• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Spalanie 25l na jalowym oraz slaby dol

• Autor wątku Autor wątku pleberk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pleberk

Guest
Spalanie 25l na jalowym oraz slaby dol... POMOCY :)

Witam zauwazylem ze po wyzerowaniu odczytow na kompie srednie spalanie stojac w miejscu na biegu jalowym to 25l i maleje podczas jazdy do 7l co tez jest duze moim zdaniem bo czesto probowalem jechac bardzo ekonomicznie. Dwa to slabe przyspieszenie do 2100 obr . EGR czyscilem hmm wydaje mi sie ze tym zabiegu troche oslabl w zakresie 3000+ , filtr powietrza ok .. dodam ze turbo bylo poddane regeneracji moze to cos z tym ?
AR 147 2003' 1.9 JTD 16V

Ostatnia edycja:
u mnie jest to samo, jakie masz srednie spalanie? mozesz zrobic logi ?

O to spalanie tak bardzo mi nie chodzi bo przed czyszczeniem EGR na trasie mialem 6,5l a wolno nie jechalem bo mi sie spieszylo (300km trasa) a po czyszczeniu podnioslo sie o jakis 1L w gore i nie ma opcji zejsc ponizej 7... i tak mam w planach wywalic egr programowo +chip wiec zobacze po tym . Glownym problemem jest ten mulowaty dol bo autko ma 140kucy a w zakresie do 2100 obr na kazdym biegu na oko daje z siebie tyle co seicento w gazie :D to samo na luzie, dla testu wciskajac gaz na raz do spodu silnik ma wielgiego laga 1000-2500~ obr co jest tez wyczuwalne zwlaszcza przy rozpedzaniu na 1 biegu . Mial ktos cos podobnego lub jakies pomysly ;> ??

u mnie jest podobnie ale nie wiem czy to standard jest

To nie jest standard... ten silnik w trasie przy delikatnej jeździe bez problemu schodzi poniżej 7 l/100km i to średniego zużycia paliwa (a nie tak jak wy piszecie chwilowe). Dajcie logi z FESa z docelowego ciśnienia doładowania i zadanego ciśnienia doładowania podczas przyśpieszania na 4 biegu z nogą w podłodze od 1000 rpm do 3500 rpm. To samo z masą powietrza docelową i zadaną oraz jeden z masą powietrza na biegu jałowym na wolnych obrotach. Będziemy widzieli co wasze bele boli...

ja wiem co u mnie nie jest ok - wtryski tylko narazie nie chce mi rozkrecac 3 do regenerecji i placic za to (1 mam juz po)

Chyba znalazlem rozwiazanie problemu tutaj: 2.4 JTDM 20V - brak mocy do 2500 obrotów
w sumie objawy zgadzaja sie w 99% a egr mam podejrzany bo przed zalozeniem wcisnalem palcem zawor, a bez wcisniecia silnik praktycznie nie chodzi ...

Jeżeli masz zawór recyrkulacji spalin niesprawny to na logach to wyjdzie. Ciśnienie doładowania będzie spinkalało w wydech podczas przyśpieszania.

Amortyzatory
Powrót