznoscia. Prosze o pordy na co szczegolnie trzeba zwracac uwage, jak odroznic "na oko" oba silniki, i czy w ogole to auto jest warte polecenia. Domyslam sie ze nie bedzie to mialo kopa jak ferrari, ale na obecna chwile potrzebuje niedrogiego samochodu, a alfa jednak wypada korzysteniej, za ta sama cene mozna miec starszego gorzej wyposazonego i mniej atrakcyjnego focusa.

Najpierw musisz dowiedzieć się czym różni się wersja 105 konna od 120 konnej. Wcale nie tym, że jeden ma jedną świecę, a drugi dwie świece na cylinder. Oba motory to Twin Spark.
Różnią się tylko tym, że Wersja 120 konna posiada wariator zmiennych faz rozrządu, który warto wymieniać wraz z rozrządem. Jest on stosunkowo drogi, dlatego "mechanicy" twierdzą, że jest droższy w utrzymaniu.
Jeśli chodzi o awaryjność, są to identyczne silniki, więc i awaryjność będzie podobna.
Podsumowując: W porównaniu z 1.6 105, wymiana rozrządu w 1.6 120 wiąże się jedynie z jednorazowym dodatkowym wydatkiem w postaci zakupu wariatora. Reszta to, to samo.
Co do gazu nie wiem, nie znam się i nie jestem jego fanem.

Jeśli chodzi o rozróżnienie z zewnątrz, właściwie obu silników nie da się rozróżnić. Układ podzespołów, obudowy itp. są takie same. Najlepiej sprawdzić po VINie.

Na co zwracać uwagę?
1. rozrząd wymienić na dobrych podzespołach (w mocniejszej 120 konnej wersji obowiązkowo wymienić wariator),
2. zalać dobry olej i sumiennie kontrolować jego poziom (TSy lubią wypić troche),
3. doglądać, głaskać, komplementować - one to lubią :)

Ostatnia edycja:
Ja mam LPG w wersji 120 konnej i jestem bardzo zadowolony. Jedyna różnica w budowie to tak jak napisał areyoufine to istnienie wariatora w wersji mocniejszej. Reszta to praktycznie to samo.

W wersji 120KM jest 3katalizatory i 3 sondy lambda. W wersji 105Km jest jeden katalizator i 2 sondy lambda. Najłatwiej te silniki właśnie po tym odróżnić.

Zwlaszcza z pielegnowaniem nie bedzie problemu, jestem zwolennikiem zasady Lepiej zapobiegac niz leczyc, wiec jesli czas mi na to pozwoli bede sie staral robic wszystko na bierzaco :) a co z interwalami olejowymi i paskiem. W necie znalazlem ze serwis zaleca wymiane paska co 120 tys ale czesto bywa ze potrafi sie zerwac przy 50 tys wiec urzytkownicy zalecaja co 40, czy to prawda? z olejem jest tak samo tylko nie pamietam juz dokladnie przebiegow? Podobno zawieszenie tez nie jest zbyt trwale jak na polskie drogi.. ;/

W wersji 120KM jest 3katalizatory i 3 sondy lambda. W wersji 105Km jest jeden katalizator i 2 sondy lambda. Najłatwiej te silniki właśnie po tym odróżnić.

Zaskoczyłeś mnie tym tak samo jak był zaskoczony eper przy sprawdzeniu.
Jest jeden katalizator i dwie sondy lambda w przypadku 105KM i 120KM ;)

Olej i filtry co 15000km, rozrząd co 60000km. W wersji 120KM wariator jedni wymieniają przy każdej wymianie rozrządu inni co drugą.

Ostatnia edycja:
Zaskoczyłeś mnie tym tak samo jak był zaskoczony eper przy sprawdzeniu.
Jest jeden katalizator i dwie sondy lambda w przypadku 105KM i 120KM

No właśnie też byłem zaskoczony jak to przeczytałem :) 1 kat i 2 sondy są - nic tam więcej nie upchnęli :)
Ja zmieniam olej i filtry co 10-12 tys.

a są 3 sondy i 2 katy :)
u mnie obecnie jeden kat i 3 sondy :D
nie odbiegając od tematu co do lpg nie ma problemu dobra instalacja około 2.5 tysia musisz policzyć plus dobry gazownik
co do wariatora w 120 km co drugą wymianę rozrządu spokojnie chyba że klekocze autko jak diesel rozrząd co 60 tysia maks
olej powyżej połowy stanu :)
spalanie lpg u mnie wychodzi od 9.5 bardzo rzadko się zdarza :D na ogół 11 przy szybszej jeździe w trasie

Pietia coś kręcisz z tą ilością katalizatorów - jeśli w 120KM 1.6TS jest jeden to co to są te pozostałe elementy?

teraz już wiem że plecionka czy łacznik elastyczny jak zwał tak zwał jest w wersji 105 km okrągły a w 120 km w przekroju bardziej pod prostokąt tylko czemu u mnie jest okrągły hmm...

teraz już wiem że plecionka czy łacznik elastyczny jak zwał tak zwał jest w wersji 105 km okrągły a w 120 km w przekroju bardziej pod prostokąt tylko czemu u mnie jest okrągły hmm...

być może dlatego ze do 01.2002r. byl montowany jeszcze inny katalizator przedni, reszta pozostała bez zmian.

a czy wymiana wariatora jest skomplikowana?? Probowal którys z was robic to samemu?? Wystarczy zalozyc nowy w ten sam sposob jak zalozony byl stary, czy po zalozeniu trzeba to jakos kalibrowac, podpinac kompa, czy cos w tym stylu??

A widziałeś kiedyś wariator? - tam nie ma co kalibrować. To taka sama trudność jak wymiana rozrządu. Można samemu ale lepiej zlecić fachowcowi.

wlasnie o to mi chodzilo, Zdjecie w necie za wiele mi nie powie, nawet jesli widzialem jak to wyglada, z zewnatrz to przewaznie nie jest napisane za wiele, wiec dlatego pytam :) A tak jak mapisalem wczesniej, nie mialem nigdy alfy i stycznosci z tymi samochodami, wiec chce sie dowiedziec w miare jak najwiecej. Dzieki za info :)

wymiana wariatora wiąże się ze ściągnięciem paska rozrządu.. Więc warto to robić za jednym zamachem, przy zmianie rozrządu.

W wersji 120KM są trzy, tylko niektórym może się wydawać, że sa dwa (bo ten przy kolektorowy jest jak by podwójny)

Najłatwiej rozróżnić tym, że wersja 105 KM ma obrotomierz wyskalowany do 6500 obr/min a wersja 120 KM do 7000 obr/min. I wersja 105 nie ma guziczka od asr przy recznym.

Amortyzatory
Powrót