• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wycieraczka, mechanizm wycieraczek, problem

Auto
Alfa 147 1.9 JTD 16V
Mam problem. Przy probie wyjęcia ramienia wycieraczki cos mi sie polamalo.. Nakretke odkrecilem i chcialem sciagnac jakos te ramie, niestety nie mialem sciagacza.. probowalem, probwalem i urwalem cos.
Moje pytanie, czy komus sie to przydarzyło ;] czy ktoś może mi powiedziec, czy musze wymieniac caly mechanizm wycieraczek czy da rade wymienic tylko tą jedna czesc ktora polamalem. Silnik wszystko dobrze dziala.. moze ktos bedzie mial na czesci taki mechanizm i daloby rade jakos wymienic?
Foty polamanej czesci, na wprost i od gory ze strony szyby. Jest to ta czesc gdzies jest przykrecone ramie wycieraczki.
IMAG0576.jpgIMAG0577.jpg
pozdrawiam

No i raczej kolego musisz kupić cięgna wycieraczek bo klejenie nie wchodzi w grę. Czym sciagałeś te ramiona

Ja u siebie ściągałem ręką i praktycznie nie miałem oporu i lekko zeszły. Wydaje mi się, że w twoim przypadku pozostaje kupić inny egzemplarz mechanizmu.

Miałem ten sam problem, stało mi się to 600km od domu, więc nie miałem wyjścia i musiałem kleić... Trzyma to już jakiś rok ale widzę że jest coraz gorzej z tym i także będę zmuszony kupić nowy mechanizm...

Nowy w zamienniku bez silnika kosztuje ok 130 PLN. Są 3 rodzaje więc trzeba sprawdzić po VIN.
Mamy też kompletny mechanizm z silnikiem w oryginale za ok 250 PLN.

Jeśli jesteś zainteresowany to napisz zapytanie na sklep@autosklep24.pl. Podaj nr VIN.

Musialem zdjac podszybie, zeby przepuscic kable do wzmacniacza. Poczytalem pare tematow jak sciagnac ramie wycieraczki, ze najlepiej sciagaczem, ale niekoniecznie, ze mozna troche poruszac gora, dol i na boki i powinno zejsc.. widocznie za mocno ruszalem ;]
Wycieraczki dzialaja, ale praca jest dosyc dziwna i nie sciaga wszyzstkiego, na autostradzie myslalem ze mi wycieraczka juz wyleci..

Dzięki DamianS za info, mysle ze jak silnik jest dobry a mozna wymeinic sam mechanizm to wystarczy tansza opcja.. Chyba nie bedzie problemu z wymiana samego mechanizmu?

jeśli chcesz za oszczędzić kup poksiline :) wymontuj ozcyść ładnie zużyj cała poksiline ładnie obklejając rurkę i ten plastik efekt murowany ładnie niech zaschnie przez noc rano po składaj ładnie i git :)

Nie dawno sam ściągałem ramię wycieraczki w celu lekkiego przygięcia bo nie pasowało do nowych wycieraczek. Też nie chciało zejść. Rozwiązanie znalazłem przypadkowo. Należało ustawić wycieraczki w pozycji pionowej i w tedy działać.

moich ramion nie dalo sie nawet sciagnac sciagaczem i to nie byle jakim.. nie wiem czemu tak ale po 3 dniach probowania puscilo wreszcie. Kupilem poksyline zakleilem ale niestety efekt nie byl dlugotrwaly :( trudno, kupie caly mechanizm.. dziekuje wszyskim za rady

Najbardziej logicznym wyjściem (patrząc na to jak są skierowane siły) jest wywiercenie 'osiowo' otworu (wzdłuż elementu metalowego), nagwintowanie go i wkręcenie tam szpilki gwintowanej (m8) tak, by siedziała dobrze i w jednym i w drugim elemencie. Po czymś takim chyba nie da się tego już zepsuć ;). Szpilkę i otwory warto jeszcze zalać klejem. Przed wierceniem w elemencie który trzyma wycieraczkę warto zdemontować trzpień mocujący wycieraczki (trzyma się na jednej płytce sprężynującej).

Jakby po takim zabiegu coś nie pasowało (otwory montażowe) to można pominąć środkową śrubkę (no, może włożyć tam jakiś kawałek gumy w jej miejsce co by cały mechanizm nie wisiał na ramionach).

Wiem, że post stary, no ale... ;)

Kolego zaklej dokładnie dookoła jakimś 2 składnikowym klejem poxylina i bedzie git jak coś mam tak u siebie zrobione i działa już 2 rok.Jak chcesz mam 2 mechanizm klejony także oddam tanio.

Witam.

Dość pilnie potrzebuję kupić mechanizm wycieraczek (bez silniczka) do Alfa Romeo GT (mam 1.9JTD 150KM, 2006r.)<br />
Czy ma ktoś takie na zbyciu lub wie gdzie mógłbym kupić? Oraz czy ewentualne zamiennik z innych samochodów by pasowały?

Amortyzatory
Powrót